Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 78. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
Atatürk, İstiklal Savaşını zafere ulaştıran eşsiz bir komutan, dahi bir devlet adamı, insanlık tarihine damga vurmuş istisna şahsiyetlerden birisidir. Nitekim 1981 yılında UNESCO, 100. Doğum Yıldönümü nedeniyle anma kararı alırken Atatürk'ü "Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri" olarak nitelemiştir.
Hayatını ülkesine adayan İlk Cumhurbaşkanımız, cesur bir eylem adamıdır. Mustafa Kemal, Kurtuluş mücadelesini “Ya İstiklal, Ya Ölüm” sloganı ile başlatmış, sonucunda da işgal güçlerini bu aziz milletle birlikte tüm Anadolu’dan söküp atmayı başarmıştır.
Atatürk, siyasetteki demokratik vizyonuyla da Türkiye'nin ufkunu açmıştır. “Milletimizin siyasi ve toplumsal yaşamında, düşünce eğitiminde de kılavuzumuz bilim ve fen olacaktır” diyerek Türkiye’nin yol haritasını belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizi muasır medeniyetler üzerine çıkarma hedefini koyup, geleceğin güçlü Türkiye’sini kurmak için var gücüyle çalışmış ve bu yolda kararlılıkla yürümüştür.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) olarak, vizyon ve misyonumuz çerçevesinde yarının güçlü Türkiye’sini kurma yolunda bu hedeflere ciddi destekler vermenin gururunu yaşıyoruz. Atalarımızın bizlere mirası bu cennet vatanı daha yükseklere taşımak, halkımızın refah seviyesini yükseltmek ve devletimizi dünyanın en güçlü ülkelerinden biri yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
Son yıllarda yapılan reformlar ve 93 yıldır ortaya konulan irade ile ülkemiz hedeflerine hızla yaklaşmaktadır. Yarım asrı aşkın tecrübesi ile Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik ekosistemine derin katkılar yapan Kurumumuz, önümüzdeki dönemde bu reform, yenileşim ve dönüşüm çalışmalarına katkısını daha da artıracaktır.
Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun şahsında dava ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.