TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “1963 kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olarak, bugün 54’üncü yılımızı kutluyor olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. TÜBİTAK’ın, yarım asırdan fazla bu zaman diliminde, kuruluş amacına uygun olarak, ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki etkinliğini artıran çok önemli proje ve çalışmalara imza attığını ifade eden Prof. Ergin, TÜBİTAK’ın bu çalışmalarının, ülkemizin bugüne kadar gerçekleştirdiği atılım ve kalkınma hamlelerinde, önemli ve değerli bir rol üstlendiğini; Türkiye’deki bilim insanlarının, araştırmacıların, mucitlerin en yakın dostu ve destekçisinin TÜBİTAK olduğunu belirtti. “Şunu memnuniyetle ifade etmek isteriz ki TÜBİTAK, bu 54 yıl içinde, sadece Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olmakla kalmadı, aynı zamanda, alanında dünyanın köklü ve prestij sahibi kurumlarından biri olmayı da başardı” diyen Prof. Ergin, bilim ve teknoloji alanında mesafe kat etmenin ve bu yolla ülkemizi kalkındırmanın, uzun soluklu ve zahmetli bir süreç olduğuna işaret etti. Ülke olarak her geçen gün daha iyi bir noktaya geldiğimizi kaydeden Prof. Ergin, şunları söyledi: “Ancak daha kat etmemiz gereken önemli mesafeler olduğunu da çok iyi biliyoruz. 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Türkiye’si, bugün olduğundan çok daha güçlü, etkin ve lider bir Türkiye olacaktır. Geleceğin Türkiye’si, hiç şüphesiz bugün attığımız adımlarla şekillenecektir. Özellikle bilim ve teknoloji alanında ektiğimiz tohumlar, Türkiye’nin gerçek potansiyelini açığa çıkarmasında son derece belirleyici olacaktır. Bunu başarabilmek için, ülkemizde bilimsel düşünceyi hakim kılmalıyız. Sorunlarımıza bilim eksenli çözümler üretmeliyiz. Teknolojiyi kullanan bir toplum olmanın ötesinde teknoloji geliştiren bir toplum inşa etmeliyiz. Daha fazla ve daha nitelikli akademik bilgi üretmeli, bu bilgiyi ticarileştirebilmeli, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmeliyiz. TÜBİTAK olarak, bu noktada çok ağır bir sorumluluk üstlendiğimizi biliyoruz. Son dönemde, FETÖ ile mücadele kapsamında ciddi bir temizlik yaptığımız ve birçok prangasından kurtarmış olduğumuz TÜBİTAK, bu sorumlulukları yerine getirme noktasında tam bir kararlılık içindedir. Gerçekleştirilecek olan yapısal reformlarla birlikte TÜBİTAK, sorumluluk taşıdığı tüm alanlarda, çok daha kaliteli ve başarılı çalışmaları hayata geçirecektir.”
TÜBİTAK için son derece anlamlı olan bu günde, 2017 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülleri’nin kazananlarını açıklamış olmanın heyecanını da yaşadıklarını ifade eden Prof. Ergin, her yıl düzenli olarak dağıtılan bu ödüllerle, ‘marifet iltifata tabidir’ ilkesini hayata geçirdiklerini belirtti. “Bu ödüller vesilesiyle, hem insanımızın özgüvenini artırmaya bir katkı sağlamış oluyor hem de toplumun, özellikle de gençlerimizin dikkatini bilime daha fazla çekme fırsatı da buluyoruz” diyen Prof. Ergin, “Genellikle yıl sonunda gerçekleştirdiğimiz bu ödül töreninin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşiyor olması ise, hem bizler hem de bilim insanlarımız için ayrı bir motivasyon ve moral kaynağı olmaktadır” dedi.
Dünyada lider bir ülke olmanın, lider kurumlarla ve alanlarında dünya çapında söz sahibi olan bireylerle gerçekleştiğini belirten Prof. Ergin, “Bugün 54’üncü yılını kutlayan TÜBİTAK, bilim ve teknoloji alanında dünyanın öncü kurumlarından biri olmaya adaydır. 54 yıllık birikim ve tecrübemiz bize büyük güç katmaktadır. Bununla birlikte, TÜBİTAK olarak, heyecanımızdan zerre miktarınca dahi bir eksilme olmadığını, henüz bugün yeni kurulmuş bir kurum gibi enerji dolu, dinamik ve heyecanlı olduğumuzu da ifade etmek isteriz” diye konuştu.
Prof. Ergin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu vesileyle, TÜBİTAK’ın 54’üncü yılının kurumumuz, bilim ve teknoloji ekosistemimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Geçmişten bugüne, TÜBİTAK’ın bu seviyelere erişmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyor, ahirete irtihal etmiş eski çalışanlarımıza da Allah’tan rahmet diliyoruz.”