TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 yılı sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından TÜBİTAK’ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Bu yılın birincisinin 90,97 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ikinci sırada 87,31 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), üçüncü sırada ise 85,18 puanla Gebze Teknik Üniversitesi'nin bulunduğunu ifade etti.
Üniversiteler arasındaki rekabeti artıracak, onları motive edecek bu türden çalışmaların artmasını dilediğini belirten Bakan Özlü, “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışması, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir” dedi.
Böylesine kapsamlı ve titiz bir çalışmanın durduk yerde yapılmadığına, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmasının, bir yandan üniversitelere rehber olacağına, bir yandan da girişim ve yenilik alanında, toplumsal bir farkındalık oluşmasına katkıda bulunacağına değinen Bakan Özlü, şunları kaydetti:
“Hedefimiz; üniversitelerimiz arasındaki girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti artırmaktır. Rekabet arttıkça, girişimcilik ekosistemi de gelişecektir. Rekabet ve girişim; yaşadığımız çağın anahtar kavramlarıdır. Bu iki kavramla bütün kapıları ve bütün fırsat pencerelerini açmak mümkündür. Tüm dünya, girişimin ve rekabetin yörüngesinde ilerlerken, biz bu kavramlara duyarsız kalamayız. Özellikle sanayinin, üretimin ve pazarlamanın kuralları yeniden yazılırken, tüm bu süreci izlemekle yetinemeyiz. Sanayi 4.0 sürecinin gerisinde kalamayız. Bizler; siyasi iradenin temsilcileri olarak, Türkiye’yi Sanayi 4.0 sürecinin aktif bir üreticisi yapmaya kararlıyız. Bütün bilim, sanayi ve teknoloji politikalarımızı bu karar doğrultusunda planlıyoruz.”
Bu süreçte üniversitelere güvendiklerini belirten Bakan Özlü, üniversitelerin, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde en önemli basamak olduğunu, bütün arzu ve çabanın, bir eli bilimde diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye’ye kazandırmak olduğunu ifade etti. Hayatın, toplumun, bilimin ve üretimin içinde bir üniversite istediklerine değinen Bakan Özlü, bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi buluşturan üniversiteler için çabaladıklarını, bu açıdan, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini, çok anlamlı ve gerekli bulduklarını, girişimci üniversite kavramının, bütün üniversitelerde bir parola olarak benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Teknolojinin arka bahçesi olmayacağımız hususunda kararlı olduklarını belirten Bakan Özlü, şunları kaydetti:
“Teknolojiyi sadece satın alan bir ülke olmayacağız. Kendi insan kaynağımızla, kendi potansiyelimizle ve kendi gücümüzle; yüksek teknoloji üreteceğiz. İhracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payını, istikrarlı bir biçimde artıracağız. Özellikle üniversitelerimizi; dünya çapında bilim yapılan, teknoloji üretilen merkezler haline getireceğiz. Bilim üreten üniversite ile, katma değer üreten sanayiyi; birbirinin paydaşı yapacağız. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve yetişmiş insan kaynağını, üniversitelerimizde üreteceğiz. Akademisyenlerimizi; amfilerin dışına çıkarıp, sanayi ile buluşturacağız. Zira, üniversiteler sadece sınıflardan, binalardan ibaret değildir. Üniversitelerde üretilen bilginin, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşmesi şarttır. Tüm bunları yaparken, özellikle gençlerimizin, okul sıralarında girişimci ve yenilikçi bireyler olarak yetişmesini hedefleyeceğiz. Dolayısıyla; üniversite iklimini ve ekosistemini, her yönüyle, girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyecek şekilde inşa edeceğiz.”
"Üniversitelerin Girişimcilik Ruhu Gelişti"
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de üniversitelerin girişimcilik ruhunun geliştirildiğine işaret ederek, ilk 10'da yer alan üniversiteler arasında kıran kırana bir yarış olduğunu ve daha hızlı koşmaya alıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Ergin, ilk 50'ye girmek için üniversitelerin güzel ve verimli bir çalışma sürdürdüklerini dile getirerek, fikri mülkiyet havuzunda yüzde 37, iş birliği ve etkileşimde yüzde 22, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü boyutlarında yüzde 49'luk artış görüldüğünü bildirdi. Sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin ortalama puanlarının 2017'de 2012'ye göre yüzde 24 arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Ergin, "Bu kapsamda performanslara yönelik dikkate alınan göstergelerdeki niteliksel derinliği artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bilimsel araştırma konusundaki verimlilikte istediğimiz etkiyi sağlayamadığımızı görüyoruz. Bunun için niteliksel derinliği artırmak adına kullanılan eşik değerleri ve göstergelerin alt kırılımlarına yönelik kriterlerde değişiklikliklere gidilebilecek" dedi.
2017 Yılı İlk 10 Sıra
1. Sabancı Üniversitesi
2. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
3. Gebze Teknik Üniversitesi
4. İstanbul Teknik Üniversitesi
5. Boğaziçi Üniversitesi
6. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
7. Koç Üniversitesi
8. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
9. Özyeğin Üniversitesi
10. Yıldız Teknik Üniversitesi
Listenin tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Daha önceki yıllardaki sıralamalara ulaşmak için tıklayınız.