TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 31 Ocak 2018 gününün, Ay’ın Dünyamız etrafındaki yörüngesinde bulunduğu nokta itibariyle üç farklı olay gerçekleştiği için önemli bir gün olduğunu bildirdi. Ay ve Güneş tutulmalarının oldukça sık meydana gelen ve herhangi bir teleskopa ihtiyaç duymadan kolayca görülebilen gök olayları olduğuna dikkat çeken TUG, bugün yani 31 Ocak 2018 günü gerçekleşecek önemli olaylardan birinin, “Tam Ay Tutulması” olduğunu belirtti.
TUG’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Tam Ay Tutulmasında, Dünyamız ortada olmak üzere Güneş ve Ay ile aynı hizada olacağından, Ay Dünya’nın gölge konisi içinde kalıyor. İkinci olay, aynı takvim ayı içerisinde Ay’ın art arda iki defa dolunay evresinde olmasıdır. Bu her zaman rastlanmayacak bir durumdur. Ocak 2018 ayı içerisinde 1 Ocak 2018 günü bir dolunay olmuştur. Bu ay içinde ikinci dolunay da 31 Ocak 2018 günü meydana gelmiştir. Böylece aynı takvim ayı içinde iki defa dolunay olursa buna “Mavi Ay” adı verilmektedir. Üçüncü olay ise “Süper Ay” olarak isimlendirilen durumdur. Bu olayda Ay, Dünya’ya en yakın konumunda ve dolunay evresindedir. Ay’ın bu yakınlığından dolayı normalden yaklaşık yüzde 14 daha parlak görünmektedir. Tüm bu olayların aynı günde ortaya çıkması çok nadir gerçekleşen doğa olaylarıdır.”
“Mavi Ay” ve “Süper Ay”ın, 31 Ocak 2018 tarihinde, ülkemizde, havanın açık olduğu yerlerde görülebileceğini bildiren TUG, Tam Ay Tutulmasının öğleden sonra yaklaşık 14:48 -18:11 saatleri (3 saat 23 dakika) arasında yani gündüz meydana geleceğini, bu nedenle “Süper Mavi Kanlı Ay”ın gözlenemeyeceğini ifade etti. Eğer bu tutulma gece saatlerinde olsaydı “Kanlı Ay” olayının gözlenebileceğini kaydeden TUG, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Tutulma sırasında görünen Ay’a “kanlı” denmesinin nedeni, “Süper ve Mavi Ay”’ın tutulma sırasında Dünya’nın gölge konisinin içinden (umbra ve penumbra alanlarından) geçerken renginin tam parlaklığı ile görülememesi ve kırmızıya yakın bir tonda algılanmasıdır.”