TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ERC Desteği Alan Akademisyenlerle Bir Araya Geldi

+
-
0
21 Jun 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ercufuk_2020_ana.jpg
TÜBİTAK’ın ERC Programı desteğinden yararlanan bilim insanları, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın davetiyle TÜBİTAK’ta ERC Programını görüştüler.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığında, 20 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’de Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından fonlanan ve ERC panellerine katılan araştırmacılarımız ile bir toplantı düzenlendi. TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirilen toplantıda, öncül araştırmalar alanında atılacak adımlara ve bu yolla ERC Programı performansımızı artırmak adına getirilebilecek yeniliklere ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’deki bilim, teknoloji ve yenilik ekosistemine TÜBİTAK öncülüğünde getirilecek yeni uygulamaları aktararak Türkiye’de bilimin sınırında öncül araştırmalara yönelik destek programları geliştirilmesinin önemini vurguladı. TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hande Alpaslan ise gerçekleştirdiği sunumda, öncül araştırmaları desteklemek adına geliştirilmesi planlanan modele ilişkin bilgi aktardı. 

Toplantıya katılım sağlayan ERC Proje sahipleri ve panelistler, Türkiye’de ERC benzeri öncül araştırmalara verilebilecek desteğin, Türkiye Araştırma Alanı için büyük önem taşıdığının altını çizdiler. Bu tür bir desteğin ERC başvurularının sayısını ve kalitesini artıracağını belirttiler. Katılımcılar tarafından, öncül araştırmaları destekleyen bir mekanizmanın geliştirilmesi ile Türkiye Araştırma Alanı’nın uluslararası bağlamda rekabetçi araştırma ve araştırmacılar için çekim merkezi olabileceği değerlendirildi.

Türkiye’nin Ufuk2020 ve ERC performansını artırmak adına önerilerde bulunan katılımcılar, mevcut durumda TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk2020 destek ve ödüllerinin öneminden bahsettiler. Bununla birlikte, ulusal düzeyde çeşitli inisiyatifler geliştirilerek araştırmacıları ERC programına başvuru yapmaya teşvik etmenin önemi de vurgulandı.  

Toplantıda gerçekleştirilen istişâreler sonucunda, Türkiye’de öncül araştırma faaliyetlerine yönelik, ERC benzeri büyük bütçeli, büyük etki yaratması muhtemel, yüksek riskli bir destek mekanizmasına ihtiyaç duyulduğu hususunda uzlaşıya varılarak TÜBİTAK tarafından, bu minvalde gerekli çalışmalara hız kazandırılacağı belirtildi.

Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) Kriteri Bilimsel Mükemmeliyet

2007 yılında Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında 7,5 milyar Avro’luk bir bütçe ile kurulan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), 2014-2020 yılları arasında yürütülecek olan Ufuk2020 Programı’nda da 13,1 milyar Avro’luk bütçesi ile varlığını sürdürmektedir. ERC, öncül araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirmekte ve özellikle çok disiplinli, disiplinlerarası yeni fikirler ve yenilikçi yaklaşımlar içeren projeleri desteklemektedir. ERC tarafından fonlanan araştırmacıların arasında 6 Nobel ödüllü ve 3“Field” madalyalı araştırmacı bulunmaktadır.