Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl 8.sini düzenlediği ‘Türkçe Yaz Okulu’ programı kapsamında Ankara ve Konya’da bulunan 35 ülkeden 170 yabancı öğrenci için Konya'ya özel bir gezi programı düzenlendi. Yabancı öğrenciler, Yunus Emre Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlattığı ve Türkiye'nin bilimsel varlığını uluslararası arenada tanıtan Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında, Konya Bilim Merkezi'ni ziyaret ettiler ve bilim gösterileri, atölyeler ve laboratuvar etkinliklerine katıldılar. Konya'nın önde gelen kurum ve kuruluşlarının örnek bir işbirliği modeli geliştirerek TÜBİTAK’ın çağrı ve desteği ile kurduğu Türkiye’nin en büyük bilim merkezi olma özelliği taşıyan Konya Bilim Merkezi, bilim kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı selamlama konuşmasında Konya’nın dostluk, kardeşlik ve hoşgörü şehri olduğunu Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini bu vesileyle Konya’da ağırlamaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Program kapsamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz, Prof. Dr. Musa Yıldız ve Prof. Dr. Yusuf Baran’ın katılımıyla bir panel de gerçekleştirildi. Türkiye’de Bilim ve bilimin bugününün konuşulduğu panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Yusuf Baran üstlendi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Konya Bilim Merkezi programındaki konuşmasında TÜBİTAK’ın önümüzdeki günlerde 55'inci yılını kutlayacağını kaydetti. Bilimin toplumla etkileşiminin sağlanmasının TÜBİTAK'ın görevleri arasında yer aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, "2017'de sağlamış olduğu desteğin miktarı, bir yıl için 1,6 milyar lira. Bu para, Türkiye'de daha fazla araştırma yapılması ve araştırmanın değere dönüşmesi için. Üniversitelerdeki hocaların projelerine hem de sanayideki araştırmacılara. İş dünyasının etkinliğinin artırılmasını, bilim insanı yetiştirmesini, bilim merkezlerinin aktif faaliyette bulunmasına destek sağlayan bir kurum" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gelecekte en fazla işbirliklerinin insan hareketliliği odaklı olacağına inandığını, tıpkı şuanda burada Türkçe Yaz Okulu’nda olduğu gibi ne kadar çok insan işbirliği, insan hareketliliği gerçekleşiyorsa ülkelerin birbirlerini tanıması ve işbirliği potansiyelinin o derece arttığını söyledi. En önemli şeyin bilgi ve ortaklaşa üretilen bilgi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mandal, bunu üretecek olan insana ve bilgiyi üretme, bulma ve insan etkileşimine değindi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Konya Bilim Merkezi programındaki konuşmasında, enstitünün dünyada Türkiye ile irtibatlı insan sayısını arttırmak için çalıştığını TABİP’i de ortak bir insanlık hedefi ve insanı temel alan bir anlayış için başlattıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Şeref Ateş konuşmasında, TABİP'in temel amacının, bilim alanında yeniliği ve güzelliği, insanlıkla ve dünyayla paylaşmak olduğunu belirterek; "Onun için bugün bilim merkezindeyiz. TABİP'in temel amacı, Türkiye'deki bilimsel gelişmeyi dünyayla buluşturmak. Dünyadaki bütün bilimsel verileri de Türkiye ile buluşturmak. Bilimin alanlarını sınıflandıran bağ kurarak insanlık yararına kullanmaktır. Bu anlamda en büyük katkıyı TÜBİTAK veriyor" dedi. Enstitünün 60'tan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Ateş; Belçika, ABD, Almanya, Etiyopya ve Avusturalya'da olmak üzere 5 ülkede bilim danışmanlarının görev yaptığını kaydetti.
Program sonunda panelistlere Antik Yunan döneminde icat edilmiş; seyyahlar ve denizciler tarafından tarih ve saati belirlemekte kullanılan usturlap hediye edildi.