TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı Değerlendirildi

+
-
0
07 Aug 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/teydeb_ana_1.jpg
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programından yararlanan dört firmanın temsilcileriyle bir araya gelerek, temsilcilerin program hakkındaki görüş ve önerilerini dinledi.

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın ev sahipliğinde, programdan yararlanan General Electric Marmara Technology Center Mühendislik Hizmetleri Ltd. Şti., AVL Araştırma ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Ericsson Araştırma Geliştirme ve Bilişim Hizmetleri A.Ş ile TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla değerlendirildi.

“1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı, Diğer Programlarımızla Entegre Olabilir”

TÜBİTAK Başkanlık Binasında yapılan değerlendirme toplantısında, Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın “Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı”nda yer alan destek programlarını katılımcılara tanıtmak, onların bu programlara nasıl entegre edilebileceğini görüşmek ve 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı hakkında görüş ve katkılarını almak amacıyla toplantının düzenlendiğini ifade etti. TÜBİTAK Başkanı “1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı”, “2244 Sanayi Doktora Programı”, “Uluslararası Deneyimli Araştırmacılar Destek Programı” ve yakın zamanda çağrısı açılacak “Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Programı” hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın bütün bu destek programlarının, 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı ile birlikte, başvuran firmaların modellerini kuvvetlendirebilecek destek programları olduğuna işaret etti.

“Türkiye’de Araştırmayı Yönetmek Üzerine Bir Kültür Oluşturmaya Çalışıyoruz”

TÜBİTAK Başkanı, “Türkiye’de şu anda oluşturmaya çalıştığımız kültür, araştırmayı yapmak yerine, yönetmek. Süreçlere, bütüncül olarak, birbirlerini tamamlar şekilde bakmaya çalışıyoruz. Firmalar olarak daha iyi zeminlerde tartışabilmek istiyoruz” dedi. Prof. Dr. Mandal, firmalardan 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı ile ilgili görüş ve önerilerini paylaşmalarını istedi. Katılımcılar, 1515 Programının kendilerine yeni bir ufuk açtığını, program sayesinde kalifiye personel istihdam edebildiklerini, programın Ar-Ge faaliyetlerini ivmelendirdiğini, destek sayesinde kurulan laboratuvarlarla hızlarının arttığını, motivasyonlarının arttığını, programın etkileşimli bir süreci olarak yeni girilen araştırma alanlarının Türkiye’ye çekileceğini ve bundan duydukları heyecanı dile getirdiler.

1515 Programı Kapsamında 9 Öncelikli Alan Desteklenecek

1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destek Programı, Türk bilim insanlarının araştırma niteliklerinin yükseltilmesini ve ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasının sağlanmasını amaçlıyor. Program kapsamında, belirtilen amaçlarla, alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge Laboratuvarlarının belirli giderleri geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenecek. Programın kapsayacağı öncelikli alanlar; makine-imalat, otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojileri, savunma, uzay, enerji, su, gıda ve sağlıktan oluşuyor.