13. Teknoloji Ödülleri Sahiplerini Buldu

+
-
0
23 Nov 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tek_od_ana_2.jpg
"13. Teknoloji Ödülleri Töreni", Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla Sabancı Center'da düzenlendi.

Ülkemizde yeni teknoloji, yenilikçi ürün veya süreç geliştirilmesini özendirmek amacıyla TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından verilen Teknoloji Ödülleri'nin 13'üncüsü Sabancı Center'da sahiplerine takdim edildi. Bu yıl alınan başvurular arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda, finalde 8 kategoride 45 finalist proje yarıştı. Bunlardan kazanan 11'ine ödül verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 TL burs vereceklerini belirtti.

Varank, "13. Teknoloji Ödülleri Töreni"nde yaptığı konuşmada, teknolojik değişim ve dönüşümün çok hızlı olduğu bir döneme tanıklık edildiğini söyledi. Üretim modelleri ve tüketim kalıplarına ilişkin geleneksel yöntemlerin terk edilmeye başlandığını aktaran Varank, "Aslında bitiş çizgisi olmayan bir yarıştan bahsediyoruz. Başarılı olmak içinse uyanık olmak şart. Yani değişimi algılamak, dönüşümü doğru yönetmek, akılcı ve pratik çözümler üretmek gerekiyor. Türkiye, bu yarışta en iyi şekilde yer almak zorunda" diye konuştu.

"Firmalara 345 Milyon Lira Hibe Destek Ödemesi Yaptık"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ar-Ge'nin ticarileşmesi kapsamında 4 senedir teknolojik ürün yatırım destek programı uyguladıklarını belirterek, bugüne kadar 26 ilden 204 firmaya 61 milyon lira ödeme gerçekleştirdiklerini söyledi. Finale kalan firmalardan ikisinin bu destekten faydalandığını vurgulayan Varank, şu bilgileri verdi:

"Ar-Ge ve yenilik hedeflerimize ulaşmada paydaşlar arasındaki iş birliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Teknoparklar vasıtasıyla üniversitelerle sanayicileri, teorik bilgiyle pratiği bir araya getiriyoruz. Faaliyetteki 58 teknoparkta, yüksek teknolojili ürünler yerli imkân ve kabiliyetlerle geliştiriliyor. Burada yer alan işletmeler de vergi muafiyeti ve prim istisnası gibi teşviklerden faydalanıyor. Aramızdaki 15 finalist bakanlığımızın desteklediği teknoparklarda faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge altyapımızı niteliksel açıdan daha da güçlendireceğiz. Yeni fikir ve girişimlerin desteklenmesine tüm gayretimizle devam edeceğiz."

Endüstriyel uygulama programıyla, Ar-Ge sonucu ticarileşme aşamasına gelen ürün ya da hizmet için firmalara 800 bin liraya kadar destek sunduklarını vurgulayan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Stratejik ürün programıyla, üretimde yerli girdiyi artırmayı ve ithalatı yüksek olan öncelikli ürünlerin yerlileştirilmesini amaçlıyor, işletmelere 5 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. TÜBİTAK aracılığıyla özel sektöre, üniversitelere ve araştırmacılara yönelik teşvikler veriyoruz. Özel sektör için, TEYDEB, sanayi yenilik ağ mekanizması ve bireysel genç girişimci programı desteklerimiz aktif şekilde devam ediyor. Aramızdaki 27 finalistin 638 projesi TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden faydalanıyor. Bu firmalara bugüne kadar 345 milyon lira hibe destek ödemesi yaptık."

Prof. Dr. Hasan Mandal: "TÜBİTAK Olarak Firmalarımıza Destek Olma Misyonumuz Devam Edecek”

Açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ülkenin üç önemli kurumu tarafından organize edilen Teknoloji Ödülleri organizasyonunun, ülkemizi teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyan kuruluşları ödüllendirdiğini belirtti. "Firmalarımızın teknoloji üretme yarışı nasıl ki bu ödüllerle noktalanmayacaksa, TÜBİTAK olarak firmalarımıza destek olma misyonumuz da ülkemizin hedeflerine göre gelişerek devam edecektir” diyen Prof. Dr. Mandal, günümüzün bilgi ekonomisine dayalı küresel rekabet ortamında, katma değeri yüksek daha yenilikçi ürün ve teknolojiler geliştirmenin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, yeniliğin; üniversiteler, araştırma enstitü ve merkezleri ve sanayi tarafından yapılacak Ar-Ge çalışmalarına bağlı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: " Uluslararası firmalarla rekabet edebilecek ürün ve teknolojileri geliştirebilmek için firmalarımızın, nitelikli insan, altyapı, kurumsallaşma ve iş birliğine gereksinimleri vardır. TÜBİTAK, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik olarak bilgi ekonomisine dönüşümünde sanayimize, üniversitelerimize ve bilim insanlarımıza her aşamada önemli katkılar sağlamaktadır. Yeni TÜBİTAK olarak,  çıktı ve başarı odaklı, kamu-üniversite-sanayi iş birliğine önem veren, yüksek teknoloji ve yüksek katma değeri hedefleyen yeni destek mekanizma ve programları geliştiriyoruz."

Ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav’ın yanı sıra finale alan firma temsilcileri ve pek çok ziyaretçi katıldı.