TÜBİTAK ile Sudan Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü İmzalandı

+
-
0
17 Jan 2019
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/sudan_ana_1.jpg
Sudan Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa El Ballah, beraberindeki heyet ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret etti.

Sudan Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı (Ministry of Higher Education and Scientific Research) Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa El Ballah, beraberindeki heyet ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret etti.

Ziyaret esnasında, Sudan ile yapılması planlanan bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında ikili işbirliklerin ilk somut adımı olarak nitelenen Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü imzalandı. Sudan ile üç farklı şekilde işbirliği yapılabileceğini belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bunlardan ilkinin iki taraf arasında açılması planlanan ikili çağrılar olduğunu ifade etti. İkinci işbirliği yolunun, TÜBİTAK Araştırma Merkez ve Enstitüleri ile Sudan’daki Araştırma Merkezleri arasında işbirliği mekanizmalarının kurulması olduğunu vurgulayan Mandal, diğer yolun ise TÜBİTAK’ın ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası aracılığıyla iki ülke arasındaki bilimsel faaliyetlere ivme kazandırılması olduğunu belirtti. Konuk Müsteşar Prof. Dr. Mustafa El Balla, iki ülkenin araştırmacılarının bir araya geleceği ortak projelerin hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Afrika Teknoloji Şehri Genel Direktörü Prof. Dr. Osam Elrais konuşmasında, 2004 yılından beri ülkemizle bilimsel ve teknolojik işbirliği faaliyetlerinde bulunduklarını belirtirken, protokolün imzalanmasından ve işbirliklerinin aktif olarak başlatılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Toplantı, Prof. Dr. Mandal ile Müsteşar Prof. Dr. Ballah’ın önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki başta akıllı tarım teknolojileri, dijital dönüşüm, yenilenebilir enerji, nano teknoloji ve yazılım geliştirme olmak üzere farklı alanları kapsayan bilimsel faaliyetlerin hızlandırılması ve ilerletilmesi hususunda mutabık kalmasıyla sona erdi