TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarının Ankara Bölge Sergisi ve Ödül Töreni'ne Katıldı

+
-
0
01 Mar 2019
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana_13.jpg
TÜBİTAK BİDEB tarafından bu yıl 50.si düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve bölge yarışlarına katılmaya hak kazanan projelerin, Ankara bölgesinin final sergisi ve ödül töreni gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl 50.si düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve bölge yarışlarına katılmaya hak kazanan projelerin Bölge Sergileri ve Ödül Törenleri Adana, Ankara, Bursa, İstanbul-Avrupa İstanbul-Asya, İzmir, Erzurum, Malatya, Kayseri, Konya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde, Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Teknolojik Tasarım alanlarında yapıldı. Her bölge merkezinde birinci seçilen 220 proje, 8-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan Final Yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Ankara bölgesinin final sergisi ve ödül töreni, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ödül törenine katılan TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal,  TÜBİTAK BİDEB tarafından Orta Okul ve Lise Öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen yarışmalarda, öğrencilerin heyecanını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje yapmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, yarışmacı öğrencilere şöyle seslendi: “Siz artık proje yapıyorsunuz. Proje yapmak farklı bir özellik, dolayısıyla siz de farklısınız. Derslerinize ayırdığınız vaktin yanı sıra, proje yapmaya da vakit ayırıyorsunuz, bunun faydasını ilerde mutlaka göreceksiniz.”

Konuşmasının devamında geleceğimizi şekillendirecek beş büyük etkiye değinen Prof. Dr. Mandal, bu beş etkiyi hızlı kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliği ve kaynakların tükenmesi, küresel ekonomik gücün el değiştirmesi ve çığır açan teknolojik değişimler olarak sıraladı. Geleceğe bakıldığında bir çok güçlükle karşılaşılacağını fakat her güçlüğün firsatları beraberinde getirdiğini belirten Prof. Dr. Mandal,  2030 yılına gelindiğinde 12 küresel güç ülkesinin yedisinin hızlı gelişen ekonomilerden olacağını, bu hızlı gelişen yedi ekonomiden birinin de Türkiye olduğunu dile getirdi. Dijitalleşme, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi bir takım teknolojilerin hızla geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal Ülkemizin hedeflerine varması için nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağının önemini vurguladı. Bu konuda yarışmaya katılan gençlere seslenen Prof. Dr. Mandal en önemli görevin gençlere düştüğünü ve kendilerinden çok şey beklediğini söyledi.

“2010’lu, 2020’li Yılların Anahtar Kelimesi, İşbirliğine Yönelik Bilgi Üretimi”

2023 yılında Türkiye’nin iddialı hedefleri bulunduğuna dikkat çeken TÜBİTAK Başkanımız, “Bu hedeflerin referans noktası sizsiniz, sizin yaptığınız çalışmalar” dedi. Ülkemizin, 10 büyük ekonomiden biri olmak hedefinin gerçekleşmesi için anahtar kelimenin, nitelikli bilgi ve nitelikli bilgiyi üreten, bu bilgiyi değer zincirinde kullanılabilir hale dönüştüren insan kaynağı olduğunu açıklayan Prof. Dr. Mandal, Türkiye’nin elindeki en büyük gücün insan kaynağı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü bilgiyi üretecek olan, insan kaynağı. İnsan kaynağının referans noktası ise nitelikli insan kaynağı. Proje yapıyor olmanız, sizi farklı yapan, bizim gözümüzde nitelikli insan kaynağı yapan unsur. Sanayideki rekabet dönüşümüne bakıldığında, 1960’larda anahtar kelime üretim, 1970’lerde düşük maliyetle üretim, 1980’li yıllarda düşük maliyetli ama kaliteli üretim, 1990’larda hızlı üretim, 2000’li yılların anahtar kelimesi ise bilgi. 2010’lu 2020’li yıllara geldiğimizde bilginin üstünde bir değer yok ama bilginin üretim yöntemi değişiyor, işbirliğine yönelik bilgi üretimi ön plana çıkıyor.”

“Yarışmaya Katılan Projelerin Hepsi Çok Önemli”

Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarının bu yıl 50.sinin gerçekleştirildiğini belirten TÜBİTAK Başkanımız, bu yıl yarışmaya 13 bin 814 kız ve 11 bin 811 erkek olmak üzere 25 bin 625 öğrencinin hazırladığı 16 bin 679 proje başvurusunun alındığını bildirdi. Bu projelerin hepsinin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, her bölgede 100’er olmak üzere toplam bin 200 projenin bu hafta sergilendiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sizin buraya gelmiş olmanız, büyük bir başarıdır. Memnuniyetle söylüyor ve tebrik ediyorum. Bu sürecin devamı mutlaka gelmeli. TÜBİTAK’la ilişkiniz devam ediyor, üniversite, lisansüstü, doktora proje yarışmalarımız var. Bugünün kazananı kaybedeni diye değerlendirme yapmak yanlış olur. Bu yarışmalarda kazandığınız iş birliği deneyimi, kendi çalışmalarınızı başka arkadaşlarınızın çalışmalarıyla karşılaştırma imkânı bulmanız, yeni iş birliklerinin oluşturulması yönündeki potansiyel, bunların hepsi size sürecin kattıkları.” TÜBİTAK’a düşen görevin, kendi süreçlerini daha fazla görünür kılmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Mandal, ortaokul, lise, akademik veya sanayi düzeyinde olsun, yapılan çalışmaları daha fazla görünür kılmak gerektiğini, bu sayede daha fazla projeci gencimizin bu süreçlerin içinde yer alabilmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Final Yarışmasına Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, öğretim üyeleri, öğrenciler, aileler, öğretmenler ve danışmanlardan oluşan coşkulu bir kalabalık  katıldı. Bölge yarışmalarında derece giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi.