TÜBİTAK’ın da paydaşları arasında yer aldığı, bu yıl ikincisi düzenlenen “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)”, 17-22 Eylül 2019 tarihlerinde, Atatürk Havalimanında gerçekleştirildi.
TÜBİTAK, 900 m2 stant alanında Enstitüleri ve Başkanlık birimleri (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi-BİLGEM, Marmara Araştırma Merkezi-MAM, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü-SAGE, Ulusal Gözlemevi-TUG, Ulusal Metroloji Enstitüsü-UME, Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü-UZAY, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi-ULAKBİM, Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı-UİDB, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı-BİDEB ve Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı-BİTO) ile beraber altı Bilim Merkezimizin (Bursa, Elazığ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Üsküdar) ve Deneyap Atölyelerinin sergilediği ürünler ve çeşitli etkinliklerle festivalde yerini aldı.
TÜBİTAK, altı gün süren coşkulu festival boyunca standında, TBMM Başkanımız Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar olmak üzere, öğrencilerden ve vatandaşlardan pek çok katılımcıyı ağırladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yeni Teknolojilerin Pazarı Değil, Üreticisi Olmak İstiyoruz”
Festivale teşrif eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması “Elekromobil” ve “Hidromobil” kategorileri birincileri, TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması “Sabit Kanat” ve “Döner Kanat” Kategorileri birincileri ve TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması “Akıllı Şehirler ve Ulaşım”, “Bilgi ve İletişim Teknolejileri”, “Eğitim”, “Enerji ve Çevre”, “Gıda ve Tarım”, “Makina İmalatı ve Otomotiv”, “Sağlık”, “Savunma, Uzay ve Havacılık”, “Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik” kategorileri biricilerine ve Roket Yarışmasında birinci olan öğrencilerimizi ödüllendirdi. Cumhurbaşkanımız, ödül töreninden önce yaptığı konuşmada, teknoloji dönüşüm sürecinde yeni teknolojilerin pazarı değil, üreticisi olmak istediğimizi söyledi. “Yola bunun için çıktık, bu aşkla yürüyoruz” diyen Erdoğan, 2023’e giden yolda büyüme hikâyemizi teknoloji ile yazacağımızı, gençlerimize teknolojiyi yerli ve milli olarak sevdirmeyi başaracağımızı belirtti. TEKNOFEST’e ilginin bu yıl katlanarak arttığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanımız Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl 19 yarışma alanı ve ilave 6 yeni başlıkta 17 bin 400'e yakın takım ve 2 bin finalist, 50 bin yarışmacı başvurusu ve 10 bin finalist, ülkemizin 81 vilayetinin tamamı ve 122 ülke katılımcısıyla TEKNOFEST rekor kırdı. Burasını gençlerimiz başta olmak, milletimizin teknoloji alanında çok sınırlı imkânlarla bile neler yapabileceğini gösteren bir platform olarak görüyorum.” TÜBİTAK’ın Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına da değinen Cumhurbaşkanımız, “Dünyanın en iyi üniversitelerinde, araştırma merkezlerinde, çalışan Türk ve yabancı akademisyenler bize başvurdu. Lider araştırmacılar programıyla ülkemize gelenler, zengin bir araştırma ortamında bilimsel bir çalışma yapacak, gençlere örnek olacak. Yoğun ilgiyle karşılaştığımız uluslararası lider araştırmacılar programına önümüzdeki dönemde de devam edeceğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
Erdoğan, “Artık biz kendi kendimize yeteceğiz. Geçen yılki TEKNOFEST’in açılışında ifade etmiştim. Her şey hayal ile başlar. Hayal ile inanç birleşince başarı ortaya çıkar” diye konuştu. Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin sembolü olarak gördüğü bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, katıldıkları teknoloji yarışmalarında ödül alan gençleri kutladı.
Yarışmalarda ikincilik ve üçüncülük ödülünü kazanan proje ve öğrencilerimizin ödülleri ise TEKNOFEST’in son gününde, 22 Eylül 2019 tarihinde düzenlenen törenle takdim edildi. Tören, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Bakan Varank: “Fikir Üretin, İcat Çıkarın. Hayal Etmekten, Hayallerinizin Peşinize Düşmekten Vazgeçmeyin”
Festivalin açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ise, gençlere seslenerek, "Yaptığınız işin en güzelini yapmaya çalışın. Merakınızın üzerine gidin. Girişimci olun, fikir üretin, icat çıkarın" dedi. Teknoloji üreten bir Türkiye hedefiyle yola çıktıklarını ve TEKNOFEST'in bu yolda coşkularını diri tuttuğunu belirten Varank, festivalin gençlerin ufkunu açarak yeni hedefler çizdiğini ifade etti. Varank, festivalde bugün roket fırlatan, İHA yarıştıran, enerji araçları üreten gençlerin yarın en modern uçakları, akıllı şehirleri, uzay araçlarını tasarlayacağını kaydederek, “Buradaki gençlerden astronotlar, kozmonotlar, bilim insanları, teknoloji girişimcileri çıkacak. Buradaki gençler bizi hayallerimize taşıyacak" dedi. Varank, iyi yetişmiş bir nesille Türkiye’nin aşamayacağı hiçbir engel, ulaşamayacağı hiçbir hedefin olmadığını vurgulayarak, "İlgi alanınız ne olursa olsun, yaptığınız işin en iyisini, en güzelini yapmaya çalışın. Motivasyonunuzu asla kaybetmeyin. Merakınızın üzerine gidin. Tabi bunun için önce kabiliyetlerinizi, içinizdeki cevheri keşfetmeniz gerekiyor” dedi. Bakan Varank, gençlere girişimci olmaları tavsiyesinde bulunarak, "Fikir üretin ve en önemlisi icat çıkarın. Hayal etmekten ve o hayallerin peşine düşmekten asla vazgeçmeyin." diye konuştu. Gençlerin büyük bir medeniyet ve büyük bir milletin evlatları olduğuna dikkati çeken Varank, "Bu yüzden size küçük düşünmek yakışmaz. Bizim geleceğe yönelik çok iddialı hedeflerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’yi, dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokmak istiyoruz. Belki bizim ülke olarak petrol yataklarımız, doğalgaz kaynaklarımız yok. Ama en büyük sermayemiz olan sizler, yani gençler varsınız" diye konuştu.
TÜBİTAK’ın Bu Yılki TEKNOFEST’teki Yenilikleri
Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 4. Kurultayı da bu yıl ilk kez TEKNOFEST İstanbul bünyesinde gerçekleştirildi. 20-21 Eylül 2019 tarihlerinde iki günlük bir etkinlik olarak düzenlenen Kurultay, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın katılımıyla açıldı. “Küresel Eğilimlere Göre Yükselen Teknolojiler” ve “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminin Etkileştirilmesi” olmak üzere iki ana başlıkta gerçekleştirilen Kurultayda Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kurultay, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın sunumlarının ardından çektirilen aile fotoğrafıyla sona erdi.
TÜBİTAK “Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları” kapsamında, 2019 yılı Bölge Yarışmalarında birincilik derecesi alan 112 proje, bu yıl ilk kez, TEKNOFEST’te gerçekleştirilen Final Yarışmasında yarıştılar. Yarışma birincileri ödüllerini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldılar. Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, 112 projenin sahibi 206 öğrencimizle bir araya gelerek kendilerine katılım belgelerini verdi.
TÜBİTAK Sanal Gerçeklik (VR) Tüneli konsepti de bu yıl ilk kez TEKNOFEST’de gerçekleştirildi. Etkinlikte özellikle çocuk ve gençlerin TÜBİTAK Merkez Başkanlık ve Enstitülerin çalışmalarını etkileşimli ve eğlenceli bir şekilde deneyimlemesi amaçlandı.
TEKNOFEST alanında, Deneyap standında, Deneyap eğitmenleri misafirlere Deneyap içeriği hakkında bilgilendirmeler ve örnek uygulamalar yaptırdılar.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Kitaplar Müdürlüğü, bu yıl TEKNOFEST’te ilk kez bir imza gününe ev sahipliği yaptı. “Gökyüzünü Tanıyalım" kitabının yazarları Prof. Dr. Talat Saygaç ile Prof. Dr. M. Emin Özel, 21 ve 22 Eylül tarihlerinde TÜBİTAK TEKNOFEST standındaki kitap satış yerinde iki gün boyunca kitaplarını imzaladılar. TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları festivalde yoğun ilgiyle karşılaştı. Festival boyunca 175 yayın, 6 bin yedi yüz kitap ve 15 bin dergi okuyucuyla buluştu.
Yürütücülüğü TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN A.Ş. tarafından gerçekleştirilen Roket Yarışlarında, 79 takım Tuz Gölü atış alanında atışlarını icra ettiler. Roket Yarışması sonrasında takımlar, roket parçalarını TEKNOFEST roket yarışması etkinlik çadırına getirerek sergilediler.
TÜBİTAK SAGE Etkinlik çadırında “Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi” gerçekleştirildi. Çadırda model roket etkinliğine dair atölye çalışmaları yapıldı. Katılımcılar, uzmanlar tarafından yapılan sunumların ardından kedilerine verilen deney kitleri ile roketlerini tasarladılar.
Planetarium’da, farklı yaş grubu ve eğitim seviyelerinden katılımcılara film gösterimleri yapıldı.
TÜBİTAK katılımcıları otonom araç teknolojileri alanında, özgün tasarım, algoritma ve raporlama hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışmasına da finansal destek sağladı.
Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal Festival Boyunca Öğrenciler ile Birlikteydi
TEKNOFEST yarışmalarında birincilik ödüllerini Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın elinden alan tüm yarışmacılarımızla bir araya gelen Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, yarışmacılarımızı tebrik ederek sonraki çalışmalarında başarılar diledi.
TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yıl 7.si düzenlenen ve TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında bölgelerinde birinci olan tüm öğrencilerimize katılım belgelerini vererek projeleri hakkında bilgiler aldı. Başkanımız bunun yanı sıra tüm öğrencilerimize “Kariyer Planlaması ve Başarı” üzerine bir söyleşi gerçekleştirerek, gençlere kariyer hedefleri doğrultusunda yol gösterdi.
TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Körfez’de TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışmasında, Yenikapı’da TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmasında hazırlık ve başlangıç aşamalarında öğrencilerimizin heyecanına ortak oldu.
TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması Elektromobil, Hidromobil, Verimlilik Rekor, Teknik Tasarım, Görsel Tasarım, Kurul Özel, Yerli Ürün Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması yerli yazılım, mansiyon ve TUSAŞ özel ödülü sahipleri ise ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’in katılımıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’ın elinden aldılar.
Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Standında Bilim Merkezimizin (Bursa, Elazığ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Üsküdar) ve Deneyap Atölyelerinin düzenlediği çeşitli etkinliklerde de çocuklarla bir araya geldi.
Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Twitter takipçileri ile de TEKNOFEST’te bir araya gelerek görüş ve önerilerini aldı.
T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen, TÜBİTAK’ın paydaşları arasında yer aldığı, Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST İstanbul), 6 günde 1 milyon 720 bin kişiyi ağırladı.