Türkiye’yi Bağımlılıktan Kurtaracak 7 Kritik Altyapı Hizmete Girdi!

+
-
0
09 Aug 2020
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/mukemmeliyet_merkezi_ana_3.jpg
TÜBİTAK’ın yeni mükemmeliyet merkezleriyle teknoloji pazarı değil, üreticisi bir Türkiye olacağız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ağustos 2020 Pazar günü, TÜBİTAK’ın Gebze Yerleşkesini ziyaret ederek, toplu açılış ve imza törenlerine katıldı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Hidromek firmasının geliştirdiği “Elektrikli, Akıllı ve Sıfır Emisyonlu 7 Ton Sınıfı Lastik Tekerlekli Ekskavatör"ü (HICON 7W) inceledi ve test etti.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen program Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜBİTAK desteğiyle akıllı, ekonomik ve çevre dostu bir elektrikli şehir ekskavatörü olarak Hidromek firması tarafından geliştirilen HICON 7W’i test etmesiyle başladı. Sahip olduğu elektrikli motoru sayesinde, daha sessiz, daha verimli ve çevre dostu olmasıyla öne çıkan HICON 7W, sıfır emisyonlu olması ve kompakt boyutları ile çevresel etkiyi azaltacak, şehrin birçok noktasında kolaylıkla kullanılabilecek.

Yakıt tüketiminin olmaması, verimli güç tüketimi sağlayan motoru ve bakım maliyetlerinin düşük olması HICON 7W’yu ekonomik kılıyor. Tek şarjla 8 saat kullanım sağlayacak olan HICON 7W, araç şarj istasyonlarında kolaylıkla 3.5 saatte tam şarj olabilecek, hızlı şarj ile 1 saat 30 dakika içinde yüzde 100 doluluğa ulaşabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekskavatörü testinden sonra, beraberindeki heyet ile birlikte ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak ve Türkiye’yi teknoloji pazarı değil, teknoloji üreticisi haline getirecek olan TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin, TÜBİTAK MAM Enerjetik Malzemeler Laboratuvarı’nın, TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi’nin TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi’nin, TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi’nin, TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi’nin ve TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binası’nın hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, eski Başbakan ve Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da eşlik etti.

Teknolojik altyapımız ve kabiliyetlerimiz, TÜBİTAK’ın katkılarıyla her geçen daha da güçleniyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye olarak bir taraftan koronavirüs salgınıyla, terör örgütleriyle mücadelemizi sürdürürken, diğer taraftan da ülkemizi kalkındırmaya, büyütmeye devam ettiğimizi söyledi.

Tüm dünyanın ihtiyacı olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede ve dünya standartlarında üretebildiğimizi kaydeden Erdoğan, sadece vatandaşlarımıza ulaşmakla kalmadığımızı, bizden yardım talep eden dost ve kardeş ülkelerin de imdadına koştuğumuzu belirtti.

Ülkemizin teknolojik altyapısı ve kabiliyetlerinin, TÜBİTAK’ın araştırma merkezleri ve enstitülerinin katkılarıyla her geçen daha da güçlendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü törende, Gebze ve Ankara’da yedi farklı altyapının teknoloji ekosistemine kazandırılacağına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TÜBİTAK Fen Lisesi Müjdesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli gençlere, Türkiye’nin adını bilim olimpiyatlarında daha yükseğe taşıyacak olan TÜBİTAK Fen Lisesi’nin, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacağı müjdesini de verdi.

“Biz, kısa vadeli başarıların değil, asırlık hedeflerin peşinde koşuyoruz, Türkiye’yi 21’inci yüzyılın lider ülkelerinden biri yapmanın hayalini kuruyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını 2023 hedeflerimizle taçlandırmak gibi ideallerimiz var. 2053 ve 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var” dedi.

Bugünkü törende şahit olduklarımızın, bu hedeflere ulaşma irademizi bir kez daha kamçıladığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Az evvel Hidromek tarafından geliştirilen yüksek teknolojili bir iş makinesini test etme imkânı bulduk. TÜBİTAK’ın da destekleriyle, 2 senede 120 kişilik bir ekip gecesini gündüzünü bu işe verdi. Böylece, dünyanın ilk elektrikli ve lastik tekerlekli sıfır emisyonlu 7 tonluk şehir ekskavatörü Türkiye’de üretilmiş oldu. Sadece bu proje bile müteşebbislerimizin vizyonu ile TÜBİTAK’ın Ar-Ge destekleri birleşince ortaya nelerin çıkabileceğinin göstergesidir.”

Aşı projelerinde insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına gelindi!

Aynı şekilde özel sektör, üniversite ve devlet işbirliği ile COVID-19’a karşı aşı ve ilaç geliştirme projelerimizde de önemli mesafe kat ettiğimizi dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde yerli aşı geliştiren ülkeler arasında, ABD ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer aldığımızı belirtti.

TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan COVID-19 Türkiye Platformu’nun, 8 farklı aşı ve 10 farklı ilaç projesi yürüttüğünü, aşı çalışmalarımızda iki aşı adayımızın hayvan deneylerini başarılı bir şekilde tamamladığını ifade eden Erdoğan, “Hatta bunlardan birisi Etik Kurul onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun onayının ardından inşallah bu çalışmaları süratle başlatacağız. Tabi aşının yanı sıra, ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hekimlerimiz tarafından yoğun biçimde kullanılan Favi-Piravir etken maddesini baştan sona 8 basamağı içerecek şekilde sentezledik; ruhsatlı ve ticari bir ürüne dönüştürdük” diye konuştu.

İlaç geliştirmede de kendi özgün projelerimiz devam ediyor

Bunun yanında ilaç geliştirme alanında kendi özgün projelerimizin de devam ettiğini kaydeden Erdoğan, gerek aşı ve ilaç çalışmalarını yürüten bilim adamlarımıza, gerekse bu süreçte sorumluluk üstlenen kuruluşlarımıza gereken desteğin verildiğini, bu amaçla TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde, uçtan uca aşı ve ilaç geliştirilebilmesine imkân veren, büyük deney hayvanları laboratuvarı da dâhil olmak üzere ileri seviye bir merkez kurulduğunu belirtti. Erdoğan, laboratuvarın hizmete girmesiyle beraber COVI-19 platformuyla başlayan birlikte çalışma ve üretme kültürünün, bundan sonraki projelerde de sürdürüleceğini söyledi.

Milli Teknoloji Hamlemizin yeni yatırımlar, yeni projelerle muhakkak devam ettirileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Resmi açılışlarını yaptığımız kritik teknolojik altyapıların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye için çalışan, üreten, fikir ve alın teri döken herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anlamlı hediye!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Gökbey Helikopteri’nin turboşaft motorunun yerli ve milli en kritik parçası olan Tek Kristal Soğutma Kanallı Türbin Kanadı’nı hediye etti. Çok kritik bir teknoloji olan Tek Kristal Soğutma Kanallı Türbin Kanadı, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü ekibi tarafından geliştirildi. Milli Muharip Uçağı (MMU) için geliştirilecek motorun teknolojisi de aynı teknolojidir. MMU için motorunun tek kristal türbin kanatları da TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü tarafından yapılacak. Türkiye, bu teknolojiyi dünyada Rolls-Royce ve GE gibi motor teknolojisine sahip İngiltere, Amerika ve Rusya’dan sonra üreten dördüncü ülke konumunda bulunuyor.

Gençler teknoloji geliştirsin, icat çıkarsın ve hepimizi şaşırtsın!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, açılış konuşmasında, bilim ve teknoloji öncülüğünde kalkınmayı hedefleyen TÜBİTAK’ın, Gebze ve Ankara’daki yeni altyapılarının resmi açılışları için bir araya gelinen bu tarihi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir onur duyduğumuzu belirtti.

Küresel ekonomide eşi benzeri yaşanmamış bir dönemden geçtiğimizi, salgınla birlikte dünya düzeninin sarsılmaya başladığını ifade eden Bakan Varank, bu günlerin, ülkemizin sürdürülebilir ekonomik kalkınması ve toplumsal refah artışı için tarihi fırsatlar sunduğunu, yol haritamızı 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin belirlediğini kaydetti.

Hedefimizin, ülkemizi dünyanın sayılı üretim ve teknoloji üslerinden biri yapmak olduğuna işaret eden Varank, bu noktada TÜBİTAK’ın önemli bir fonksiyona sahip olduğunu belirtti. TÜBİTAK aracılığıyla sanayiye, akademiye ve bilim insanlarına destekler verildiğini, bilimin ve teknolojinin topluma hizmet etmesinin sağlandığını belirten Varank, şöyle devam etti: “Sadece son 2 senede özel sektörün Ar-Ge çalışmalarına 1 buçuk milyar lira; araştırma ve destek programlarına da 1.8 milyar lira kaynak sağladık. Sanayi-Doktora Programıyla, yetişmiş insan gücümüzü sanayiye entegre ederken; Uluslararası Lider Araştırmacılar programıyla tersine beyin göçünde tarihi bir adım attık. Gençler teknoloji geliştirsin, icat çıkarsın ve hepimizi şaşırtsın istiyoruz. Bunun için de bugüne kadar yapılmamış projeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük bir motivasyonla hayata geçiriyoruz. İşte TEKNOFEST bunlardan bir tanesi. Dünyanın en büyük teknoloji festivali olan bu etkinlik, toplumda muazzam bir karşılık buldu. Deneyap teknoloji atölyeleriyle de geleceğin teknoloji yıldızlarına bugünden yön çiziyor, potansiyellerini keşfetmelerini sağlıyoruz.”

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon üssü

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinin, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon üssü olma görevini üstlendiğini ifade eden Bakan Varank, Enstitülerde yürüttüğümüz yenilikçi işlerle, özel sektöre rakip olmadığımızı, bilakis, özel sektörün, kamunun ve üniversitelerin katma değer üretmesine katkı sağladığımızı belirtti.

TÜBİTAK sayesinde bugüne kadar çok çarpıcı başarı hikâyelerine imza attığımızı kaydeden Varank, bu başarıların bazılarına değindi. MAM’da üretilen Turboşaft motorlarında kullanılan türbin kanatçığı hakkında bilgi veren ve bir örneğini katılımcılara gösteren Varank, bu kanatçığın, milli genel maksat helikopterimiz Gökbey’in motorunda kullanılan en yüksek katma değerli parça olduğunu ifade etti. Bu parça olmaksızın, uçakların ya da helikopterlerin havalanamayacağına işaret eden Varank, “Dolayısıyla kimse size bunu kolay kolay satmıyor. Dünyada bu kabiliyete sahip 5 ülkeden birisiyiz. Hâlihazırda TEİ’ye 160 adet teslim ettik” diye konuştu.

BİLGEM’de geliştirilen, SİHA’ların kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörünü tanıtan Varank, “Gördüğünüz bu küçücük kare, SİHA’ların kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörü. Bu arayıcı başlık sayesinde bombalar, nokta atış yapabiliyor. Bu dedektör, savunma sanayimizin kritik bileşenlerinden birisi. Binlerce dolar verip yurt dışından almak isteseniz dahi alamıyorsunuz. Biz bu dedektörü yurtdışı muadillerine göre çok daha kaliteli ve ucuza üretebiliyoruz” dedi.

Salmonella Hızlı Tanı Kitini dünyada ilk kez geliştirip, patentini aldığımızı belirten Varank, “Kirli su ve yiyeceklerden bulaşan bu bakteri, toplum sağlığı açısından son derece zararlı. Geliştirdiğimiz bu kit, piyasadaki mevcut tanı kitlerine göre çok daha hızlı sonuç veriyor. Çin bize başvurdu, ülkemizden teknoloji transferiyle bu ürünü almak istiyor” diye konuştu.

18 yılın tüm kazanımlarının, katma değer ve teknoloji üretimiyle daha da zenginleştirileceğine işaret eden Varank, “Bugün açacağımız alt yapılar, üretim seferberliğimize önemli katkılar sunacak. Bu altyapılarla sizin de söylediğiniz gibi bugün dünden daha güçlüyüz, yarın daha da güçlü olacağız. Bu vesileyle merkezlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Birlikte çalıştığımızda, birlikte geliştirdiğimizde, başarabileceklerimizin sınırı yok!

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, törenin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, son iki yıl içerisinde TÜBİTAK’ı hem Ankara’da hem de bugün Gebze Yerleşkesinde ziyaret ederek, bilim ve teknolojiye verdiği önemi ortaya koyduğunu belirtti. Prof. Dr. Mandal, “Ziyaretleriyle heyecanımızı paylaşan ve hepimizi onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın, 57. kuruluş yılında, Ar-Ge ve yenilik tabanlı fırsatların yakalanmasında ekosistemindeki paydaşlarıyla birlikte, milli teknoloji hamlemiz çerçevesinde, bilim ve teknolojiyle ülkemizin önünü açtığını ve yeni başarıları hedeflediğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Sadece 2019 yılında 2.400’ü KOBİ olmak üzere 3.000 firmanın 4.300 projesine ve 166 üniversitenin 5.427 projesine destek verdik. 14 bin öğrencimize burs sağladık ve 460 bin ortaokul lise öğrencimizin proje heyecanlarına ortak olduk.”

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımının, ekosistemimizin sahip olduğu birikimlerin en üst düzeyde değerlendirilmesinin sağlanması için, çıktı ve etki odaklı süreçlerde, birlikte çalışma esaslı stratejik iş birliklerinin kurulmasını özendirdiğini belirtti.

Birlikte çalıştığımızda, birlikte geliştirdiğimizde, başarabileceklerimizin sınırının olmadığını hep beraber yakından gördüğümüze işaret eden Prof. Dr. Mandal, “Üniversite-sanayi ortaklığında nitelikli insan kaynağı yetiştiren paydaşlarımızdan, ekosistemimizle entegre olan uluslararası lider araştırmacılarımıza; salgına karşı ürünlerde güçlerini ortaya koyan KOBİ’lerimizden, çözüm odaklı süreçlere dâhil olan genç araştırmacılarımıza kadar ekosistemimiz genelinde artık birlikte başarıyoruz. Nitelikli bilgi, nitelikli insan, çözüm gerektiren güçlükler ve birlikte geliştirme yaklaşımlarıyla harekete geçirdiğimiz stratejik yaklaşımımız uluslararası programlardaki başarılarımızı da en yüksek seviyelere taşıyor” diye konuştu.

COVID-19 Türkiye Platformunda araştırma ekiplerimiz tarihe geçecek başarılara imza atıyor!

COVID-19 Türkiye Platformu’nun, salgına karşı çıktı ve etki odaklı süreçlere odaklanarak, Ar-Ge ve yenilik alanında gerçekleşen dönüşümü tüm gerçekliğiyle temsil ettiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, platformun 9 aşı ve 10 ilaç projesi kapsamında, birlikte çalışarak neleri başardığımızın en güzel örneğini oluşturduğunu kaydetti.

Ülkemiz genelinde 49 farklı kurum ve kuruluşun, genç yeteneklerimiz dâhil 436 araştırmacımızın platform bünyesinde birlikte geliştirdiğini, birlikte başardığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Hayata geçirilen bu dönüşümle araştırma ekiplerimiz tarihe geçecek başarılara imza atıyor” dedi.

Prof. Dr. Mandal, COVID-19 tedavisinde en yoğun kullanılan Favipirapir ilacının etken maddesinin platform üyesi üniversite hocamız ve firmamızca birlikte geliştirilen yerli ve milli sentez yöntemi ile hammaddeden başlayarak ruhsatlı bir ticari ürüne dönüşümünün bu başarının örneklerinden olduğunu dile getirdi.

Çalışma modelimiz AB dâhil olmak üzere birçok ülkeye örnek model oluşturdu!

Yine platform üyelerimizin aşı geliştirme çalışmaları kapsamında, yenilikçi 2 aşı adayımızın hayvan deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlandığına değinen Prof. Dr. Mandal, yakın zamanda platformun diğer ilaç ve aşı geliştirme projelerimizde de hedeflenen ve beklenen sonuçlara ulaşmak üzere var gücüyle çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Geliştirdiğimiz çalışma modelinin sadece ülkemiz için değil, Avrupa Birliği dâhil olmak üzere birçok ülke için örnek model oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, “Bu modeli Cumhurbaşkanımızın da himayesinde Kuala Lumpur’da gerçekleştirilen zirvede ülkemizle Malezya, Endonezya ve Pakistan arasında oluşturulan Mükemmeliyet Merkezi çalışmalarına da taşıyarak önderlik yapıyoruz” diye konuştu.

Mükemmeliyet Merkezleri açıldı

TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı, Enstitü Müdürü Abdülkadir Balıkçı’ya canlı yayın ile bağlanarak gerçekleştirildi. Merkezde; araç tahrik sistemleri dinamometreleri, şanzıman sistemleri, enjektör ve pompa sistemleri, motor gövde döküm teknolojileri, kritik malzeme geliştirme, egzoz arıtma sistemleri ve elektronik kontrol ünitelerinin geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları yapılacak ve dünya standartlarına uygun performans ve emisyon değerlerine sahip modern motor sistemlerinin üretilmesi sağlanacak.

Daha sonra, TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi ve TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binasının açılışı gerçekleştirildi. TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binasının açılışı, Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş’a canlı yayınla bağlanarak yapıldı.

Canlı yayınla yapılan açılışların ardından, TÜBİTAK MAM Enerjetik Malzemeler Laboratuvarı; TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi; TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi; TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi için toplu bir açılış ve kurdela kesme töreni gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi ve HAVELSAN ile kritik anlaşmalara imza atıldı!

Prof. Dr. Mandal ile Bakan Varank’ın açılış konuşmalarının ardından, TÜBİTAK’ın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark ve HAVELSAN ile imzalayacağı anlaşmaların törenlerine geçildi.

TÜBİTAK MAM ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark arasında “Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürün Geliştirme Anlaşması” TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından imzalandı. Anlaşma ile ülkemizin endemik bitki kapasitesinin etkin kullanılarak tarımsal kalkınmada öncü nitelikli tarım uygulaması hayata geçirilecek. TÜBİTAK MAM, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tıbbi aromatik bitkiler alanında Ar-Ge ihtiyacını karşılayacak. Geliştirilecek ürünler, ileride gerçekleşecek Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek teknoloji ürünü ilaçlara dönüşecek.

TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN arasında “Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi İşbirliği Anlaşması” ise, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından imzalandı. Anlaşma ile HAVELSAN, GİS'in yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımı, yaygınlaştırılması, pazarlanması, satışı, eğitimleri, kart destek paketlerinin geliştirilmesi, saha desteği, bakım ve idame faaliyetlerinden sorumlu olacak; ara katman seviyesine eklenecek yeni yeteneklerin ve özeliklerin geliştirilmesine katkı verecek. TÜBİTAK BİLGEM ise GİS’i, yeni teknolojik trendlere ve sektörlerin emniyet kritik sistem ihtiyaçlarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, COVID-19 Platformu üyeleriyle bir araya geldi

TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri açılış töreninin ardından Gebze yerleşkesindeki TÜBİTAK tesislerini gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, COVID-19 Platformunda yer alan araştırmacılar ile bir araya gelerek, aşı ve ilaç projelerinde gelinen son aşamalar hakkında detaylı bilgi aldı.

Mükemmeliyet Merkezleri dışa bağımlılıkta bir kırılma noktası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışları gerçekleştirilen mükemmeliyet merkezleri ile Türkiye teknolojik anlamda dışa bağımlılıkta bir kırılma noktası yaşayacak. Merkezlerle birlikte Türkiye teknoloji pazarı değil, üreticisi bir ülke konumunda olmayı hedefliyor.

TÜBİTAK MAM Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvarı ile, askeri mühimmatlarda kullanılan ve yurtdışı kaynaklardan satın alım yoluyla temin edilen enerjetik malzemelerin ülkemizde üretilebilmesi için gerekli olan üretim proseslerinin geliştirilmesi ve uluslararası standartlara uygunluk çalışmalarının gerçekleştirilmesi artık mümkün hale geliyor.

TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi’ndeki Biyomekanik Laboratuvarında Ar-Ge kapsamında geliştirilen ürünlerin hedef doku ve uygulamaya yönelik mekanik özelliklerinin test edilecek, ülkemiz implant ve biyomalzeme üreticileri için en önemli eksikliklerden olan biyomekanik standart test hizmetleri verilecek. Biyoelektronik laboratuvarında ise  elektroniğin tıp ve biyoloji ile artan sinerjisinin bir ürünü olarak, bu alanlarda gerçekleştirilen uygulamalar ile hastalığın teşhis ve tedavi edilmesinde önemli süreçler işletilebilecek ve birçok hastalık tedavi edilebilir hale gelecek.

TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi, enerji, havacılık ve demir-çelik sektörlerinde yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılmak üzere araştırma, ürün geliştirme ve prototip imalatına yönelik konusunda tek yetkin merkezdir. Helikopter ve Uçak motorlarının tek kristal kanatçıkları MAM’da üretilmektedir.

TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi’nde optiksel, elektriksel, termal, mekaniksel test sistemlerinin kalibrasyonlarında kullanılan referans sistemlerinin izlenebilirlikleri birincil seviye izlenebilirlik sistemlerine bağlanacak. Böylece ölçümlerin güvenilirliği ve doğruluğu TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından sağlanacak.

TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi ile özellikle savunma sanayimiz için çok büyük öneme sahip çevresel testler ile ilgili standartların gereği olan çoğu test hizmeti gerçekleştirilecek.