Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bursa Yunuseli Havalimanı’na giderek İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışlarını takip etti.
İHA Yarışmaları'nın TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK ile gerçekleştirilen, uluslararası boyuta geçmiş bir organizasyon olduğunu vurgulayan Varank, şöyle konuştu: "Pakistan'dan, Polonya'dan, Endonezya'dan bu sene takımlar var. Şu anda lise yarışmalarındayız. Döner kanatlı insansız hava araçlarında amaç, burada otonom olarak bir tur attıktan sonra faydalı yükü, bir su şişesini belirlenen yere bırakmaktı. Burada İpekyolu Gençlik Merkezimiz, kendileri Elazığ'dan geldi. İpekyolu Gençlik Merkezi bizim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak da aslında desteklediğimiz, gerçekten güzel faaliyetler yapan bir merkez. Arkadaşlarımız otonom kısmını becerdiler ama suyu biraz farklı yere bırakmış oldular. İlk defa insansız hava araçları yarışmasına geliyorlar."
"Eylül ayı teknoloji ayı"
Bakan Varank, yarışmalara geçen seneden beri çok büyük teveccühün olduğuna dikkati çekti. Lise takımlarında sayının 3 kat arttığını dile getiren Varank, şöyle devam etti: "Eylül ayı teknoloji ayı diyoruz. Eylül ayı boyunca TEKNOFEST kapsamında teknoloji yarışmaları düzenliyoruz. 21-26 Eylül tarihleri arasında da TEKNOFEST’in asıl şovlarının olacağı, yerli ve milli araçlarımızı tanıtacağımız etkinlik İstanbul Atatürk Havalimanı'nda olacak. Bursa’ya çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir ev sahipliğiyle öğrencilerimizi, yabancı misafirlerimizi ağırlıyorlar. Daha lise seviyesindeki öğrencilerimizin bu araçları sıfırdan tasarlaması, otonom şekilde uçurması, görevlerini yerine getirmek için bu yarışmalara katılması gerçekten bizi mutlu ediyor. Biz şunu biliyoruz; bu yarışmalara katılan gençlerimiz geleceğin en başarılı insansız hava araçları tasarımcıları olacak, geleceğin bilim insanları olacak, Türkiye'de önemli işlere imza atacak mühendisler olacak. Gençlerimize çok teşekkür ediyoruz, bu alana ilgi duydukları için ve Bursa'ya da tekrar teşekkür ediyoruz, bu güzel misafirperverlik için. İnsansız Hava Araçları Yarışmaları cumartesi akşamına kadar devam edecek. Birincilere ödüllerini inşallah İstanbul'da takdim edeceğiz. Unutmayalım eylül ayı teknoloji ayı, TEKNOFEST ayı. Bu şekilde inşallah biz her eylül ayında Türkiye’yi teknolojiyle, bilimle, havacılıkla, uzayla tanıştırmaya devam edeceğiz."
Öğrencilerle sohbet
Daha sonra alandaki stantları gezen Varank, liselilerin projelerini inceledi, öğrencilerle sohbet ederek tavsiyelerde bulundu. Varank, yurt dışından gelen ekiplerle de görüşerek sabit kanat kategorisinde gerçekleştirilen uçuşları izledi.
Bakan Mustafa Varank'a, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de eşlik etti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, İHA yarışmalarında gençlerle bir araya geldi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da TEKNOFEST kapsamında düzenlenen İHA yarışmalarına katılan takımları Bursa Yunuseli Havalimanı’nda ziyaret etti.
Gençlerle bir araya gelen Prof. Dr. Mandal, “TEKNOFEST 4 yıldır düzenleniyor. Her yıl coşku daha da artıyor. TÜBİTAK da bu 4 yıl içinde sürekli kendini yeniliyor. Bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 36 yarışmanın 12’sini TÜBİTAK koordine ediyor veya ortak olarak yer alıyor. Bu çok önemli bir gelişme. Her yıl kendisini yenileme ve geliştirmenin arkasında gençlerimiz ve onların haklı istekleri var, onları dinliyoruz ve her yıl yeni yarışmaları dahil ediyoruz. Örneğin geçen yıl ilk kez lise öğrencilerimize yönelik İHA yarışması kategorisini açtık, bu yıl da yine ilk kez serbest görev kategorisini başlattık.” açıklamasında bulundu.
Esas heyecanın gelecek hafta İstanbul’da yapılacak olan TEKNOFEST olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST’e ilginin artmasında gençlerimizin cesaretlendirilmesinin büyük payı olduğunu ifade etti.
“Gençlerimizin cesareti bizi yeni çalışmalar yapma konusunda yüreklendiriyor”
Prof. Dr. Mandal, "21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda olacağız. Kendini genç hisseden ve Milli Teknoloji Hamlemiz kapsamında bu ülkenin tasarlayan, geliştiren, üreten gençleriyle, teknoloji coşkunlarıyla, teknoloji yıldızlarıyla birlikte olacağız. Sayının özellikle liseli kardeşlerimizde artıyor olması, 'Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi'nde ben de varım.' noktasında cesaretlendiriyor. Ülkemizin teknoloji bazlı başarıları bu genç arkadaşlarımıza büyük bir ilham, aynı zamanda tutku ve sorumluluk oluşturuyor. Genç arkadaşlarımızda heyecan var ama bunu tutkuya dönüştürmek ve en önemlisi de bir sorumluluğa dönüştürmek her zaman mümkün olmuyor, bunun en güzel yöntemi de bu kapsamda ülkemizde örnek rol model olacak arkadaşlarımız, büyüklerimiz var artık." dedi.
Prof. Dr. Mandal liselilerin yarışmalara yoğun katılımından duydukları memnuniyeti dile getirerek, ortaokul öğrencilerinin de ileriki yıllarda yarışmalara dahil edilebileceği sinyalini verdi. Prof. Dr. Mandal, gençlerin artık teknolojinin gelişiminde sorumluluk aldığını ve bunun da TEKNOFEST gibi yarışmalar sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal “Gençlerimizin cesareti bizi de yeni çalışmalar yapma konusunda yüreklendiriyor. Hepsini yürekten kutluyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
"Derece almak değil öğrenmek daha önemli"
Gençler için bu tür yarışmalarda derece almaktan ziyade bir şeyler öğrenmenin daha önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, gençlerin TEKNOFEST sayesinde birbirinden de çok şeyler öğrendiğine ve bunların dereceye girmekten önemli olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Mandal, "TÜBİTAK kamu anlamında görevlendirilmiş ve 1963'ten beri bu konuları kendine görev edinen bir kurum. TEKNOFEST'te 36 yarışma var, bunun 12'sinin düzenleyicisi TÜBİTAK. Biz bu yarışmaları geçmişte daha dağınık yapılarda ve bir çatı altında değil de ülkemizin çok değişik şehirlerinde yapıyorduk. Şu an çok geniş katılımlı ve bu TEKNOFEST'te zirveye ulaşacak." dedi.
“TÜBİTAK’ı izlemeye devam edin”
TÜBİTAK'ın TEKNOFEST'te daha fazla sorumluluk alacağını dile getiren Prof. Dr. Mandal, kurumun bu konudaki planlamaları hakkında şu bilgileri verdi:
"Biz de kendi kapasitemizi geliştiriyoruz. İnşallah gelecek yıllarda yeni yarışma kategorileri oluşturacağız. İnsansız hava aracı kategorisinde ilk kez geçen yıl lise kategorisi oldu. 2019'da liseliler şunu söyledi bize, 'Biz niçin seyretmeye geliyoruz? Biz bunu yapabilecek yetkinlikteyiz.' Geçtiğimiz yıl şunu da dediler, 'Döner kanat var, sabit kanat var, niçin bizleri sınırlandırıyorsunuz?' Bu yıl üçüncü kategoriyi açtık, serbest kategori. Orada çok güzel tasarımlar ve uçuşlar var. TÜBİTAK da bu süreç esnasında öğreniyor, nasıl genç arkadaşlarımız öğrenip, kendilerini ona göre hazırlıyorlarsa biz de bu arkadaşlarımızdan heyecan alıyoruz, cesaret alıyoruz. O yüzde gelecek yıllarda TÜBİTAK'ı izlemeye devam edin."
Bu yıl Uluslararası Üniversitelerarası İHA Yarışmasına 570, Liseler Arası İHA Yarışmasına 741, Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışmasına da 248 takım başvurdu. Bunlardan da 144, 130 ve 68 takım Yunuseli Havalimanı’nda yarışmaya hak kazandı. Bunların arasında Endonezya, Pakistan, Azerbaycan ve Polonya’dan 14 takım da yer alıyor.
Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması, Liseler Arası İHA Yarışması, Üniversitelerarası İHA Yarışması kategorilerinde takım çadırlarını ve stantları gezen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve İHA’ları imzaladı.