Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen “Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Yurt Dışı Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri” programına katıldı.
Mandal, Milli Eğitim Bakanlığı’nda lisansüstü öğrenim için yurt dışına gönderilecek olan 251 öğrenciye yönelik “Bilim ve Teknoloji Temelli Geleceğimiz - Türkiye’de Bilimsel Araştırma İmkanları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2021 yılı Küresel Risk Raporu'na atıfta bulunan Mandal, küresel risklerin çözümünde artarak önem kazanan Ar-Ge ve yeniliğin gerekliliğine değindi. Mandal, “Küresel risklerin karmaşıklığı içerisinde önem kazanan çok disiplinli araştırmalarda fen bilimleri, mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimlerin ortak katkıları şarttır.” dedi.
"Sorunların çözümü tek bir disiplinle mümkün değil"
Çin Bilim Akademisi tarafından tespit edilen temel bilimlere dayalı araştırma konularında kısa sürede en fazla atıf alarak en yoğun ilgi gören toplam 110 öncü yönelim alanı ve yeni gelişmekte olan 61 öncü yönelim alanına değinen TÜBİTAK Başkanı, “Tüm bu sonuçlar gösteriyor ki, sorunların çözümü tek başına bir disiplinle mümkün değil. Araştırma yönelimlerine araştırma alanları odaklı bakış açısının ötesinde, araştırma alanları arasında birden fazla disiplin içeren yeni araştırma imkanlarının tespit edilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Mandal; sanayi, kamu ve üniversite iş birliğinde yeni fırsatların oluşturulması için ekosistem etkileşimleri yüksek ve iş birliği kapsamı geniş olan birlikte geliştirme odaklı iş birliğine yönelimin arttığına da dikkat çekti.
Bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere duyulan ihtiyaca değinen TÜBİTAK Başkanı, “Değişken, karmaşık ve dinamik süreçler kapsamında takım çalışması ve iş birliği, sürekli gelişmeye açık olma, çeviklik ve esneklik ile dinamik süreçlere uyum sağlama her zamankinden önemli.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mandal’dan yurt dışı bursiyerlere altın değerinde öğütler
Yurt Dışı Bursiyerlerine “Ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde kendinizi yönlendirin” tavsiyesinde bulunan Mandal, “Kariyerinizi zenginleştirmek için çok disiplinli imkanlara açık olun ve bilimsel merakınızın peşinde koşun” dedi. Araştırma alanını iyi tanımanın ve iş birliği ağlarında etkin olmanın önemine de dikkat çeken Mandal, “Ulusal ve uluslararası etki odaklı süreçlerde birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımının çok önemli bir yeri var. Kariyer yöneliminizi güncel imkanlar doğrultusunda şekillendirin” değerlendirmesinde bulundu.
TÜBİTAK’ın Ar-Ge ve yenilik ekosistemine de değinen Prof. Dr. Mandal, stratejik alanlarda araştırmalar yapmak ve ülkenin teknolojik altyapısını güçlendirmek için merkez ve enstitüler kurmak hedefiyle hareket eden kurumun, ülkemizin kritik ihtiyaçlarına cevap veren stratejik Ar-Ge projeleri yürüttüğünü belirtti. Mandal, “Ar-Ge ve yenilik birikimlerimizi, ekosistemde çıktı ve etki odaklı birlikte geliştirme yaklaşımları kapsamında harekete geçiriyoruz” diye konuştu.
“Araştırma projelerinin etkiye dönüştürülmesi imkanı ülkemizde gerçekleştiriliyor.”
21 farklı ülkeden 127 Uluslararası Lider Araştırmacının ekosisteme entegrasyonu ve araştırma alanlarına ilişkin bilgiler veren Mandal, “Araştırma projelerinin etkiye dönüştürülmesi imkanı ülkemizde gerçekleştiriliyor.” diyerek, Uluslararası Lider Araştırmacıların 74’ünün mühendislik bilimleri, 53’ünün temel bilimler, yaşam bilimleri, sağlık bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Beyin göçünü tersine çeviren 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve 2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı ile 63 araştırmacının daha ülkemize geleceğini hatırlatan TÜBİTAK Başkanı, “Bu sadece tersine beyin göçü olarak ifade edilse de yabancı kökenli çok kıymetli bilim insanları da var.” diye konuştu.
Ulusal Lider Araştırmacıların araştırma alanlarının dağılımına da değinen Mandal, “Programın en güncel çağrısında 11 genç araştırmacı ve 31 deneyimli araştırmacı Ulusal Lider Araştırmacı olarak desteklendi. Bu araştırmacıların, 17’si temel bilimler, 2’si sosyal ve beşeri bilimler, 18’i teknik bilimler ile 5’i sağlık bilimleri alanlarında proje yürütecek .” bilgisini Yurt Dışı Bursiyerleri ile paylaştı.
TÜBİTAK Destek Programları ile birlikte genç araştırmacıların kariyer yolculuğundaki uluslararası bilimsel ve teknolojik güncel iş birliği imkanlarına ilişkin de bilgiler veren TÜBİTAK Başkanı, “Geldiğinizde kariyerinizde hızlı bir şekilde ilerlemek istiyorsanız, ülkemiz ve insanlığın sorunlarını çözmek istiyorsanız hocanız olarak size etki ve sorun çözme odaklı olmanızı tavsiye ediyorum. Hepinize başarılar diliyorum” sözleriyle sunumunu tamamladı.
Sunum sonrası TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YLSY Yurt Dışı Bursiyerlerinin sorularını cevaplandırdı. Program, bursiyerler ile birlikte çekilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi.