TÜBİTAK MAM'dan Enerjide Yenilikçi ve Çevreci Teknolojik Çözümler İçin İş Birliği

+
-
0
06 Apr 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/euas_ana_0.jpg
TÜBİTAK MAM ile EÜAŞ arasında, çevre bilinci yüksek yenilikçi çözümler içeren üç farklı alanda imzalar atıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında düzenlenen imza töreni, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgilin katılımıyla gerçekleştirildi.

Üç alandan oluşan iş birliği kapsamında; Sarıyar Hasan Polatkan, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Hidroelektrik santralleri için yerli otomasyon sisteminin geliştirilmesi, baca gazı temizleme için yenilikçi bir çözüm geliştirilmesi ve Türkiyenin en büyük termik santrallerinden biri olan Afşin-Elbistan B santralinin optimizasyonu ve modernizasyonunu içeren imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, EÜAŞ’ın hem yerlileşme hem de çığır açıcı projelere destek olma yönüyle santral işletmecisi görevinin ötesine geçtiğini, bu yaklaşımın yeşil dönüşüme doğru gidişte önemli bir adım olarak değerlendirerek, Türkiyenin 2053 sıfır emisyonhedeflerine katkıda bulunabilecek her türlü projeyi yapma veya destek olma noktasında TÜBİTAK hazırdır” diye konuştu.

EÜAŞ Otomasyon Sisteminin (EOS) EÜAŞ için bir kilometre taşı olduğunu belirten EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz de daha önce birçok projede TÜBİTAK ile birlikte çalıştıklarının altını çizerek Bize destek verecek bir ekip lazım dediğimizde TÜBİTAK’ın varlığı bize rahatlık sağlıyor, gurur veriyor. Varlığınız ülke için bir değer” dedi.

'EÜAŞ Otomasyon Sistemi (EOS) Geliştirme ve Uygulama Projesi' ile hidroelektrik santraller için yerli otomasyon sisteminin geliştirilmesi noktasında TÜBİTAK MAM sistemin olgunlaştırılarak ticarileşmeye uygun hale getirilmesine teknik destek verecek. Bu geliştirme sürecinde EOSun gerçek saha ortamında test edilmesi için 36 ay süre ile 3 santrale uygulanması ve geliştirme ortamına geri bildirim sağlanacak.

İş birliği kapsamındaki ikinci proje olan 'Termik santrallerin baca gazından mikroalg üretme projesi'nde ise Termik Santral Baca Gazı Sıfır Karbon Yaklaşımı” ile hem büyük bir çevresel zorunluluk hem de büyük bir harcama kaynağı olan baca gazı temizleme için yenilikçi bir çözüm geliştirilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK MAM, Altaca Enerji ve Boğaziçi Üniversitesi'nin beraber görev alacağı 36 ay süreli projede, mevcut bir termik santralin baca gazı analiz edilecek ve laboratuvar ortamında bu baca gazından üretilecek ideal ve verimli  mikroalg türü belirlenecek. Ayrıca biyogaz tesislerinin sıvı çıktısının mikroalg besin maddesi olarak kullanım koşulları da optimize edilecek.

Mikroalg üretimi için termik santral bünyesinde kurulacak mikroalg tesisi işletilerek mikroalg üretilecek ve daha büyük ölçekte mikroalg üretiminin yöntemleri belirlenecek.

'Afşin Elbistan B Termik Santrali Kazanlar, Yakıt, Proses Ve Kontrol Sistemi Optimizasyonu' projesinde ise; yakıt olarak kullanılan kömürlerin santralde verimlilik, kapasite, emre amadelik, yardımcı yakıt kullanımı gibi işletme etkinliği parametrelerinde olumsuz yönde sonuçlara yol açan değişken özelliklerinin tespiti, yol açtığı problemlerin giderilmesi, kontrol sistemleri ve ince ayarlarında iyileştirmeler ile kömür içeriğindeki olası değişikliklere paralel olarak işletme parametrelerine adaptif esneklik kazandırılması ve tasarım değerlerine yaklaştırılması amaçlanıyor.