TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, "Gençlik Bilişim Festivali"nde Gençlerle Buluştu

+
-
0
16 May 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/genclikbilim_ana.jpg
Başkan Mandal, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, "Gençlik Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen festivalde "Gençlik Destekleri Paneli" başlıklı oturuma katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ‘Gençlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında ev sahipliğini yaptığı, gençlerin bilişim dünyasına ilişkin geleceklerine yön verecek ‘Gençlik Bilişim Festivali’ne katıldı.

16-18 Mayıs tarihlerinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin katılımıyla, ülkemizin önde gelen bilişim projelerinin tanıtılması ve gençlere geleceğe yönelik bilişim vizyonunun kazandırılması hedeflenen Gençlik Bilişim Festivali’nin ilk gününde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk ile birlikte "Gençlik Destekleri Paneli" başlıklı oturuma katıldı.

“Çözüm Odaklı Bilişim Vizyonu ile Genç İnsan Kaynağımız ile Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Mandal, gençlere TÜBİTAK’ın kendilerine sunduğu destek ve imkanlar hakkında bilgiler verdi.

Yakın geleceğin güçlüklerine karşı sağlık, enerji ve savunma dahil her alanda bilişimin önemli bir yere sahip olarak çözüm odaklı yeni imkanların oluşmasına katkı sağlayacağını belirten Mandal; “Gıda arz güvenliği ve enerji gibi çevre odaklı başlıklara baktığımız zaman tamamının arkasında bilişimle temas halinde olan bir süreç var” dedi. Pandemi öncesi ve sonrası süreçte en çok popülerleşen alanların yazılım ve bilişim olduğuna dikkat çeken Mandal, “Gelecekteki senaryoların hazırlanmasında fen, mühendislik ve sosyal bilimlerin tümünü kesen bir noktadasınız. Birçok disiplinle etkileşim halindesiniz ve bu durum çalışacağınız alandaki arkadaşlarla birlikte iş yapmayı zorunlu kılıyor.” diye konuştu.

“Gençlik Destekleri Paneli”nde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaştırılması için yapay zeka ve büyük veri ile kaynakların planlanmasından entegrasyon ve döngüsel ekonomiye kadar her aşamaya katkı verdiklerine işaret eden TÜBİTAK Başkanı Mandal, çözüm odaklı mühendislik alanında bilişim ve çok disiplinli etkileşimlerine dikkat çekerek yönetim, çevre ve yaşam bilimlerinden savunma teknolojilerine kadar verinin kıymetlendirilmesi odağında mühendislik alanında bilişim ile yenilikçi çözümlerin geliştirilmesinin sağlandığını belirtti.

TÜBİTAK desteklerine de değinen Mandal, salgın döneminde çözüm üretmek amacıyla 2 bin 300 yeni kontenjanla STAR programı açtıklarını belirterek, “Şu an bilişim alanında 157 öğrencimiz bizim STAR bursiyerimiz. Bunlar birçok eğitim teknolojisinde stajyer araştırmacı olarak çalışıyor. Gelecekte sizin de bu programda olmanızın önünde bir engel yok. Üniversite Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projeleri Destekleriyle de kendi projenizi yürütmek ve projenizi yönetmek için size destek veriyoruz.” diye konuştu.Mandal, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları ile de üniversitelerde araştırma ve geliştirme projelerine destek verdiklerini anlattı.TÜBİTAK BİGG programı kapsamında da 1948 teknoloji tabanlı girişimcinin şirketlerini kurarak teknogirişim sermayesi desteği ile iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde ettiklerini söyledi.

Mandal, sınırları zorlayan genç insan kaynaklarının, geleceğin teknolojilerinin tasarlanıp üretilmesi için önemli katkılar sağladığını aktararak, bu yıl TEKNOFEST’te “Dikey İniş Roket, Engelsiz Yaşam Teknolojileri, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma, Hyperloop Geliştirme ve Çip Tasarımı” gibi 5 yeni yarışma kategorisinin yer alacağı bilgisini paylaştı. Bu yıl beşincisi gerçekleşecek TEKNOFEST için750 bin öğrencinin proje başvurusunda bulunduğunu duyuran Mandal,  gençlere, “5 yılda ‘Ben de yapabilirim’ noktasında gençlerimizin gösterdiği bu gelişim inanılmaz. Gerçekten muhteşemsiniz.” diye seslendi.

Kamu kurumları, özel sektör ve genç girişimcilerin ses getiren bilişim projelerini tanıtma fırsatını yakaladığı festivalde ülkemizin önde gelen bilişim projelerine sahip kamu kuruluşları ile özel sektör temsilcileri de üç gün boyunca projelerini gençlere anlatacak. Gençler festivalle birlikte, Örnek Stadyumu’nda kurulacak bilişim stantlarında kurumların çalışmalarını daha yakından tanıyacak. Altındağ Spor Salonu’ndaki etkinliklerde ise CyberGüvenlik ve hackathon yarışması düzenlenecek.

‘Gençlik Bilişim Festivali’ etkinlik programına ilişkin detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://genclikbilisimfestivali.gsb.gov.tr