TEKNOFEST Rüzgarı Kuzeyden Esti

+
-
0
05 Sep 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/teknofest_ana_4.jpg
TÜBİTAK’ın paydaşı olduğu TEKNOFEST KARADENİZ 2022 sona erdi.

Samsun-Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TÜBİTAK’ın paydaşı olduğu TEKNOFEST KARADENİZ 2022, görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi. Törende 600 binden fazla yarışmacının başvurduğu yarışmalarda ikinci ve üçüncü olanlar ödüllerini aldı. TÜBİTAK yarışmalarında derece alanlara ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal takdim etti.

Ödül takdimi sırasında her takımla ayrı ayrı fotoğraf çekimi yapıldı ve sahnede renkli anlar yaşandı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal her takımı ayrı ayrı kutladı ve gençlerle sohbet etti.

“TEKNOFEST iklimi hem günümüz, hem de geleceğimiz için umut veren bir iklimdir”

Kapanış konuşmasını yapan Selçuk Bayraktar, “Başladığı andan itibaren iklimi değiştiren, adeta yüksek hızlı bir şarj istasyonu gibi hepimizi şarj eden bir TEKNOFEST’in sonuna geldik. TEKNOFEST mevsimi, milli teknoloji rüzgarlarının güçlü bir şekilde estiği, heyecan veren coşkulu bir mevsimdir. TEKNOFEST iklimi hem bu günümüz hem de geleceğimiz için umut veren bir iklimdir.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar gençlere “Gençler, sizler tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin yarınlarısınız. Sizler geleceğimizin umut dolu hikayelerinin yazarlarısınız. Sizler milli teknoloji hamlesini geleceğe taşıyacak sancaktarlarımızsınız.” ifadeleriyle seslendi

TEKNOFEST 2023’ün İstanbul’da yapılacağını hatırlatan Bayraktar, “Milli Teknoloji Hamlesi sadece gençlerin çabalarıyla değil, milletimiz tarafından adeta bir seferberlik ruhuyla sahip çıkıldığı takdirde hedefe ulaşacak ve menzile varacaktır.” diye konuştu.

“Gençlerimizle gurur duyuyoruz”

TEKNOFEST’in kapanışında röportaj veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da standdaki yoğunluktan ve çocuklarla, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı; “Onlarla gurur duyuyoruz. Onlara sunabileceğimiz ne vars, elimizde ne imkan varsa sunmaya çalışıyoruz. Onlar iyi ki varlar” ifadelerini kullandı.

Gençlerin geleceğin sorunlarını çözmek için harekete geçtiklerine işaret eden Mandal, “Sorun varsa ki olacak… Ülkemiz için, insanlık için, mevcut ne varsa onu kullanalım değil, ‘bu sorunları biz çözeceğiz ve geleceğimize, kendimize ve insanlığa faydalı olacağız’ diyorlar. Ben bundan dolayı hepsini yürekten tebrik ediyorum.” dedi.

Gençlerdeki heyecanı “5 gün boyunca özellikle aşırı bir sıcak vardı ve çadırlarımız içinde aşırı bir ziyaretçi yoğunluk vardı. Buna rağmen her gelen misafirimize o heyecanlı anlatmaktan, paylaşmaktan hiç bıkmadılar.” ifadeleriyle anlatan Mandal, gençlerin hiçbir zaman ben yaptım demediğini ve daha iyisini yapacağım dediğini kaydetti, “Anahtar kelime bu çünkü.  Bir aşamadan itibaren ben yaptım diyorsanız başarırım diyorsanız bitmiştir, bitmişsiniz demektir. Daha iyisini yapmaya her zaman aday olmanız lazım. Bu çocuklarımız, gençlerimiz bunu yapıyor.” diye konuştu.

 “Yaz ayları bizim için TEKNOFEST ayı”

TEKNOFEST Karadeniz olarak anılsa da TÜBİTAK yarışmalarının Anadolu’nun birçok ilinde gerçekleştiğini; Temmuz ve Ağustos aylarının dolu dolu geçtiğine işaret ederek “Yaz ayları yılın dinlenme aylarıdır ancak bizim için yaz ayları TEKNOFEST ayı” ifadelerini kullandı.

“Takdir etmemiz gerekiyor bu çocuklarımızı. Minimum 6 ay hazırlanıyorlar, ocak ayından itibaren başlıyorlar. 6 ay boyunca kendilerine bir hedef koyuyorlar. Bu hedefe tutkularıyla ulaşmaya çalışıyorlar. Başaramadıkları zaman sabrediyorlar.” vurgusu yapan TÜBİTAK Başkanı,  “Dün Sayın Cumhurbaşkanımız buradaydı, söylemiş olduğu önemli şey vardı: “Teknolojide her yapılan çalışma başarıyla sonuçlanabilir ama başarıya ulaşmak için mutlaka çalışmanız ve denemeniz lazım.” Bu çocuklarımız bunu yapıyor. “Evet, ben çalışıyorum, belki başaramayacağım ama başarmak için çalışmam ve denemem lazım” diyorlar.” dedi.

Gençlerden öğrenme vurgusu

“Biz bugün ne yapıyorsak, çocuklarımız bunun çok daha fazlasını yapmaya talip olduklarını ve yapabileceklerini burada gösteriyorlar.” vurgusu yapan Mandal, “Burda günün sonunda bir yarışma ve yarışmanın birincisi, ikincisi ve üçüncüsü var. Ama benim gençlerle birlikte olduğum zaman diliminde gördüğüm şu ‘öğrendim’ diyorlar. İster birinci olsun,  isterse onuncu, ‘öğrendim’ diyorlar. ‘Ve Öğreneceğim daha iyisini yapacağım’. Buraya gelme amaçları sadece burada birinci olmak derece almak değil, daha fazla öğrenmek, daha zoruna talip olmak ve bunun için ben varım demek.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Buraya geldiklerinde ben onlara ‘ne yaptınız?’ diye soruyorum ‘öğrendik’ diyorlar. Buraya gelmekteki amaç o teknoloji yarışmalarına girmekteki amaç birinci olmak değil, öğrenmek. Öğrendikçe geliştiriyorlar. Başkalarını ve  kendilerini görüyorlar. Kendilerini doğru tanıyorlar. Arkadaşlarını doğru tanıyorlar. En önemli kazanım bu oluyor. O yüzden gelecek yıllarda başarmak için daha fazla öğrenmeleri lazım. Ben de, biz de onlarla birlikte öğreniyoruz.” diye konuştu.

“TEKNOFEST heyecanın doruğa ulaştığı yer”

TÜBİTAK’ın bu yıl ilk kez 4 yarışma organize ettiğini hatırlatan Mandal, “Dünyada ilk kez yaptığımız Dikey İnişli Roket Yarışması TÜBİTAK SAGE tarafından. Yine TÜBİTAK RUTE tarafından Hyperloop Geliştirme Yarışması Türkiye'de ilk kez yapıldı.  Yine bunun yanında Çip Tasarımı Yarışması yapıldı. Lise düzeyinde geleceğin en büyük sorunlarından İklim Değişikliği Araştırma Projeleri yarışması yapıldı. İlk kez yapılmasına karşın bu yarışmalara mükemmel bir ilgi oldu.” vurgusu yaptı.

TEKNOFEST’e katılan gençlerle kendi gençliğini karşılaştıran Mandal , “Bizim onlarla empati yapmamız o kadar zor ki. Biz sizin yaşınızdayken diyoruz ama bu doğru bir ifade olmuyor. Çünkü onlar hepimizden çok daha fazlasını hayal edebiliyorlar. O hayali gerçekleştirmek için çabalıyorlar. O yüzden biz onlara ne sunarsak onlar daha fazlasına biz hazırız diyorlar. Biz bu çocuklarımıza, gençlerimize güveniyoruz. O yüzden de daha fazla onları anlamak ve onların önünde daha doğru hedefler koymak ve o hedeflere ulaştırmak için onları cesaretlendirmek gerek. Ama en önemlisi de sorumluluk almak istiyorlar. Sorumlu olmak için de heyecana ihtiyaçları var. TEKNOFEST heyecanın doruğa ulaştığı yer.” dedi.

TÜBİTAK standı TEKNOFEST boyunca en kalabalık noktalardan biriydi

TÜBİTAK standı 6 gün boyunca on binlerce kişiyi ağırladı. Farklı etkinlikleriyle her yaştan bilim ve teknoloji meraklısının akınına uğrayan stand renkli görüntülere de sahne oldu.

BİDEB Yarışmalar Grubu bünyesinde yürütülen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında 21 proje sahibi 47 öğrenci,  2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında 32 projenin sahibi 69 öğrenci, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında 27 projenin sahibi 52 öğrenci olmak üzere;  toplam 80 projenin sahibi 168 öğrenci Samsun’daydı. Ayrıca lise seviyesi öğrencilerle birlikte 53 öğretmen de etkinliklere katıldı.

TÜBİTAK BİLGEM; BİLGEM Evreni, Öncülerle Gülümse, Sorularla BİLGEM, BİL BUL ve OZAN ile kum havuzunda hazine bulma etkinlikleri ile ziyaretçi akınına uğradı.

42 bin soru yanıtlandı

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) standında gerçekleştirilen Bilim Genç Popüler Bilim Bilgi Yarışması'nda ziyaretçiler hem  eğlendi, hem de temel ve sosyal bilimlerle ilgili bilgilerini test etti. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı ve 42 bin sorunun cevaplandığı etkinlikte ziyaretçiler farklı ödüllerle evlerine döndü. Ayrıca festivale gelemeyen takipçileri etkinlik heyecanına ortak etmek için Bilim Genç sosyal medya hesaplarından hem alandaki faaliyetleri tanıtan hem de başarı hikayelerini anlatan ilgi çekici videolar paylaşıldı.

Bilim Merkezlerinin birbirinden ilginç atölyelerine 5 bin kişi katılırken, renkli görüntülerin olduğu ve farklı deneylerin yapıldığı bilim gösterilerini 12 bin kişi izledi. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin gerçekleştirdiği atölye çalışmalarına ise bin 500 kişi katıldı.

TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları satış alanında, Meraklı Minik dergisinin kahramanları Kıtır ve Pıtır maskotları eşliğinde 6 bin adet TÜBİTAK popüler bilim dergisinin (Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk, Meraklı Minik) dağıtımı yapılarak, 9 bin 631 popüler bilim kitabı satıldı.

Uluslararası ve Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında 29 takım 174 yarışmacı; Uluslararası, Liseler Arası ve Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında 72 takım 288 yarışmacı elektrikli araçlarını ve İHA’larını TEKNOFEST Karadeniz’de Samsun Çarşamba Havalimanı’nda sergiledi. Ayrıca Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışmasında özgün ve hazır araç kategorisindeki 19 takım kendi geliştirdikleri yazılım ve özgün araçlarını sergiledi. On binlerce teknoloji meraklısı Uzay ve Havacılık, Akıllı Sistemler ve Ulaşım ile Otonom Teknolojileri tematik alanlarını ziyaret ederek gençlerimizin heyecanına ortak oldu.

20 Bini aşkın kişi etkinliklere katıldı

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Sismometre ile Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Parmak İzi Tozları ile Deneysel Etkinlik,  Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması, Mikroplastiklerin Tespiti gibi etkinliklerin yanı sıra, Antarktika Belgesel Gösterimi, Kutuplarda Türk Bilim İnsanlarının Çektiği Fotoğraflardan Oluşan Kutup Sergisi, Türk araştırmacıların kutuplarda giydiği kutuplara özel olarak dikilen kıyafetler de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Albatros, Balina, Penguen ve Kutup Ayısı Maskotları da kutup canlılarının yaşamını ziyaretçilere aşılamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik boyunca özellikle çocukların gözdesi oldu. Kutup Canlıları Eşleştirme Oyunu, Atıksu Filtrasyon Oyunu gibi oyunlarla çocuklarda farkındalık oluşturmak hedefiyle özellikle gençlerin ilgisini çekti. MAM etkinliklerine 20 bini aşkın kişi katıldı.

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) de Çevre Dostu Özgün Dizel Motor Maket/Modeli ve  Türkiye'nin İlk Yerli Anahat Lokomotifi E5000 Maketini sergiledi. Ayrıca 7-14 yaş aralığında çocuk ve gençlerimizi E5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi ile tanıştırmak için karton maket etkinliği gerçekleştirildi.

Bin roket maketi yapıldı

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) hem yerli ve milli mühimmat sistemleri hem de teknoloji atölyeleri ile festivalin odak noktalarından biri oldu. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi SOM, ilk milli havadan havaya füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, güdümlü modüler mühimmat ailesi KUZGUN ve SİHA’lar için geliştirilen KGK-SİHA-82 savunma sanayii meraklıları ile buluştu. Roket Maket Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi Atölyesi ziyaretçilerin büyük ilgisini gördü. Çocuk ve gençleri roket bilimiyle yakından tanıştırmak ve roketi oluşturan alt bileşenleri de öğretmek amacıyla yapılan model roket atölyesine yaklaşık 1000 kişi katılım sağladı. VR Sanal Gerçeklik Deneyimi Atölyesinde TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli hava hava füzelerinden BOZDOĞAN’ın F-16 savaş uçağından büyük bir başarıyla hedefi vurduğu ilk atış testi gösterildi. Yaklaşık 600 ziyaretçi, savaş pilotumuzla yan yana uçma ve başarılı bir test atışını izleme fırsatı buldu.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), özel filtreli teleskop ile Güneş üzerindeki lekeleri, meydana gelen patlamaları izletti. Ziyaretçiler ayrıca merak ettikleri konuları uzman astronomlarla tartışma olanağı buldu.

Uzay Yolcusu görücüye çıktı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY), TÜRKSAT 6A Uydu Maketi Atölyesi ve Türk Uzay Yolcusu Oyunu ile özellikle çocukların ilgisini çekti. Atölyede TEKNOFEST boyunca yaklaşık 600 TÜRKSAT 6A maketi yapıldı.  İlk kez TEKNOFEST Karadeniz’e getirilen “uzay yolcusu” oyununa 2 bin 500 kişi katıldı. Oyunda çekilen fotoğraflar katılımcılara hediye edildi. Ayrıca ilk kez TEKNOFEST Karadeniz’de sergilenen 1/2 ölçekli  İMECE uydu maketi ile GÖKTÜRK-2, RASAT ve TÜRKSAT 6A maketleri ile gelen yüzlerce ziyaretçiye yürütülen projeler ve uzay teknolojileri hakkında bilgi verildi.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Ölç Kendini etkinliği ile katılımcıların vücut dirençlerini ve el sıkma kuvvetlerini ölçtü. UME etkinlik boyunca 8 bin 861 kuvvet 8 bin 848 direnç olmak üzere toplam 17 bin 709 ölçüm yaptı.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) PARDUS 21 Üzerinde Görevleri Tamamla, Hediyeyi Kap, Gamer’lar Nerede?, KAHOOT ile bilgi yarışması, ETAP ile PARDUS Logosu Çizelim etkinlikleri ile dikkat çekti. Etkinliklere binden fazla kişi katıldı.

Ayrıca TÜBİTAK stadında teknolojiye, bilime ve AR-GE’ye meraklı binlerce genç ile TÜBİTAK İnsan Kaynakları profesyonelleri bir araya geldi. Gençlere mülakat simülasyonu ile gerçekçi bir mülakat deneyimi yaşatıldı. Gençlere kariyer fırsatları hakkında da bilgi verildi.

TÜBİTAK yarışmalarında derece alanların listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/tubitak_yarismalari_der...