Türkiye’nin Yerli Uydu Üretim Gururu, Cumhuriyet’in 100. Yılında İMECE ve TÜRKSAT 6A ile Taçlanacak

+
-
0
07 Oct 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/turkiyenin_yerli_uydu_uretim_gururu_cumhuriyetin_100._yilinda_imece_ve_turksat_6a_ile_taclanacak-ana.jpg
Türkiye'nin 2001 yılında başlayan yerli uydu üretme serüveni başarıyla sürüyor, iki uydu için de projede son aşama olan uçuş modeli testleri devam ediyor.

TÜBİTAK Türkiye’nin uydu tarihini yazmaya devam ediyor. İlk uydu BİLSAT yurt dışında bir firma ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından teknoloji transferi yolu ile üretildi. 2003 yılında yörüngede yerini alan ilk elektro-optik yer gözlem uydusu BİLSAT 3 yıl hizmet verdi.

RASAT uydusu 11 yıl hizmet verdi

BİLSAT Projesi’nden kazanılan deneyimlerle 2004-2011 yılları arasında Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusu olan RASAT geliştirildi. 2011 yılında yörüngesine fırlatılan uydunun tasarım ömrü 3 sene olmasına rağmen 11 yıl boyunca görevine devam etti. TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan, üretilen ve test edilen Yüksek Performanslı Uçuş Bilgisayarı (BİLGE), X-bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme (GEZGİN) ekipmanları ile yer istasyonu yazılımları RASAT Projesinde başarılı bir şekilde kullanılarak uzay tarihçesi kazanıldı. Böylelikle, TÜBİTAK UZAY sadece sistem seviyesinde değil alt sistemler kapsamında da yetkinliğini ortaya koyarak Türkiye’de uzay alanında Teknoloji Hazırlık Seviyesi 9’a ulaşan tek kurum haline geldi. RASAT Uydusu ile fırlatılmasının 11’inci yılı olan 2022’deirtibat kesildi.

RASAT Uydusu ile edinilen altyapı, bilgi birikimi, yetişmiş insan kaynağı ve cesaret sayesinde GÖKTÜRK-2 Projesi başlatıldı. RASAT’ta uzay tarihçesi kazanan alt sistemlere yenileri eklenerek GÖKTÜRK-2 Uydusu geliştirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan uydu, 2012 yılında 5 sene tasarım ömrü ile fırlatıldı.  GÖKTÜRK-2  aktif olarak yörüngede görevine devam ediyor.

Milli ve yerli olarak gerçekleştirilen bu iki uydu projesi, ülkemizin uzay alanında farkındalığının artmasına çok büyük katkılar sağlayarak yeni uydu projelerinin önünü açmış oldu.

Cumhuriyet’in 100. yılında iki yerli uydu uzaya fırlatılacak

Yerli uydu çalışmaları ise son hızla devam ediyor. İMECE ve TÜRKSAT 6A uyduları için geri sayım başladı.

TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli metrealtı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu olacak olan İMECE Uydusu'nun 2023 yılında 5 yıl tasarım ömrü ile yörüngesinde göreve alınması hedefleniyor.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A Uydusu da, TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve C-Tech ortaklığı ile üretiliyor. 15 yıl tasarım ömrü olan uydunun 2023 yılında yörüngesine fırlatılması hedefleniyor.

İki uydu için de projede son aşama olan uçuş modeli testleri devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki uydunun fırlatma tarihi hakkında açıklama yapmış ve "Türk mühendislerince geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE'yi 2023'ün Ocak ayında, TÜRKSAT 6A'yı da 2023'ün ortalarında uzaya fırlatıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

2023 gök bilim ve uzay açısından da çok önemli ve heyecanlı bir yıl olacak”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlayacağını hatırlatarak, “2023 gök bilim ve uzay açısından da çok önemli ve heyecanlı bir yıl olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

2023’ün önemine vurgu yapan Mandal, “TÜBİTAK'ın koordinasyonunda iki tane uydumuz uzaya fırlatılacak. Bizim yerli ve milli diye ifade ettiğimiz kendi gözlem uydumuz İMECE 2023’ün Ocak ayında, yine haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A da 2023’ün ikinci yarısında uzaya fırlatılacak.  Ayrıca bir uzay yolcumuz 2023'te uzaya gidecek.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, “2023 yılına çok hazırlıklı bir şekilde giriyoruz” vurgusu yaparak, “2023 yılı Türkiye’nin artık “Uzayda varım” dediği bir yıl olacak.” dedi.

TÜBİTAK’ın çalışmalarına durmaksınız devam ettiğinin altını çizen Mandal,  ”Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programımız doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.