TÜBİTAK ve TUA Güçlerini Birleştiriyor

+
-
0
25 Oct 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/saha_imza_ana.jpg
TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK SAGE ile TUA arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokole TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım imza attı.

 

Törende konuşan bakan Varank, “Bugün attığımız imzalarla Türkiye’nin milli uzay programından sorumlu TUA ile TÜBİTAK’ın enstitüleri arasında stratejik bir iş birliğini başlatmış olduk.” dedi.

 

“Tam bağımsız bir ülke olmak istiyorsak uzaya yatırım yapmak bir alternatif değil bir mecburiyet”

 

“Küçük uydular yani küp uydular artık uzayda çok daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bundan önce Türkiye’nin geliştirmeyi planladığı bölgesel konumlama sistemlerinde kullanılacak atomik saatler ile ilgili bir imzayı TUA ile TÜBİTAK UME atmıştı. İşte o atomik saatleri biz küp uydularla uzaya gönderip uzay tarihçesi kazandırmak, uzayda kullanımını test etmek istiyoruz. Bugün attığımız imzalarla da küp uydularda kullanılacak itki sistemlerinin hem geliştirilmesi hem de bunların özellikle navigasyon sistemleri ile ilgili yazılımlarının geliştirilmesini TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK BİLGEM ile hayata geçireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“TUA küp uydularla ilgili yol haritasına başlamış oluyor. Daha önce yaptığı çalışmalara bunları da ekleyerek Türkiye’nin ihtiyacı olan küp uyduları beraberce geliştireceğiz. Uzaya göndereceğiz. Burada edindiğimiz kabiliyetlerle dünyaya alternatif bir tedarikçi olarak Türkiye’yi ön plana çıkarmış olacağız.” diyen Varank,  “Küp uydular çok stratejik. Ülkelerin milli egemenlikleri uzaydan tehdit edilir hale geldi. Türkiye’nin uzay yarışında geri kalması, bu alanda yatırım yapmaması gibi bir husus asla düşünülemez.  Tam bağımsız bir ülke olmak istiyorsak uzaya yatırım yapmak bir alternatif değil bir mecburiyet. Biz de Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu uzay programı ile bu programı takip eden kurumlar olarak inşallah güzel neticeler alacağız. Türkiye’nin ismini uzayda da daha görünür hale getireceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

Küp uydu teknolojilerinde kullanılmak üzere, yazılım, veri güvenliği ve yapay zeka üzerine İş birliği

 

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK BİLGEM) ile TUA arasında iş birliğine göre, küp uydu teknolojilerinde kullanılmak üzere, yazılım, veri güvenliği ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapılacak. İş birliği ile Türkiye’nin uzay araştırmaları alanında gelecekte atacağı büyük adımlara ve başarılara imza atmasına katkı sunulacak.

 

Havacılık ve uzay teknolojileri alanında katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünleri çalışmaları yapılacak

 

TUA, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ile de Milli Uzay Programı çerçevesinde tarafların sahip olduğu altyapı ve uzmanlık bilgisi kullanılarak havacılık ve uzay teknolojileri konularında iş birliğine gidiyor. Protokol ile Milli Uzay Programı çerçevesinde iş birliği yapılarak Türkiye’de bu alanda katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerin oluşturmasına yönelik çalışmalar yapılacak.