SAHA EXPO Başladı, TÜBİTAK Yüksek Teknolojileri ile Dikkat Çekti

+
-
0
26 Oct 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/saha_ana_0.jpg
Savunma sanayiini kalbi İstanbul’da atıyor, TÜBİTAK’ın da katıldığı SAHA EXPO başladı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

Fuarın resmi açılışı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşti. 

Programlarından dolayı fuara katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mesaj göndererek, fuarın hayırlı olmasını dileklerini iletti. 

“TÜBİTAK Programlarıyla 1218 Savunma Sanayi Projesine ve 1121 Araştırmacıya 9 Milyar Lira Kaynak Aktardık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı açılış konuşmasında, "Türkiye yüzyılını konuşabiliyorsak, büyük ve güçlü Türkiye diyebiliyorsak, bu başarıdaki aslan payı şüphesiz Türk Savunma Sanayii'ne aittir. Savaşların, krizlerin, salgınların yüzyılında bugün ülkelerin kaderini tayin eden en belirli etken caydırıcılığıdır. Savunma sanayiiniz ne kadar güçlüyse o kadar etkin, o kadar güçlü o kadar da dünya siyasetinde mutebersiniz. Bugün hiçbir yaptırım, gizli ya da açık hiçbir ambargo Türkiye'yi bu başarı hikayesini yazmaktan alıkoyamıyor" ifadelerini kullandı.

“TÜBİTAK'ta AR-GE projelerini destekliyoruz. KOSGEB'de tedarikçi KOBİ'lerimizi yalnız bırakmıyoruz." diyen Varank, son 10 yılda toplam yatırım tutarı 20 milyar TL olan 512 savunma sanayi yatırımı için teşvik belgesi düzenlediklerini aktardı.  Varank, "TÜBİTAK aracılığıyla yürüttüğümüz programlarla bugüne kadar 1218 savunma sanayi projesine ve 1121 araştırmacıya yaklaşık 9 milyar lira kaynak aktardık. Savunma sanayi firmalarımızın kendi bünyelerinde kurdukları 58 Ar-Ge ve tasarım merkezinin çok ciddi istisnalardan, muafiyetlerden ve prim desteklerinden faydalanmasını sağlıyoruz. TÜBİTAK SAGE'nin çalışmaları sayesinde ülkemizin ilk milli seyir füzesini, ilk nüfuz edici bombasını, ilk hava-hava füzelerini geliştirdik. Mühimmat sistemlerinin kalbi olan ısıl pilde SAGE'nin kabiliyetleri sayesinde bir dünya oyuncusu olma yolunda hızla ilerliyoruz. TÜBİTAK SAGE gibi birçok kuruluşumuz sayesinde savunma sanayisindeki ürün ve teknolojilerde yurt dışına bağımlılığı tamamen ortadan kaldırdık. Yolumuz daha çok uzun, bunun da farkındayız. Savunma sanayi, Türkiye'nin neler yapabileceğinin sadece bir fragmanı.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Ar-Ge Sürdürülebilirliğin Anahtarıdır“

Bakan Varank, "Savunma sanayiinde yerlilik oranları yüzde 20'lerden yüzde 80'lere, çalışan personel sayısını 30 binden 80 bine ciromuzu 1.3 milyar dolardan 10 milyar dolara, Ar-Ge harcamalarını 50 milyon dolardan 1 buçuk milyar dolara yükselttik. Katma değerin anahtarı olan Ar-Ge kısmına özel parantez açmak istiyorum. Bu sektörde iyi bir fikre, iyi bir sermayeye ya da kalifiye insan kaynağına sahip olmak tek başına başarıyı getirmiyor. Ar-Ge konusunda yeterli değilseniz, bu alana yatırım yapmıyorsanız diğer tüm yetkinlikleriniz zamanla yok olmaya mahkumdur. Çünkü Ar-Ge sürdürülebilirliğin anahtarıdır" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen Savunma ve Havacılık Uzay Sanayi Fuarı'nın (SAHA Expo) açılış törenindeki konuşmasında, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen bu önemli organizasyonun sektörde önemli bir farkındalık ve etki oluşturduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir  de konuşmasında Türkiye'nin; kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer aldığını belirterek, "İHA, SİHA ve TİHA teknolojisinde ise artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz. Burada liderliğe oynuyoruz.” dedi.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar da SAHA Expo'nun Türkiye'nin özellikle son 20 yılda sanayi ve teknoloji yolculuğunda, yerli ve milli üretim hedefinde geldiği seviyeyi gösterdiğini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı: “Savunma Sanayiinde Sürdürülebilirlik Açısından İnsan Kaynağı Çok Önemli”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal SAHA İSTANBUL ve TÜBİTAK  TÜSSİDE iş birliğinde düzenlenen MBA Yönetici Gelişim Programı  diploma töreninde konuştu. Koçluk, mentorluk eğitimi alan yönetici adaylarını tebrik eden Mandal, savunma sanayiinin yükselen bir alan olduğuna dikkati çekti. Savunma sanayiinde teknoloji ve alt yapıdan daha fazla insan kaynağına ihtiyaç olduğunu belirten Mandal, sürdürülebilirlik açısından insan kaynağının kritik olduğunun altını çizdi.

“SAHA MBA, İnsan kaynağının yetkinliğinin artırılması noktasında TÜBİTAK için de değerli”

Kurumsal süreçlerde, iş geliştirmede, liderlik boyutunda hem de savunma sanayiini ayakta tutan Ar-Ge bileşeniyle gelişme noktasında programın önemine atıfta bulunan Mandal, “Bu programın tasarımı 2019 yılında TÜBİTAK TÜSSİDE Enstitümüzle birlikte başladı. Bu program TÜBİTAK için de çok önemli. Menfaatimiz Türkiye’nin insan kaynağı kazanması” dedi. İhtiyacı doğru tespit ederek böyle bir girişimi başlattığı ve çözüm noktasında TÜBİTAK’ı paydaş olarak gördüğü için SAHA İSTANBUL’a teşekkür eden Mandal,  “İnsan kaynağının yetkinliğinin artırılması noktasında programa aday olmak var bir de süreci tamamlamak var. O nedenle diploma almaya hak kazananları tebrik ediyorum. Yeni sorumluluklara hazır olun istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kendisinin de ders ve katkı verdiğini hatırlatan Mandal kendisinin de bu süreçte kazanım sağladığını kaydetti.

SAHA MBA diplomalarını İstanbul’dan almaya hak kazananlara Prof. Dr. Hasan Mandal takdim etti.

Konuşmaların ardından stand ziyaretleri gerçekleşti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte konuk bakanlara TÜBİTAK standını gezerken eşlik etti.

Libya Başbakanı ve Savunma Bakanı Abdulhamid Dibeybe,  Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Macaristan Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky  de standları gezdi, ürünler hakkında bilgi aldı.

TÜBİTAK Yüksek Teknoloji Ürünleri ile Saha Expo’da

TÜBİTAK, savunma, havacılık ve uzay sanayisinin ihtiyaç duyduğu mühimmat ve sistemlerdeki kabiliyetlerini,  SAHA Expo'da sergiliyor. 

TÜBITAK’ın 5 enstitü ile katıldığı fuarda, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi(BİLGEM) tarafından geliştirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki "Preveze Sınıfı Denizaltıların Savaş Yönetim Sistemi"nin milli imkanlar ile modernize edilmesi projesi "Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN)" tanıtılıyor. Hızlı kurulumla kolay kullanım sağlayan ve 8 AA pil ile 8 saat çalışabilen 1,5 kilogramlık ağırlığıyla en hafif katlanabilir metal dedektörü olan "OZAN" ile Milli Muharip Uçak Programı kapsamında gerçekleştirilen Bütünleşik İşlemci Ünitesi Projesi de fuarda sergileniyor. Askeri, kamu, özel tesis, sınır güvenliği, petrol, doğal gaz ve su boru hatlarının güvenliğini sağlayabilen, 50 kilometreye kadar gerçek zamanlı algılama gerçekleştirebilen Fiber Optik Tabanlı Akustik Sensör (FOTAS) de sergilenen ürünler arasında yer alıyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), fuar katılımcılarına, İçme Suyunda Kimyasal Harp Maddeleri Tespit Sistemi, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı, Yakıt Pilli Şarj Sistemi, Karbondioksit Tutucu Kalipatron, Plastik Bağlı Patlayıcılar gibi ürünlerini tanıtıyor.

Fuarda Türkiye'nin savunma sanayisindeki en önemli tasarım ofisi ve AR-GE merkezlerinden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) de mühimmat teknolojilerindeki kabiliyetleriyle boy gösteriyor. Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacı için harp başlığı, menzil ve güdüm yöntemi açısından modüler, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, düşük yan hasar ve yüksek vuruş hassasiyeti olan mühimmat ailesi "Kuzgun", serbest düşüş, "At-Unut, Hava-Yer" mühimmat sınıfında, sahip olduğu özellikler ve ürün yelpazesiyle çok çeşitli insanlı/insansız hava platformlarında kullanılabilir yeni silah sistemi "Kayı" fuarda yer alıyor. Fuarda, SAGE'nin geliştirdiği insansız hava araçlarına taarruz yeteneği kazandırarak, asimetrik savaş ortamında dost unsurlarını tehlikeye atmadan etkin savunma sağlayan "Bozok" ve güdüm kitleri "Gökçe" ile "KGK-SİHA-82" de sergileniyor.

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen, Pardus 21, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Liderahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi de fuarda tanıtılıyor.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yer gözlem uydusu "RASAT", "GÖKTÜRK 2", ilk yerli ve milli metrealtı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu "İMECE" ve ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'yı sergiliyor.  

TÜBİTAK ayrıca, Türkiye Uzay Ajansı, SAHA İstanbul ve bazı şirketlerle iş birliği anlaşmalarına imza atacak.

TÜBİTAK'tan uzmanlar, gerçekleştirecekleri sunumlarda, çeşitli ürün ve sistemler hakkında bilgi verecek.