Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Rabab Fatima, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı Ziyaret Etti

+
-
0
09 Dec 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/rabab_fatima_ana.jpg
Fatima, Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) İçin Teknoloji Bankası’na olan maddi ve idari katkısından dolayı ülkemize müteşekkir olduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler(BM) En Az Gelişmiş Ülkeler(EAGÜ), Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilciliği (UN-OHRLLS) sorumlusu BM Genel Sekreter Yardımcısı Rabab Fatima, Türkiye ziyareti kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret etti.  Rabab Fatima, Banka’ya olan maddi ve idari katkısından dolayı ülkemize müteşekkir olduğunu dile getirdi.

TÜBİTAK MAM’ı da ziyaret eden Fatima, TÜBİTAK bünyesindeki enstitü ve laboratuvarlardaki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bilgilendirme toplantısının ardından gerçekleştirilen laboratuvar ziyaretlerinde, TÜBİTAK’ta görevli araştırma grupları tarafından özellikle EAGÜ’lerin ihtiyaçlarına yönelik olduğu düşünülen projeler ve sonuçları hakkında Fatima ile bilgi paylaşıldı. 

Laboratuvar ziyaretinin ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından ev sahibi ülke temsilcisi olarak katılım sağlanan Teknoloji Bankası Yönetim Konseyi Toplantısında, diğer Konsey üyeleri ile birlikte Banka’nın 2023 iş planlarını görüşüldü. Ülkemizin Banka’ya desteğinin yeniden vurgulandığı toplantıda, Rabab Fatima Konsey üyelerine Banka’nın dünyaya tanıtılması ve hem politik hem de mali kaynak bulunması anlamında tüm Konsey üyelerinden beklentileri olduğunu ifade etti.

Teknoloji Bankası’nın BM için de önem arz eden bir kuruluş olduğunu kaydeden Fatima, ülkemizin ilgili kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle yapılacak yeni iş birliklerinin Banka’nın gücünü artıracağına olan inancını ifade etti. Proje odaklı çalışmaya geçmişe göre daha fazla önem vermeye başlayan Banka ile ülkemiz kuruluşlarının birlikte hayata geçirmesi planlanan projeler ile ilgili de görüş alışverişinde bulunuldu.

Mart 2023’de Katar’da düzenlenecek olan 5. En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı kapsamında Teknoloji Bankası ev sahibi ülke statüsündeki ülkemiz ile yapılacak iş birliklerine de değinilen görüşmelerde bahse konu Konferans’ta Banka’ya olan politik ve gönüllü mali desteğin artırılacağına duyulan inanç karşılıklı olarak ifade edildi.

Teknoloji Bankası ile hali hazırda yürütülmekte olan ortak proje hazırlıklarının da görüşüldüğü toplantılarda muhtemel yeni iş birliği alanları ve olanakları ile ilgili beklentiler de karşılıklı olarak ortaya kondu.  

Teknoloji Bankası Hakkında:

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) İçin Teknoloji Bankası EAGÜ’lerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirmeyi ve teknoloji transferi gerçekleştirmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen IV. Birleşmiş Milletler (BM) EAGÜ Konferansı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EAGÜ’lere yönelik bir bilim ve teknoloji taahhüt paketi açıklandı. Paket kapsamında, bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki taahhütlerden biri EAGÜ’ler için “Teknoloji Bankası” rolünü üstlenecek uluslararası bir merkezin Türkiye’de kurulması olarak ilan edildi. Bu minvalde, BM Genel Kurulu’nun 23 Aralık 2016 tarihinde aldığı kararla Teknoloji Bankası’nın kurulması kabul edildi.

Türkiye ev sahipliğindeki Teknoloji Bankası’nın bütçesi gönüllü katkılara dayanıyor. Kuruluşu ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 17.8 faslı kapanmış olduğundan ülkemiz için bir prestij kaynağı olan Teknoloji Bankası, ülkemiz tarafından TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde kurulara 2018 yılında BM temsilcilerine Banka teslim edildi.

Teknoloji Bankası, BM sisteminde UN-OHRLLS kapsamında olup doğrudan Genel Kurul altında faaliyet gösteren bir BM kuruluşudur.