Yüzyılın Depremini Analiz Etmek İçin Bilim İnsanları Sahada

+
-
0
10 Feb 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/yuzyilin_depremini_analiz_etmek_icin_bilim_insanlari_sahada-ana_0.jpg
TÜBİTAK’ın desteklediği proje araştırmacıları afet bölgelerinde çalışmalarına başladı.

TÜBİTAK, Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremleri mercek altına aldı. Depremin etkilerini analiz edecek acil proje çağrısına çıkıldı. TÜBİTAK çağrısı ile 107 araştırma ekibi sahaya inerek sismik gözlem çalışmalarından başlıca hasar modlarının incelenmesine kadar birçok konuda araştırmalara başladı.

Depremin yaşandığı 6 Şubat’ta TÜBİTAK hızlı bir şekilde aksiyon alarak 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programını başlattı. Programa yapılan başvurular 24 saat içerisinde değerlendirilerek karara bağlandı ve destek süreci başladı.

Çağrı çerçevesinde desteklenen toplam 107 proje için araştırmacılar bölgede incelemelerini sürdürüyor.  57 farklı kurumda, 497 araştırmacının 2 hafta sürecek saha araştırma faaliyetleri yaşanılan depremlerin analizini yapmada ve geleceği aydınlatacak çözümler üretmede kritik önem taşıyor. Yer bilimlerinden inşaata, tarihten sosyolojide çok geniş bir yelpazede yürütülen araştırmalar birçok bilinmeyene de ışık tutuyor.

Deprem bölgesinin 11 iline de dağılan araştırmacılar hem fay hattını, hem sonrasında oluşan yarıkları hem de yıkılan veya yıkılmaya yüz tutmuş binaları mercek altına alıyor. Bölgenin haritasını çıkaran araştırmacılar diğer yandan da psikososyal destek sağlıyor ve depremzedelerin yaralarını sarma yolları keşfediyor. Kimileri sağlık kimileri de kriz yönetimi boyutuyla olmak üzere asrın felaketini tüm yönleriyle ele alıyor.

Projelerin çıktıları ve oluşturulan raporlar kamuoyuna açık bir şekilde paylaşılacak.

TÜBİTAK Başkanı araştırma bölgelerinde inceleme yaptı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da araştırma faaliyetlerini yerinde inceledi. Ekipleri deprem bölgesinde ziyaret eden Mandal, projelerde görevli araştırmacılardan bilgi aldı, araştırma bölgelerinde incelemelerde bulundu.

Acil Destek Programı, Türkiye sınırları içinde gelişen deprem, heyelan, kaya düşmesi, sel, çığ, yangın, müsilaj gibi doğa kaynaklı afetler sonrası veri toplamak amacıyla saha çalışması yürütecek üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde görevli araştırmacıların çalışmalarına en hızlı şekilde destek sağlamayı amaçlıyor.

Desteklenen projeleri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:

https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/maras_depremi_arastirma...