TÜBİTAK Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nde Önemli Görevler Üstlendi

+
-
0
08 Apr 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tubitak_turkiye_ulusal_risk_kalkani_modelinde_onemli_gorevler_ustlendi-ana.jpg
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin üçüncü toplantısı yapıldı.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin üçüncü toplantısı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında yapıldı. Toplantıya pekçok akademisyen ve araştırmacı ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

“Güvenli Türkiye AR-GE Enstitüleri Kurulacak”

Toplantıda TÜBİTAK ile birlikte güvenli Türkiye AR-GE Enstitüleri kurma kararı alındı. Kararı Bakan Kurum açıkladı. Kurum, afet riskinin yoğunluğuna ve afet sınıfına göre ihtiyaç duyulan her yerde, üniversitelerin öncülüğünde, TÜBİTAK ile birlikte Güvenli Türkiye AR-GE Enstitüleri kuracaklarını, yüksek lisans ve doktora programları açacaklarını söyledi. Tüm bu önleyici tedbirlerin uygulanması noktasında hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini aktaran Kurum, hiçbir kenti asla geride bırakmayacaklarını vurguladı.

Bakan Kurum, vatandaşların çalışmalarını çok yakında aktif hale gelecek www.ulusalriskkalkani.gov.tr adresinden takip edebileceğini kaydetti.

“TÜBİTAK Aktif Rol Oynayacak”

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise toplantıda TÜBİTAK’ın üstlendiği görevlerin önemine işaret etti. Adı geçen ve görev verilen tek kurumun TÜBİTAK olduğuna vurgu yapan Mandal, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modelinde TÜBİTAK’ın birçok görev üstlendiğine dikkat çekti ve “81 ilde kurulacak erken uyarı gözlem istasyonları ve Türkiye’deki diri fay haritası ve diğer afet türlerine dair risk haritalarının güncellemelerinin tamamlanması konularında TÜBİTAK aktif rol oynayacak. Ayrıca afet sonrasında oluşan hasar tespitine dair dijital veri havuzu oluşturulması ve devletin tüm birimlerinin erişimi sağlanarak kurumların iş birliği yapmaları için de TÜBİTAK devrede.” dedi.

Prof. Dr. Mandal,  Binaların içine girebilecek insansız kara ve hava araçları geliştirilmesi konusunda TÜBİTAK geliştirdiği teknolojileri kullanıma sunacak. İnşa süreçlerinde kauçuk ve çelik sismik izolatör uygulamaları yaygınlaştırılacak ve TÜBİTAK desteğiyle Yapı Sağlığı İzleme Sistemleri hayata geçirilecek. Güneş enerjisini kullanan, kendi suyunu tutan, biriken suyu peyzaj alanlarında kullanan yeşil bina modeli yaygınlaştırılacak. Yapılaşmada enerji verimli, iklim duyarlı, sıfır atık uyumlu ve ekolojik özellikli malzemelerin kullanımı yaygınlaştırılacak. Tüm bunlar için TÜBİTAK tüm olanaklarını seferber edecek.” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkanı; “Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla” TÜBİTAK’ın 60’ıncı, Cumhuriyetimizin ise 100. Yılında deprem alanında da durmaksızın çalışıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı toplantılarına kurum olarak katkılarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda uzmanın, bilim insanının ve akademisyenin bir araya geldiği toplantıya TÜBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi’nden (MAM) Doç. Dr. Mehmet Ergin katıldı.