Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Önemli İş Birliği

+
-
0
12 May 2024
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Önemli İş Birliği
"Kamuda Dijital Dönüşüm ve Bilimsel Araştırmaların Desteklenmesine İlişkin İş Birliği Protokolü" imza töreni TÜBİTAK’ta gerçekleşti.

"Kamuda Dijital Dönüşüm ve Bilimsel Araştırmaların Desteklenmesine İlişkin İş Birliği Protokolü" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katıldığı törenle imzalandı.

Bakan Kacır, TÜBİTAK'taki törende yaptığı konuşmada, teknolojik ürün ve hizmetlerin, dijital çağ olarak da ifade edilen 21. yüzyılda, artan bir ivmeyle hayatı dönüştürmeye ve değiştirmeye devam ettiğini söyledi.

Yapay zekanın, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojilerin günlük yaşam pratiklerine, davranışlarına, karar alma mekanizmalarına yön verdiğini belirten Kacır, iş yapış şekilleri ve çalışma ortamının da yeniden tanımlandığını dile getirdi.

Kacır, bu teknolojileri iş modellerine adapte ederek dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmenin, işletmelerin ve kurumların müşterilerine etkin, verimli ve hızlı bir hizmet sunabilmesinin anahtarı haline geldiğini anlattı.

Vatandaşların e-Devlet uygulamasıyla 1000'den fazla kurumun 8 binden fazla hizmetine tek bir noktadan ulaşma imkanına sahip olduklarını anlatan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"Kamu olarak yürüttüğümüz dijitalleşme projelerinde her zaman yerlilik ve milliliği öncelik olarak gördük. Bakanlık olarak, ulusal güvenlik ve veri koruma ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yerli ve milli yazılım çözümlerinin destekleyici ve geliştiricisiyiz. Bu çalışmalarda en etkin kurumlarımızın başında TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü gelmekte. Türkiye'nin CMMI 5 belgelendirmesine sahip tek kamu kurumu olan enstitümüz, 2012'den bu yana yazılım alanında AR-GE faaliyetleri yürüterek ileri teknoloji ve çözümler geliştiriyor. Enstitümüzün özellikle ülkemizin stratejik, hassas ve kritik projelerinde yer alarak yazılım teknolojilerinde yaptığı AR-GE çalışmaları ülkemizin teknolojik bağımsızlığı ve inovasyon kapasitesi için kritik öneme haiz. Bugüne kadar 33 kurum ile 45 projeyi hayata geçiren enstitümüz, aynı zamanda bilgi birikimini kurum ve kuruluşlarımızın dijitalleşme yolculuklarında aktif olarak kullanmakta."

“Yerli ve milli yazılım projelerine yenilerini eklenecek”

Bakan Kacır, söz konusu çalışmalarda açık kaynak teknolojiler kullanılarak maliyet etkin, güvenli dijital çözümler oluşturulduğunu dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile imzaladıkları işbirliği protokolüyle de yerli ve milli yazılım projelerine yenilerini ekleyeceklerini bildiren Kacır, "Veri işleme ve analizi kabiliyetleriyle bugünün ve yarının problemlerinde inovasyon, verimlilik ve rekabetin itici gücü haline gelen yapay zekanın kurumlarımızın sundukları hizmetlerde aktif olarak kullanılmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Kacır, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü işbirliğiyle Kamu Araştırmaları Destek Grubunca yayınlanan destek programıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) projelerini desteklediklerini söyledi.

Dijitalleşme sürecinde bilgi teknolojilerini verimli şekilde kullanarak, sosyal güvenlikten iş gücü piyasası politikalarına kadar tüm süreçlerde verimliliği artıracaklarına dikkati çeken Kacır, şunları kaydetti:

"Ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarında lider kurumlarından TÜBİTAK ile kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sunan SGK ve iş gücü piyasası politikalarının öncü kurumu İŞKUR arasında işbirlikleri tesis edeceğiz. Devletimizin tüm kurumlarına örnek teşkil edecek işbirliği modelimizle, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulması için dijital araçlar geliştiriyoruz. Bilimsel araştırma ve uygulama projelerini hayata geçirerek kamu hizmetlerinde dijital dönüşümü sağlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2024 'Emekliler Yılı' olarak ilan edildi. Bu kapsamda, Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında 'Emekliler Yılı Özel Çağrısı'nı TÜBİTAK bünyesinde hayata geçiriyoruz."

"Protokol sayesinde İŞKUR'un hem yapay zeka destekli sisteminin geliştirilmesi sağlanmış olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediğini ve yaşanan bu enformatik çağı herkesin tecrübe ettiğini söyledi.

Işıkhan, “Ülkemizin bilim ve teknoloji politikaları alanındaki en saygın ve köklü kuruluşlarından biri olan TÜBİTAK ile gerçekleştirilecek protokol sayesinde İŞKUR'un, hem yapay zeka destekli sisteminin geliştirilmesi hem de istatistik altyapısının güçlendirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca, bu proje ile yazılım altyapısının, diğer kurum faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini ve istihdam hizmetlerinden, aktif ve pasif iş gücü programlarına kadar kurumumuzun tüm yazılım ihtiyaçlarını karşılama noktasında TÜBİTAK ile etkin bir işbirliğini hedefliyoruz. Bunun yanında, 2024 Emekliler Yılı ile ilgili olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu ile TÜBİTAK arasında ortak çalışmalar, projeler yapılacak." diye konuştu.

“Kamu ile birlikte çalışma ihtiyacımız var”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı.

İki bakanımızın da katılımı ve himayelerinin önemine işaret eden Mandal, dünyanın ve insanlığın bilim ve teknolojiye olan ihtiyacının her zamankinden fazla olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, “Özellikle pandemi ile birlikte başlayan süreç, takibinde ülke olarak yaşamış olduğumuz 6 Şubat depremlerimiz, önümüzde bekleyen iklim değişikliği… Bunların hepsi kendi özelinde bir alan gibi gözükse de gıda az güvenliğinden, su arz güvenliğine, bunun beraberinde getirmiş olduğu ekonomik güçlüklere, diğer tarafta yaşanabilecek göçlere, sınırlar ötesindeki bildiğimiz göçlerin ötesinde iç göçlere pek çok güçlükle karşı karşıyayız. Bunların tümü kamudaki ihtiyacı çözmek için geleneksel bir yöntemden daha fazla bilim ve teknoloji odaklı farklı bakış açılarına gerekliliği ortaya koyuyor.” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın  61 yıldır hizmet verdiğini hatırlatan Mandal, “TÜBİTAK olarak, hem bilgi üretmek hem de bu amaca yönelik insan kaynağı geçiştirmek konusunda üzerimize düşen bir görev var. Ama bu görev bizim için de değişiyor artık. Sadece bu bilgi üretme noktasını üniversitelerimizin ve kamu araştırma merkezlerimizin yanında sanayiyi de katma, aynı zamanda kamunun çok daha fazla içinde olacak şekilde kamu ile birlikte çözüm üretmeye ihtiyacımız var. Sadece onlar adına öngörmek değil, kamu ile birlikte çalışma ihtiyacımız var.” değerlendirmelerinde bulundu.

Mandal “İşte bugünkü protokolümüzle birlikte hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın İlgili kuruluşlarının İŞKUR ve SGK’nın başvurması ile tüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Dijital dönüşümü için yeni bir dönem başlıyor. Bunun bir kısmı bizim bugüne kadar yaptığımız yetkinliklerimizi, geliştirdiğimiz teknolojilerimizi uyarlama noktasında. Ama bundan çok daha kıymetli olacak şekilde özellikle yapay zeka konusundaki bir takım kestirimleri önceden planlamak noktasında bir adım atıyoruz. Bakanlığımızın ihtiyaçları gidermek için ekosistemin tümünden faydalanarak yani sadece TÜBİTAK'ın kendi yetkinliklerinden değil, ekosistemin tümünden, Türkiye'deki tüm bilgi üreten kurumların, başta üniversitelerimiz olmak üzere yetkinliklerini kullanabilmek için de ortak proje çağrılarını geliştirmek üzere ilgili kurumlarla birlikte çalışmaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

İki bakana da sürece katkılarından ötürü teşekkür eden Mandal, “Kendilerinin özellikle İŞKUR ve SGK ile başladığımız yolculukta kurum başkanlarımıza, ekiplerine bu sürecin hazırlanmasına, bugüne kadar gelmesine tüm sundukları hem bize olan güven hem de bundan sonraki iş birliği için teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Mandal “TÜBİTAK’taki ekiplere de teşekkür eden Mandal, “Kendi çalışma arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Hem Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın tüm ekipleriyle birlikte  çalıştık. İyi bir örnek çalışma protokolü olacağına inanıyoruz. Ben hayırlı olmasını ülkemize, bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve en önemli size ülkemize ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Kamuda Dijital Dönüşüm ve Bilimsel Araştırmaların Desteklenmesine İlişkin İş Birliği Protokolü

Protokolle, dijital dönüşümün sağlanması ve bilimsel araştırma ve uygulama projelerinin desteklenmesini de içeren çeşitli konularda yapılacak işbirliklerinin genel çerçevesi belirlendi.

TÜBİTAK ve SGK işbirliğiyle, yüzde 50 eş finansman modeliyle desteklenmek üzere, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında, emeklilere yönelik bilimsel araştırma faaliyetlerini desteklemek üzere "Emekliler Yılı Özel Çağrısı" açılacak.

Söz konusu çağrıyla "Emekliler Yılı" kapsamında yürütülen emeklilerin ekonomik ve sosyal refahıyla, çalışma yaşamıyla ilgili kültürel mirasın aktarılması hususlarındaki bilimsel araştırma faaliyetleri çerçevesinde sunulacak çok disiplinli veya disiplinlerarası proje önerileri desteklenecek.

Öte yandan TÜBİTAK BİLGEM öncülüğünde, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetlerinin dijitalleşmesine destek olunacak. Gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kurumlarımızın iş süreçleri ele alınacak, kurumlarımızın dijital geleceğe hazır olmalarını sağlayacak dijitalleşme yol haritaları hazırlanacak. TÜBİTAK BİLGEM açık kaynak teknolojilere dayalı teknolojilerle kurumlarımızın yazılım altyapılarını güçlendirecek, vatandaşlarımıza yönelik hizmet sunumunun veriye dayalı, şeffaf ve sürdürülebilir şekilde yapılandırılmasına destek olacak.

TÜBİTAK BİLGEM’in yapay zekâ destekli çözümler geliştirme konusundaki uzmanlığı, imzalanan protokol çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kurumlarımızın gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik olarak kullanılacak. Buna ek olarak, ilgili kurumlarımızın yapay zekâ tabanlı karar destek çözümlerinin üzerine inşa edilebileceği  altyapılar hazırlanarak hizmete sunulması planlanıyor.

Protokol çerçevesinde yapılacak çalışmalarla, On İkinci Kalkınma Planı’nda ifade edilen dijital devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi için katkı verilecek.