Türkiye - Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Haftası Düzenlendi

+
-
0
02 Feb 2025
Bilim ve İnovasyon Haftası
TÜBİTAK ev sahipliğinde Türkiye ve Birleşik Krallık, Bilim ve İnovasyon Haftası kapsamında ortak projeler ve yeni iş birlikleri için bir araya geldi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ev sahipliğinde, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki bilimsel iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Haftası, 28-30 Ocak tarihlerinde düzenlendi. 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) düzenlenen açılış toplantısında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve Birleşik Krallık’ın Türkiye Büyükelçisi Jill Morris CMG açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Bilim Komisyonu toplantısında, iki ülke arasındaki bilimsel işbirliği konuları ele alındı.

İkili İş Birliğinde Yeni Dönem

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, iki ülke arasındaki bilimsel ortaklıkların önemini vurguladı ve bu etkinliğin gelecekteki iş birlikleri için yeni fırsatlar yaratacağını belirtti.

Açılış konuşmasında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki bilimsel iş birliğinin yıllar içinde güçlendiğini ve bu iş birliklerinin küresel zorluklara çözüm üretecek projeler ortaya koyduğunu ifade etti. Bu bağlamda Kâtip Çelebi-Newton Fonu kapsamında gerçekleştirilen başarılı projelere ve yeni kurulan Bilim Komisyonu’na dikkat çeken Aydın, iki ülke arasındaki ortak çabaların gelecekte de devam edeceğini belirtti.

Bilim ve İnovasyon Haftası’nın Önemi

Düzenlenen Bilim ve İnovasyon Haftasının Türkiye ve Birleşik Krallık arasında uzun zamandır sürdürülen bilimsel ve teknolojik işbirliğini kutlamak, iki ülkenin araştırma ve yenilik paydaşları arasındaki sinerjiyi güçlendirmek ve Ar-Ge ekosistemleri arasındaki ortaklığı geliştirmek amaçlarını gerçekleştirme noktasında önemli bir adım olduğu değerlendiriliyor.

TÜBİTAK Başkanı, etkinlik fikrinin geçmiş yıllarda Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris ile gerçekleştirilen toplantılarda ortaya çıktığını belirterek, Uluslararası Bilim Ortaklıkları Fonu (ISPF) çerçevesinde iki ülke arasında bilim ve inovasyon alanındaki iş birliklerinin artırılması yönünde karar alındığını ifade etti.

Bilim Komisyonu’nun eş başkanlığını yürüten Aydın, komisyonun yapay zekâ, kuantum teknolojileri, bilişim, biyoteknoloji, yarı iletkenler ve sürdürülebilir enerji gibi öncelikli alanlarda ortak projeleri teşvik edeceğini vurguladı. 

TÜBİTAK’tan İş Birliği Vurgusu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, etkinliğin sonunda yaptığı konuşmada, “Bu etkinlik, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliklerini daha da ileriye taşımak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Paylaşılan fikirlerin, iki ülkenin araştırma ekosistemlerini daha güçlü hale getireceğine inanıyorum” dedi.

Bilim Komisyonu ve Dönüştürücü Teknolojiler 

Birleşik Krallık Büyükelçisi Jill Morris, açılış konuşmasında Birleşik Krallık ve Türkiye arasında kurulacak ilk ‘Bilim Komisyonu’na değinerek, ‘Dönüştürücü Teknolojiler’ alanındaki mükemmel araştırmacıları bir araya getiren Komisyonun, iki ülke arasında mevcut bilim iş birliğini daha da zenginleştirecek fırsatları keşfetme imkanı sağlayacağını belirtti. 

Bilim ve İnovasyon Haftası çerçevesinde, Birleşik Krallık ve Türkiye’nin, öncelikli olan mühendislik biyolojisi, yapay zeka, yarı iletkenler, geleceğin telekomünikasyonu ve kuantum gibi sektörleri de kapsayan “Dönüştürücü Teknolojiler” başlığı altında bir araya geldiğine vurgu yapan Büyükelçi Morris; iki ülkenin Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa gibi AB Çerçeve Programları kapsamında da ortak çalışmalar yürüttüğünü, ayrıca Newton-Katip Çelebi Fonu ve Uluslararası Bilim Ortaklıkları Fonu gibi ikili programlar sayesinde de, bilim ve inovasyon alanında uzun süredir devam eden güçlü bağlara sahip olduğunu vurguladı. 

TÜBİTAK’a ve Prof. Dr. Orhan Aydın’a teşekkür eden Büyükelçi Morris, Birleşik Krallık Hükümeti adına Türk Hükümetine bu süregelen işbirliği boyunca göstermiş olduğu kararlılık ve özveri için de teşekkür etti. 

Bilim ve Teknolojide Kadınların Rolü Öne Çıkıyor

Bilim ve İnovasyon Haftası kapsamında, Bilim, Teknoloji ve İnovasyonda Kadınlar Paneli de düzenlendi. TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy’un da konuşmacı olarak yer aldığı bu panelde, bilim ve inovasyon alanında kadın araştırmacıların katkıları ele alınarak, gelecekte kadınların araştırma ve yenilik ekosisteminde daha fazla yer almasını sağlayacak kapsayıcı stratejiler tartışıldı.

Türkiye-Birleşik Krallık Bilim Komisyonu Toplantısında üç önemli oturum gerçekleştirildi

Uluslararası İş Birliği ve Küresel Zorluklar – Uluslararası fonlama programlarının rolü ve Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ortak iş birliği fırsatları ele alındı.

Araştırma ve İnovasyonda Gelecek Eğilimler – Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda inovasyonun yönü tartışıldı.

Fon Mekanizmalarının Geliştirilmesi – İki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini daha verimli hale getirmek için mevcut fon mekanizmalarının nasıl optimize edilebileceği ele alındı. 

Sürdürülebilir bir ortak gelecek inşasında küresel iş birliğinin öneminin vurgulandığı ilk günkü oturumlarda, iki ülke arasında ikili araştırma ve inovasyon iş birlikleri ele alınırken, Ufuk Avrupa programının sunduğu fırsatlar değerlendirildi. Dönüştürücü teknolojilerin sürdürülebilir gelecek inşa etme sürecine katkıları üzerinde durularak Türkiye ve Birleşik Krallık’ın ortak çalışabileceği alanlar görüşüldü. Program kapsamında, TÜBİTAK MAM tesisleri ziyaret edilerek araştırma altyapıları yerinde incelendi. 

Bilgi Güvenliği ve Nanoteknoloji Alanlarında İş Birliği Görüşmeleri

29 Ocak 2025 tarihinde TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ziyaret edilerek, bilgi güvenliği ve ileri bilişim teknolojileri alanında iş birliği fırsatları değerlendirildi. Ardından Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve Entegre Üretim Merkezi (SU-IMC) ziyaret edilerek, nanoteknoloji alanında ortak çalışmalar ele alındı.

İstanbul’da Paneller ve Kapanış Resepsiyonu 

30 Ocak 2025 tarihinde İstanbul’da devam eden hafta kapsamında İTÜ Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmaları Merkezi (MOBGAM) ziyaretinden sonra İTÜ Çekirdek ziyaret edilerek girişimcilik ve teknoloji alanındaki ortak projeler konuşuldu. Start-up sunumlarıyla akademiden girişimciliğe uzanan bağlantılar hakkında görüşüldü.

Ardından Birleşik Krallık -Türkiye Bilim Ortaklıkları & Başarı Hikâyeleri ve Bilim, Teknoloji ve İnovasyonda Kadın başlıklı paneller düzenlendi. Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen kapanış ve ağ oluşturma resepsiyonunda, Birleşik Krallık Büyükelçi Yardımcısı Wendy Wyver ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan açılış konuşmasını yaparken, Newton-Kâtip Çelebi Fonu kapsamında desteklenen projelerden başarı hikâyesi paylaşıldı. 

Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Haftası, iki ülke arasında bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki iş birliklerini güçlendirme yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.