600’den Fazla Olan Tarımsal Örgütün Eğitim Ve Danışmanlık İhtiyaçları Belirlenecek

+
-
0
30 Nov 2023
600’den Fazla Olan Tarımsal Örgütün Eğitim Ve Danışmanlık İhtiyaçları Belirlenecek
DOKAP Bölgesindeki Tarımsal Örgütlenmelerin Güçlendirilmesi Projesi için imzalar atıldı.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu( TÜBİTAK) tarım alanında faaliyet gösteren örgütleri desteklemek için güçlerini birleştirdi. Bu amaçla oluşturulan DOKAP Bölgesindeki Tarımsal Örgütlenmelerin Güçlendirilmesi Projesi için imzalar atıldı. Projeye TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve DOKAP Başkanı Hakan Gültekin imza attı. 2024 yılı Haziran ayına kadar devam edecek projede TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) sahada DOKAP'a destek olacak.

Tarım sektörünün rekabetçi bir yapıya bürünmesi ve dolayısıyla kırsal kalkınmanın ileriye taşınması için üretici ile tüketici arasında bir köprü görevi gören tarımsal kooperatifler, yetiştirici ve üretici birlikleri, ziraat odaları, kısacası tarımsal örgütler ve örgütlenme kilit rol oynuyor.  Proje, DOKAP bölgesinde faaliyet gösteren tarımsal örgütlerin envanterinin çıkarılması, mevcut durumlarının ortaya konması; ardından belirlenen kriterler doğrultusunda seçilecek örgütlerin yetkinliklerinin ve ihtiyaçlarının tespit edilmesine yönelik çalışmaların geliştirilmesi ve iyi uygulama örneklerinin yerinde incelenmesi amacıyla oluşturuldu.

DOKAP ile yapılacak çalışma ile bölgede 600’den fazla  tarımsal örgütün eğitim ve danışmanlık ihtiyaçları belirlenerek, daha üst seviyelere çıkmalarına yönelik yol haritası hazırlanacak.

Projede önce DOKAP Bölgesi Tarımsal Örgütler Envanterinin Belirlenmesi, DOKAP Bölgesinde Bulunan Tarımsal Örgütler için Mevcut Durum Analizi Yapılması planlanıyor. Sonraki aşamada ise İyi Uygulama Örnekleri Analizi gerçekleştirilecek.

Proje sonunda; Tarımsal Örgütlenme Ön Değerlendirme Raporu, DOKAP Bölgesi Tarımsal Örgütler Envanteri, Gelişime Açık Tarımsal Örgütlerin Listesi, Durum Analiz Raporu, Yurt İçi ve Yurt Dışı İyi Uygulama Örneklerine İlişkin Teknik İnceleme Raporu ve DOKAP Bölgesi Tarımsa Örgütleri Eğitim ve Danışmanlık İhtiyaç Analizi yapılacak.

Projenin Haziran 2024 sonrasında uygulama fazı ile devam etmesi bekleniyor.

Proje Amasya, Artvin,  Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon illerinde gerçekleştirilecek.