Temiz Teknolojiler Alanındaki İş Fikirleri İçin Yarış Başladı

-A +A
Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve The Cleantech Open ile birlikte “Enerji ve Çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin yarıştığı ve desteklendiği uluslararası bir program olan “Global Cleantech Innovation Programme (GCIP)” Türkiye, “Temiz bir gelecek için bir adım daha atıyoruz” sloganıyla girişimcileri 2015 yılında da destekliyor. 
 
“Temiz Teknolojiler Girişimcilik Hızlandırma Programı” olarak da bilinen, Dünya’nın en kapsamlı iş geliştirme platformu olan GCIP, 2014 yılı itibari ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede eş zamanlı yürütülüyor.  GCIP, Türkiye’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde ve TÜBİTAK‘ın ev sahipliğinde Teknoloji ve Yenilikçi Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) bünyesinde gerçekleşiyor. Programın diğer ulusal paydaşları ise T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB ve TTGV.
 
Temiz Teknoloji gönüllüleri ve girişimcilerini GCIP-2015'e fikir, ürün ve projeleri ile 20 Mayıs 2015 tarihine kadar başvurmaya davet eden program, destekçi ve gönüllülerden oluşan profesyoneller ekibi ile tanışma ve çalışma imkânı olmak üzere, maddi ve manevi unsurlardan oluşan çok sayıdaki desteği girişimcilere sunuyor.
 
GCIP-2015 ülkemizin öncelikli temiz teknoloji alanlarını göz önünde bulundurarak, “Enerji Verimliliği”, “Yenilenebilir Enerji”, “Atıktan Enerji Üretimi” ve “Su Verimliliği” olmak üzere dört ayrı kategoride başvuruları kabul ediyor. 
 
Başvurular ve Katılımcı Profili
 
GCIP’ye bu alanlara yönelik fikir ve projeleri olan veya bir ürün geliştirmeye çalışan öğrenci, akademisyen, araştırmacı ile seri girişimcilerin yanı sıra KOBİ niteliğindeki işletmeler de katılabiliyor. Girişimciler, en az iki kişiden oluşan bir takım kurarak, programa başvuru yapabiliyorlar. Başvuru için takım üyelerinden en az birisinin T.C. vatandaşı olması veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterli.
 
Birinciye 50 Bin TL, Kategori Birincilerine 25 Bin TL Destek
 
En başarılı girişimci seçilen Ulusal Birinci 50.000 TL lik para ödülünün yanı sıra temiz teknoloji odaklı iş fikirlerini Silikon Vadisi’nde gerçekleşecek Global Forum'da temsil etme fırsatını yakalayacak; küresel yatırımcılar, iş çevreleri ve uluslararası mentorlar ile tanışarak küresel platformda diğer ülke birincileri ile yarışma olanağını elde edecek. Kategori Birincilerine 25.000 TL değerinde ödül verilirken, başarılı bulunan diğer takımlara da “Bakanlık Özel Ödülü”, “Halkın Seçimi Ödülü”, “Yılın Genç Girişimcisi Ödülü”, “Sürdürülebilirlik ve Başarılı Mezun Ödülü” sunulacak.
 
GCIP Türkiye 2014 Yılı Çağrısı’na 214 Girişimci Başvurmuştu
 
GCIP Türkiye’nin 2014 yılı çağrısına ve programa 214 girişimci başvurdu. Bu girişimciler arasından, dalgadan elektrik üreten projeleri ile CleanWave takımı Enerji Verimliliği Kategori Birinciliği ve Ulusal Birinciliğe layık görüldü. Yenilenebilir enerji üretim potansiyelini ölçen ve takibini yapan yerli bir veri toplama sistemi geliştiren Lodos takımı Yenilenebilir Enerji; yeni  bir tür alg ile atıktan biyoyakıt üreten GreENG takımı  Atıktan Enerji Üretimi ve tarımda optimum su kullanımını sağlayan gerçek zamanlı tarımsal bir komuta kontrol platformu geliştiren Growity.co takımı ise Su Verimliliği kategorilerinde birincilik ödülüne layık görüldü. Programın Ulusal Birincisi 50.000 TL, diğer üç kategori birincisi takım ise 20.000 TL para ödülü kazandı.  Ulusal birinci 11-15 Kasım 2014’de Kaliforniya Silikon Vadisinde yapılan ve Amerika Eyalet Birincileri ve GCIP’nin yürütülmekte olduğu 7 ülkenin Ulusal Birincilerinin katıldığı Global Forum’da Türkiye’yi temsil etti.  
 
27.04.2015