TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif ERGİN’in Cumhuriyet Bayramı Mesajı

-A +A

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. yıl dönümünü coşku ve kıvançla kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyet, Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde verdiği destansı mücadelenin, vatan sevgisinin, millet olarak dayanışmanın ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir.

Cumhuriyetimizin bir asra yaklaşan zaman içinde kat ettiği mesafe hepimiz için büyük bir onurdur. Bu süreçte bilim-teknolojideki gelişmeler milletimizin hayat tarzını etkilemiş, bilgi toplumu olma yolunda dev adımlar da atılmıştır.

92 yıldır devam eden ve özellikle son yıllarda daha da ivme kazanan ar-ge çalışmaları ve devasa projeler sayesinde Türkiye, büyük dönüşümleri hayata geçirebilmiş, önemli sıçramalar yapmıştır. Bu dönüşümde bilimsel düşüncenin bir hayat felsefesi olarak belirlenmesi etkili olmuştur. Bu anlayış milletimizi, bilimsel düşünceyi bir yaşam biçimi haline getirerek toplumun gelecekte mutlu, müreffeh ve dünya milletler topluluğunun saygı değer bir üyesi olarak yerini almasını sağlayacaktır.

Ülkelerin teknolojik bilgi seviyeleri; araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayırdıkları kaynaklar, uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan yayınlar ve alınan patentlerin sayısı ile ölçülmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin günümüzde hızla bu kriterleri yerine getirdiğini görüyoruz. Alınan patentlerin, oluşturulan markaların üretime dönüştürülmesine ve katma değerinin artırılmasına yönelik daha yoğun bir çaba sarfetmemiz gerekmektedir. Son yıllarda bu alanlarda alınan mesafeler, gösterilen çabalar istatistiklere de yansımaktadır.

Bilimsel ve teknolojik alandaki bu gelişmeler sayesinde Türkiye, uzayda yerini almış, savunma sanayiinde kendi tankını, helikopterini üretir konuma gelmiş, ilaç sanayiinde önemli adımlar atmış, yazılım alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmiştir.

Bu durum gelişmiş ülkeler tarafından modernleşme süreci, yükselen demokratik standartları, gelişen ekonomisi, derinleşen bilimsel çalışmaları, yeni teknolojik buluşları, uluslararası alanlarda kazanılan ödülleri ile Türkiye’nin ulaştığı seviye dikkatle ve ilgiyle takip edilmektedir.

Türkiye yönünü hep ileriye çevirmiş, sorunlarını çözme iradesini güçlü bir şekilde göstermektedir. Cumhuriyetimizin 92. yılında da güçlü bir vizyonla 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. TÜBİTAK, bu süreçte yarım asırdır sürdürdüğü bilimsel ve teknolojik alanlardaki öncülüğünü hassasiyetle sürdürmeye devam edecektir.

Bu duygularla herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. 

 

28.10.2015