TÜBİTAK ve Ericsson İş Birliği Güven Tazeledi

-A +A

TÜBİTAK ve Ericsson mevcut Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvar desteğinin süresini 5 yıl daha uzatacak bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya TÜBİTAK adına Prof. Dr. Hasan Mandal imza attı. Bu iş birliği Ericsson’un ülkemizdeki yeni 6G ve güvenlik araştırmalarını destekleyecek.

Açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ericsson Orta Doğu ve Afrika Başkanı Fadi Pharaon,  Ericsson Araştırma Başkan YardımcısıDr. Magnus Frodigh ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın’ın yaptığı etkinliğe üniversiteler, operatörler, startup’lar, diğer araştırma laboratuvarlarından temsilciler, endüstrinin önde gelen isimleri dahil olmak üzere, araştırma ve inovasyon camiasından temsilciler katıldı. Etkinlik boyunca, uluslararası konuşmacıların sunumları, açık oturumlar ve kullanım örneklerini içeren afişler sunuldu. Ayrıca ortak araştırma projelerinin sonuçlarına dair önemli bilgiler paylaşıldı. Haberleşme ve ağ teknolojileri, yapay zeka teknolojilerinin haberleşme alanına uygulanması konularında son gelişmeler aktarılırken Ericsson Araştırma’nın Türkiye’deki ileriye dönük hedefleri de paylaşıldı.

“Teknoloji ekosistemimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaştı”

Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, “Türkiye'nin üniversitelerimiz, teknoparklarımız, Ar-Ge merkezlerimiz ve 230.000'i aşkın araştırmacımızla son 10-20 yıldır başarılı bir teknoloji ekosistemi inşa etme konusunda bir başarı öyküsü yaratmayı başardığına inanıyorum. Teknoloji ekosistemimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmıştır.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Bu başarı öyküsünde Ericsson gibi küresel teknoloji şirketlerinin teknoloji ekosistemimize yaptıkları çok boyutlu ve önemli katkılarından dolayı takdirlerimizi ifade etmek isterim. Ar-Ge projeleriyle hem Türkiye operasyonlarında hem de küresel ağlarında katma değer yaratıyorlar.” diyen Coştu, “Türkiye'de özellikle iletişim alanda kapasite geliştirilmesine Ericsson Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan katkılarda TÜBİTAK ile işbirliğinin önemli bir rol oynadığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca 1515 programı kapsamındaki araştırma desteğinin kolaylaştırıcı rolüne vurgu yapan Coştu, ”İnanıyorum ki bugün imzalanan ikinci destek sözleşmesi ile bu işbirliğinin sonuçlarını ve etkilerini gelecekte daha da somut gözlemleyebileceğiz. Bu iş birliğinin ülkemizdeki ileri teknoloji ekosistemine büyük katkılar sağlayacağını umuyorum.” dedi.

“Ericsson Araştırma Türkiye ile iş birliğine yönelik desteğimizi uzatırken yalnızca teknolojiye değil, Türkiye’nin inovasyon ekosisteminin geleceğine de yatırım yapıyoruz”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı konuşmada “Ericsson Araştırma Türkiye’nin yerel yetenekler yetiştirme ve akademi dünyasıyla iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılığı, Türkiye’nin araştırma profilini yükseltmede çok önemli bir rol oynadı. Ericsson Araştırma Türkiye ile 1515 programımız kapsamında iş birliğine yönelik destek süremizi uzatırken yalnızca teknolojiye değil, Türkiye’nin inovasyon ekosisteminin geleceğine de yatırım yapıyoruz. Türkiye’yi küresel teknolojik ilerlemenin ön saflarına taşımayı öngören ortak vizyonumuzla, uluslararası araştırma camiasına önemli bir değer katacak yeni projelerde Ericsson Araştırma Türkiye ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Küresel riskler göz önüne alındığında dijitalleşme odaklı araştırmanın önemine değinen Mandal, “Son 5 yılda Covid-19 pandemisini yaşadık. İklim değişikliğinin etkileriyle daha fazla karşı karşıya kalmaya başladık. Her iki sorunun da çözümü için dijitalleşme giderek daha önemli hale geliyor.” vurgusu yaptı.

1515 kodlu Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteklenen araştırma laboratuvarı sayısının 9’a ulaştığını ancak bu sayıyı henüz yeterli seviyede görmediğini kaydeden TÜBİTAK Başkanı, Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarının ilk beş yıllık sürecine ilişkin, %70’i doktora derecesine sahip, yaklaşık %50’si kadın araştırmacılardan oluşan 20 yerleşik araştırmacı, kendi özkaynağı ile uzaktan çalıştırılan 35 yabancı araştırmacı, 16 uluslararası patent, 52 değerlendirme sürecinde patent, 46 yayın, yaklaşık 2 milyon Avro destekli uluslararası proje gerçekleştirildiğini belirtti.

Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarını başarılı bir 5 yılı geride bıraktığı için tebrik eden Mandal, aynı zamanda Girişimcilik Destek Programı (BİGG) için 154 uygulayıcı kuruluştan biri olarak girişimcilik ekosistemine sağlanması beklenen katkıyı da vurguladı. Mandal, Ericsson Araştırma Türkiye’yi TÜBİTAK’ın 1702-Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı, 1707 - Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı, 1004 - Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı, 1704 - SAYEM Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) gibi stratejik diğer destek programlarında da görmekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı, TÜBİTAK’ın TEYDEB 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamına alınan ve başarılı geçen 5 yılın ardından 5 yıllık süre uzatımı alan ilk araştırma laboratuvarı. Ericsson Araştırma'nın küresel anlamdaki 19 araştırma laboratuvarından 11.si olarak 2018 yılında Türkiye’de açıldı. Geçtiğimiz 5 yılda HEXA-X, HEXA-X-II, VERGE, TARGET-X ve DESIRE6G gibi ileri teknoloji projeleriyle Avrupa Komisyonu’ndan finansman almaya hak kazandı. Avrupa’nın önde gelen araştırma ve endüstri kurumlarıyla birlikte 6G ve güvenlik konulu araştırmalar yürütüyor.

Ericsson Araştırma Türkiye, Türk Telekom Ventures ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile birlikte BİGG programı kapsamında Uygulayıcı kuruluş rolüyle Türkiye’deki startup ekosistemiyle etkileşimi artırmayı hedefliyor. Genç girişimcilerin bilgi ve iletişim teknolojileri yetkinliklerine yönelik mentorluk, koçluk ve eğitimler sağlıyor.

 

05.10.2023