Ana içeriğe atla

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU

TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

.
.
.
.
.
.
  • Türkçe
  • English

Arama formu

  • Hakkımızda
  • Politikalar
  • Ödüller
  • Uluslararası
  • Teknoloji Transfer Ofisi
  • Anasayfa

TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

-A +A

Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) değerlendirmesi bilim, teknoloji ve yenilik (BTY) sistemlerinde teknolojilerin mevcut seviyesinin belirlenmesi, proje başvurularının doğru aktör/destek mekanizmalarına yönlendirilmesi ve böylelikle kaynakların etkin, hedef odaklı kullanımını sağlaması açısından önem kazanan bir süreçtir.

  TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

TÜBİTAK’ın “akademik ve endüstriyel Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine destek vermesi” ve “belirlenen ulusal önceliklere hizmet eden Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmesi” görevleri göz önünde bulundurulduğunda, kendi süreçlerinde kullanmak amacıyla bir Teknoloji Hazırlık Seviyesi belirleme metodolojisi oluşturması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

2018 yılında TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Dairesi (BTYPD) tarafından ülkemize özgü  “Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) Belirleme Soru Setleri” ve “Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) Hesaplama Metodolojisi” geliştirilmiştir.  THS belirleme metodolojisi geliştirme çalışması ilgili ulusal ve uluslararası akademik literatür taraması yapılarak elde edilen bilgiler; ülkemizdeki yasal düzenlemeler ve ilgili mevzuatların incelenmesi, BTY ekosistemi içerisindeki aktörler ve alan bazlı olarak yetkin akademisyenler ile araştırmacıların görüşlerinin alınması ve tüm girdiler sonucunda soru setlerinin oluşturulması aşamalarından oluşmaktadır.

Geliştirilen Teknolojik Hazırlık Seviyesi (THS) soru setlerinin kullanılmasıyla, TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge ve Yenilik projelerinin teknolojik ilerlemeyi sağlama başarısı ve seviyelerinin ölçülebilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda THS soru setlerinin Ar-Ge yenilik destekleri süreçlerine entegrasyonu, “beklenen” (ex-ante) ve “gerçekleşen” (ex-post) etki analizlerinin gerçekleştirilmesine yönelik önemli bir adımdır.

  TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

THS soru setleri; ürün ve teknolojilerin geliştirilme safhaları, yasal izin prosedürleri ve mevzuatları göz önünde bulundurulduğunda, sektörel olarak farklılaşmaktadır.

 TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

Yaygın olarak kullanılan THS soru ve tanımları çok genel, mühendislik ve donanım odaklıdır. Teknolojilerin kendilerine has yapısı ve geliştirme aşamalarındaki farklılıklar göz önüne alınarak TÜBİTAK BTYPD tarafından Genel-Mühendislik-Sistem Geliştirme, Yazılım, Sağlık Sektörü Tıbbi Cihaz Geliştirme, Sağlık Sektörü İlaç ve Tedavi Geliştirme, Sağlık Sektörü Tanı ve Tanı Kiti Geliştirme, Tarım ve Hayvancılık Tarla ve Bahçe Biyoteknolojisi, Tarım ve Hayvancılık Bitki Koruma ve Toprak Besleme ve Tarım ve Hayvancılık Hayvan Yetiştirme\Besleme olmak üzere toplam 8 farklı THS soru seti oluşturulmuştur. Hazırlanan THS metodolojisi ve soru setleri ilk kez TÜBİTAK 2020-1 dönemi başvuru süreçlerine entegre edilmeye başlanmıştır.

Soru grupları her bir THS için oluşturulduktan sonra bazı teknik terimleri anlaşılır hale getirmek adına “Terimler Sözlüğü” oluşturulmuştur. THS sorularını cevaplayacak kişilere yol gösterici nitelikte olan bu sözlüğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

TÜBİTAK süreçlerinde kullanılması planlanan THS belirleme metodolojisinde 6’lı skala benimsenmiş olup; her bir soru için tamamlanma yüzdesi belirlenirken, rakam seçtirmek yerine tamamlanma oranı işaretlenmektedir (Şekil 1).

Başlanmadı

Yeni Başlandı

Başlandı,
az ilerleme kaydedildi

Çalışmaların yaklaşık yarısı tamamlandı

Çalışmaların büyük bölümü tamamlandı

Tamamlandı

% 0

% 20

% 40

% 60

% 80

% 100

Şekil 1. THS Belirlemeye Yönelik Sorulan Sorularda Tamamlanma Derecesi Ölçümü

Her bir soru için tamamlanma oranı elde edildikten sonra söz konusu THS’de kaç soru varsa soruların tamamlanma yüzdeleri toplanarak soru sayısına bölünmektedir.

Teknoloji Hazırlık Seviyelerine ilişkin tüm Ar-Ge adımları göz önünde bulundurularak, ilgili mevzuatlara ve standartlara uygun bir şekilde hazırlanan soru gruplarının hesaplama yönetimde her bir soruya eşit ağırlık verilmektedir. %80 tamamlanma oranını geçen THS tamamlanmış kabul edilmektedir. Projenin teknoloji hazırlık seviyesi belirlenirken tamamlanmamış herhangi bir THS varsa o seviyeden sonraki THS’lerin tamamlanıp, tamamlanmamış olması projenin THS’sine etki etmemektedir.

Eksik kalan ilk THS’den önceki tamamlanmış son THS o projenin THS’si olarak belirlenmektedir. Örnek vermek gerekirse; bir proje THS 1, THS 2 ve THS 4 ü tamamlamış ancak THS 3 tamamlanmamış gözüküyorsa, projenin THS’si 2 olarak belirlenmektedir (Şekil 2).

 

THS 1

THS 2

THS 3

THS 4

THS 5

THS 6

THS 7

THS 8

THS 9

85%

82%

68%

80%

30%

0%

0%

0%

0%

Şekil 2. THS Belirleme Örneği

THS belirleme araçları bir araya getirildiğinde her bir THS özelinde tanımlar, soru grupları, her bir faaliyetin tamamlanma seviyesi ve gerçekleştirilen faaliyetin proje dahilinde/dışında olma durumu bir excel dosyasına aktarılarak hesaplama yöntemi formülleştirilmiş ve otomatik THS hesaplama aracı excel formatında kullanıma sunulmuştur.

 TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

THS Soru Setleri Nasıl Doldurulmalıdır?

Aşağıdaki dosyada farklı sekmelerde verilen THS soru setlerinden proje başvurunuzun konusuna veya projenizee en uygun olduğunu değerlendirdiğiniz 1 seti doldurmanız beklenmektedir. Soru seti, proje başvuru aşamasında konunun halihazırdaki seviyesi için 1 set, proje sonucunda hedeflenen seviye için 1 set olarak doldurulmalıdır. Projenizin konusunda önceden sizin ve/veya başka bir araştırma grubunun tamamladığı çalışmalarla ilgili sorulara “tamamlandı” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Başvuru esnasında talep edilen “hedeflenen teknolojik hazırlık seviyesi” proje dahilinde yürüteceğiniz çalışmalar ve planlamanız ışığında bu teknolojiyi projenizin bitiminde hangi THS'ye ilerletmeyi öngördüğünüze dairdir. Hedeflenen THS'den kasıt, proje dahilinde yürüteceğiniz çalışmalar neticesinde hangi THS'ye ulaşmış olmayı hedeflediğinize dair sizin öngörünüzdür.

Hesaplamanın doğru olabilmesi için seçilen THS setindeki tüm sorulara "X" (büyük x harfi) işareti ile cevap verilmesi gerekmektedir. Ortalama tamamlanma yüzdesi 80 ve üzeri olan son THS; projenin teknolojik hazırlık seviyesi olarak kabul edilmektedir. X olarak işaretlenen tamamlanma oranlarına göre teknolojik hazırlık seviyesi, soru setinin en sağ ve en yukarıdaki kutucuğunda otomatik olarak hesaplanmaktadır.

 

TÜBİTAK Teknolojik Hazırlık Seviyesi Soru Setleri Terimler Sözlüğü

TÜBİTAK Teknolojik Hazırlık Seviyesi Belirleme Dosyası

 

Sorularınızı ve görüşlerinizi bizlere cagri.planlama@tubitak.gov.tr veya politikalar@tubitak.gov.tr adreslerinden iletebilirsiniz.

 

TÜBİTAK Destekleri ile Sağlanan Teknolojik İlerleme Analizi

TÜBİTAK’ın 2012-2017 yılları arasında desteklediği Ar-Ge ve yenilik projeleri temelinde önceki dönem hedeflenen kritik ürün/teknolojilere ilişkin gelinen teknolojik hazırlık seviyesinin, fikri/sınai mülkiyet hakları birikiminin, proje çıktılarının ürünleşme/ticarileşme süreçlerinin ve bu süreçleri destekleyecek konulara ilişkin deneyimlerin belirlenmesine ilişkin olarak, söz konusu dönemdeki ilgili destek programlarının proje yürütücülerine 2019 yılında kapsamlı bir anket çalışması yapılmıştır. Anket,  aşağıdaki destek programlarından Ar-Ge ve yenilik desteği almış proje yürütücülerine iletilmiştir:

  • TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 
  • TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı 
  • TÜBİTAK 1003 - Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 
  • TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı 
  • TÜBİTAK 1501 - Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
  • TÜBİTAK 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
  • TÜBİTAK 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
  • TÜBİTAK 1511 - Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı

 TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

Şekil 3. “Proje Çıktı Anketi” Bölümleri ve Kapsamları

“Proje Çıktı Anketi”, 6 sektördeki (otomotiv, makina imalat, BİT, enerji, sağlık, tarım ve gıda) öncelikli 100’ü aşkın teknoloji alanında 13 binden fazla proje yürütücüsüne iletilmiş, 4107 proje yürütücüsünden katkı alınmıştır. Seçilen 6 sektörde desteklenen tüm projelerin %32’si analiz edilmiş olup, ankete cevap veren projeler önemli bir örneklem oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu analiz ile ulaşılan bulgular, tüm desteklenen projeler konusunda anlamlı yorumlar yapılabilmesine imkan tanıyacak niteliktedir. Analize tabi tutulan proje sayılarının sektörlere göre dağılımı Tablo 1 ‘de verilmektedir.

 TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

Tablo 1. Proje Çıktı Anketlerinde Değerlendirmeye Tabi Tutulan Proje Sayıları

“Proje Çıktı Anketi”nin 2. bölümünde proje yürütücülerine, her Teknolojik Hazırlık Seviyesinin (THS) gerektirdiği çalışmaların tamamlanma durumları sorulmuştur.  Bu bölümde TÜBİTAK BTYPD tarafından geliştirilen özgün “Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Soru Grupları” ve “Teknoloji Hazırlık Seviyesi Hesaplama Metodolojisi” kullanılmıştır.

TÜBİTAK Teknolojik İlerleme Analizi

Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi

2020 Yılı Sonuç Raporu
Gösterge Seti ve Ağırlıklar
Metodoloji
Araştırma Alanları
Yetkinlik Grafik ve Tablolarının Yorumlanması

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi

2021 Yılı Sonucu - Etkileşimli Grafikler
2021 Yılı Sonuç Analizi
Önceki Yıllara Ait Sıralamalar
Gösterge Seti ve Ağırlıklandırma
Metodoloji

Raporlar

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 4. Kurultayı Raporu

TÜBİTAK 2022-2023 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

TÜBİTAK 2022-2023 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

TÜBİTAK 2020-2021 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

TÜBİTAK 2020-2021 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde BTYPK Bünyesinde Hazırlanan Teknoloji Yol Haritaları

Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde BTYPK Bünyesinde Hazırlanan Teknoloji Yol Haritaları

Desteklenen Projelerin Çıktı ve Teknoloji Hazırlık Seviyesi Analiz Çalışmaları

TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi Belirleme Metodolojisi

Vizyon 2023

Vizyon 2023

BTY Kılavuzları

BTY Kılavuzları

BTY İstatistikleri

BTY İstatistikleri
Milyon Kişi Başına Düşen Bilimsel Yayın Sayısı

Arşiv

BTY Politikaları Arşivi

İletişim

İletişim

TÜBİTAK

  • Başkanlık Birimleri
  • Merkez ve Enstitüler
  • Hızlı Erişim
Teknofest 2020 Gaziantep

İLETİŞİM

  • TÜBİMER
  • E-TÜBİTAK
  • Arabuluculuk Komisyonu
  • TÜBİTAK Çağrı Merkezi
  • 444 6690
  • KEP Adresi

ARŞİV

  • Haber Arşivi
  • Fotoğraf Galerisi
  • Video Galerisi
  • Projeler Veritabanı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşudur.

KVKK
TÜBİTAK Başkanlık
Tunus Caddesi No:80
06680 Kavaklıdere Ankara
0312 468 5300

0312 298 1000

Haber ve Duyuruları almak için,
  • SİTE HARİTASI
  • RSS
© 2023 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. Her hakkı saklıdır.

  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Yönetim Kurulu
    • Üst Yönetim
    • Mevzuat
    • Organizasyon Şeması
    • Strateji Belgeleri, Mali Tablolar
    • Sayılarla TÜBİTAK
    • Hizmet Envanterleri
    • İhaleler
    • Tanıtım Materyalleri
  • Politikalar
    • BTY İstatistikleri
    • BTY Kılavuzları
  • BTYK
    • Toplantılar
  • Ödüller
    • 2022 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Başvuruları
    • Geçmiş Yıllarda Ödül Alanlar
  • Uluslararası
    • Çok Taraflı Programlar
    • İkili Proje Destekleri
    • EUREKA
    • Çerçeve Programları
    • Uluslararası Fırsatlar
    • Uluslararası Üyelikler
  • Teknoloji Transfer Ofisi
    • Hakkımızda
    • Mevzuat
    • İlanlar
    • Patentler
    • Sözlük

  • Akademik
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Konuk Araştırmacı Programları
    • Hakem ve Panelistler
    • Uygulamalar ve Yönergeler
  • Sanayi
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Ortaklı Programlar
    • 5746 Sayılı Kanun'un 3/A Maddesi Kapsamındaki Ar-Ge İndirimi
    • Hakem ve Panelistler
  • Kamu
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Hakem ve Panelistler
  • Bilimsel Etkinlik
    • Etkinlik Düzenleme
    • Etkinliklere Katılım
    • Hakem ve Panelistler
    • Uluslararası Destekler
  • Bilim ve Toplum
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Hakem ve Panelistler

  • Lisans/Önlisans
    • Burs Programları
    • Mentorluk Desteği Programı
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
  • Lisansüstü
    • Eğitim Burs Programları
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar
  • Doktora Sonrası
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar
  • Yabancılara Yönelik
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar

  • Merkez - Başkan Yardımcılıkları
    • MAM
    • Enerji Teknolojileri
    • İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik
    • Malzeme Teknolojileri
    • Yaşam Bilimleri
  • Merkez - Enstitüler
    • BİLGEM
    • Bilişim Teknolojileri E.
    • İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü
    • Siber Güvenlik E.
    • Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma E.
    • Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü
  • Ar-Ge Birimleri
    • Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE)
    • Uzay Teknolojileri Araştırma E. (UZAY)
    • Ulusal Metroloji E. (UME)
    • Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE)
    • Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE)
    • Türkiye Sanayi Sevk ve İdare E. (TÜSSİDE)
    • TEKSEB ve TEKNOPARK
  • Ar-Ge Kolaylık Birimleri
    • Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi M. (ULAKBİM)
    • Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL)
    • TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)
  • Ürün&Projeler
    • MAM Ürünler
    • RASAT
    • BALİSTİKA
    • Akıllı Kimlik Kartı
    • Hassas Güdüm Kiti
    • Üç Boyutlu Mayın Dedektörü
    • Füze Gözü
    • BÜTÜNLEŞİK Projesi
    • Teknoloji Transferleri
    • Teknoloji Transferine Konu Olan Ürünler