 
          109O306
        
        
          Farelerde Probiyotik Yoğurdun ve Kefirin
        
        
          Kolo-Rektal Kanser Üzerine Koruyucu ve
        
        
          Sağaltıcı Etkilerinin Karşılaştırılması
        
        
          1001 - Araştırma Projesi
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Prof. Dr. İbrahim DEMİRKAN
        
        
          532 635 56 30
        
        
        
        
          Manda sütünden hazırlanan yoğurda probiyotik
        
        
          Lactobacillus rhamnosus’un da katılmasıyla elde
        
        
          edilen ürünün düzenli bir şekilde tüketilmesiyle
        
        
          farelerde kolon kanser riski, oluşumu, gelişimi ve
        
        
          yaygınlığı önemli ölçüde düşmüştür. İnek yoğurdu
        
        
          ve kefirin ise manda yoğurduna göre daha az
        
        
          etkili olduğu gözlenmiştir. Bu ürünlerin kanser
        
        
          oluşmadan veya kanserojen maddeye maruz
        
        
          kalındığı anda alınması şartıyla etkili oldukları
        
        
          tespit edilmiştir.
        
        
          Kansere Karşı Manda
        
        
          Yoğurdu
        
        
          Afyon Kocatepe Üniversitesi
        
        
          Prof. Dr. İbrahim DEMİRKAN
        
        
          Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
        
        
          Doç. Dr. Hayati YÜKSEL
        
        
          Doç. Dr. Hikmet KELEŞ
        
        
          Yrd. Doç. Dr. Şebnem PAMUK
        
        
          Yrd. Doç. Dr. Tolga ERTEKİN
        
        
          İnsan ve hayvanlarda kanser olguları her geçen gün artan oranlarda bir seyir
        
        
          göstermektedir. Metastaz yapmış kanserli hastalarda sağaltım (tedavi) çok
        
        
          agresif uygulanmakta ve hasta bu uygulamadan olumsuz yönde zararlar
        
        
          görmektedir. Kedi ve köpeklerde, ağız boşluğunda oluşan tümörlerden sonra
        
        
          en yaygın gastrointestinal sistem tümörleri kolon ve rektumda meydana gelir.
        
        
          Bunların %40’ı iyi huylu ve %60’ı kötü huylu tümörlerdir. Kalın bağırsak kanserleri
        
        
          genellikle cerrahi, kemoterapi ve/veya radyasyon (ışın/şua) seçeneklerinden
        
        
          birisi veya kombinasyonu ile sağaltılmaya çalışılır. Bu yöntemler arasında cerrahi
        
        
          işlem kalın bağırsak kanseri için en sık kullanılan sağaltım çeşididir. Probiyotik
        
        
          yoğurdun kanser yapan maddelerin risk oranını azaltabileceğini gösteren
        
        
          raporlar mevcuttur. Yoğurt, doğrudan kanserin etkisini azalttığı gibi bazı ön
        
        
          kanser maddelerinin kanser yapma yeteneğine dönüştüren enzim faaliyetlerini
        
        
          de azaltarak etkili olabilmektedir. Bu çalışmada farelerde 1,2 dimetil hidrazin ile
        
        
          deneysel olarak oluşturulmuş kolorektal kanserlerin probiyotik manda ve inek
        
        
          yoğurdu (Lactobacillus plantarum veya Lactobacillus rhamnosus eklenmiş) ile
        
        
          sağaltımı ve korunmasındaki etkileri karşılaştırılmıştır. Toplam 440 adet, 8 haftalık,
        
        
          erkek BALB/c fare kullanılmıştır. Probiyotik yoğurdun ve kefirin kanser oluşmadan
        
        
          önce veya en azından kanserojen maddeye aynı anda maruz kalma döneminde
        
        
          alınmasının kanser prevalansını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Manda yoğurdu
        
        
          ve L. rhamnosus ile hazırlanan ürünün diğerlerine göre tümörden koruyucu ve
        
        
          tümör oluşumunu önleme etkisinin daha anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.
        
        
          İmalat ve ilaç sektörü, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
        
        
          Onkoloji Hastanesi ve birimleri, diyet-beslenme üniteleri, süt ve süt ürünleri
        
        
          işletmeleri, Non-Farmasötik Drog üreten firmalar
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi