109O306
Farelerde Probiyotik Yoğurdun ve Kefirin
Kolo-Rektal Kanser Üzerine Koruyucu ve
Sağaltıcı Etkilerinin Karşılaştırılması
1001 - Araştırma Projesi
Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
Prof. Dr. İbrahim DEMİRKAN
532 635 56 30
Manda sütünden hazırlanan yoğurda probiyotik
Lactobacillus rhamnosus’un da katılmasıyla elde
edilen ürünün düzenli bir şekilde tüketilmesiyle
farelerde kolon kanser riski, oluşumu, gelişimi ve
yaygınlığı önemli ölçüde düşmüştür. İnek yoğurdu
ve kefirin ise manda yoğurduna göre daha az
etkili olduğu gözlenmiştir. Bu ürünlerin kanser
oluşmadan veya kanserojen maddeye maruz
kalındığı anda alınması şartıyla etkili oldukları
tespit edilmiştir.
Kansere Karşı Manda
Yoğurdu
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim DEMİRKAN
Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
Doç. Dr. Hayati YÜKSEL
Doç. Dr. Hikmet KELEŞ
Yrd. Doç. Dr. Şebnem PAMUK
Yrd. Doç. Dr. Tolga ERTEKİN
İnsan ve hayvanlarda kanser olguları her geçen gün artan oranlarda bir seyir
göstermektedir. Metastaz yapmış kanserli hastalarda sağaltım (tedavi) çok
agresif uygulanmakta ve hasta bu uygulamadan olumsuz yönde zararlar
görmektedir. Kedi ve köpeklerde, ağız boşluğunda oluşan tümörlerden sonra
en yaygın gastrointestinal sistem tümörleri kolon ve rektumda meydana gelir.
Bunların %40’ı iyi huylu ve %60’ı kötü huylu tümörlerdir. Kalın bağırsak kanserleri
genellikle cerrahi, kemoterapi ve/veya radyasyon (ışın/şua) seçeneklerinden
birisi veya kombinasyonu ile sağaltılmaya çalışılır. Bu yöntemler arasında cerrahi
işlem kalın bağırsak kanseri için en sık kullanılan sağaltım çeşididir. Probiyotik
yoğurdun kanser yapan maddelerin risk oranını azaltabileceğini gösteren
raporlar mevcuttur. Yoğurt, doğrudan kanserin etkisini azalttığı gibi bazı ön
kanser maddelerinin kanser yapma yeteneğine dönüştüren enzim faaliyetlerini
de azaltarak etkili olabilmektedir. Bu çalışmada farelerde 1,2 dimetil hidrazin ile
deneysel olarak oluşturulmuş kolorektal kanserlerin probiyotik manda ve inek
yoğurdu (Lactobacillus plantarum veya Lactobacillus rhamnosus eklenmiş) ile
sağaltımı ve korunmasındaki etkileri karşılaştırılmıştır. Toplam 440 adet, 8 haftalık,
erkek BALB/c fare kullanılmıştır. Probiyotik yoğurdun ve kefirin kanser oluşmadan
önce veya en azından kanserojen maddeye aynı anda maruz kalma döneminde
alınmasının kanser prevalansını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Manda yoğurdu
ve L. rhamnosus ile hazırlanan ürünün diğerlerine göre tümörden koruyucu ve
tümör oluşumunu önleme etkisinin daha anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.
İmalat ve ilaç sektörü, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Onkoloji Hastanesi ve birimleri, diyet-beslenme üniteleri, süt ve süt ürünleri
işletmeleri, Non-Farmasötik Drog üreten firmalar
Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
Projenin Amacı ve Önemi