 
          110O071
        
        
          Fenolik Bileşenlerin
        
        
          Nanoenkapsülasyon Yoluyla
        
        
          Stabilitesinin ve Biyoyararlılığının
        
        
          Arttırılması
        
        
          1001 - Araştırma Projesi
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Prof. Dr. Servet Gülüm ŞÜMNÜ
        
        
          312 210 56 28
        
        
        
          Sağlık için faydalı olan doğal antioksidan
        
        
          fenolik bileşenler kapsüllenerek gıda içerisine
        
        
          yerleştirilmiştir.
        
        
          Kapsülleme
        
        
          işlemi
        
        
          fenolik
        
        
          bileşenlerin saklama ve ısıya karşı olan
        
        
          dayanıklılığını arttırmış ve kötü tadı maskelemiştir.
        
        
          Bu çalışmayla bir yandan gıda tüketilirken bir
        
        
          yandan da doğal antioksidan fenolik maddelerden
        
        
          de yarar sağlanmış olunacaktır.
        
        
          Doğal Antioksidan Olan
        
        
          Fenolik Bileşenlerin
        
        
          Dayanıklılığının ve
        
        
          Biyoyararlılığının
        
        
          Arttırılması
        
        
          Orta Doğu Teknik Üniversitesi
        
        
          Prof. Dr. Servet Gülüm ŞÜMNÜ
        
        
          Prof. Dr. Serpil ŞAHİN
        
        
          Prof. Dr. Vasıf Nejat HASIRCI
        
        
          Sağlık için faydalı doğal antioksidan olan fenolik maddeler, saklama ve
        
        
          işlem sırasında karşılaşılan dış etkenlere karşı (sıcaklık, ışık ve oksijen gibi)
        
        
          dayanıklı değildirler. Ayrıca fenolik maddelerin tatları kötü olduğu için doğrudan
        
        
          gıda içerisine eklenmeleri mümkün değildir. Bu nedenle fenolik bileşenlerin
        
        
          kapsüllenerek dayanıklılığın artırılması ve kötü tatlarının maskelenmesi önemlidir.
        
        
          Fenolik maddelerin nano boyutta enkapsülasyonu ve bu kapsüllerin gıdanın
        
        
          içerisine konularak pişme sırasındaki stabilitelerinin arttırılmasının incelenmesi
        
        
          konusunda daha önceden çalışılmamıştır. Projenin ana amacı, vişne posasından
        
        
          özütlenen fenolik bileşenlerin mikro ve nanokapsüller içinde hapsedilerek
        
        
          kapsüllerin fizikokimyasal özelliklerinin, biyoyararlılıklarının ve saklama sırasındaki
        
        
          stabilitelerinin araştırılmasıdır. Bir başka amaç da kek hamuruna eklenen
        
        
          kapsüllerin kekin pişirilmesi sırasındaki stabilitelerinin ve kek kalitesi üzerindeki
        
        
          etkilerinin araştırılmasıdır. Bu projeyle vişne posasından elde edilen fenolik
        
        
          maddeler başarıyla kaplanmıştır. Bu şekilde fenolik bileşenlerin dayanıklılığını
        
        
          arttırmak, istenilen ortamda serbest bırakılmalarını sağlayabilmek ve kötü tatlarını
        
        
          maskelemek mümkün olmuştur. Elde edilen sonuçlar doğal antioksidan içeren
        
        
          fonsiyonel gıda üretimi için önemli bir adımdır. Bu çalışma ayrıca nanoemülsiyon
        
        
          üretimi için yeni bir yaklaşım sunmaktadır.
        
        
          Gıda sektörü
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi