 
          ARDEB Başarı Öyküleri
        
        
          218     219
        
        
          Proje ile Elde Edilen veya Beklenen Bilimsel, Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Kazanımlar
        
        
          Yoğurt kefirden daha güçlü düzeyde kanseri önlemektedir. Sade yoğurt
        
        
          tek başına kullanıldığında etkisi az olmasına karşın içerisine probiyotik
        
        
          katıldığında etkisi güçlenmektedir. Manda sütünden hazırlanan yoğurda
        
        
          probiyotik Lactobacillus rhamnosus’un da katılmasıyla elde edilen ürünün
        
        
          karsinojenemaruz kalmadanönce veyaenazından kanserojenle aynı anda
        
        
          düzenli tüketilmek şartıyla inek yoğurdu ve kefire göre kıyaslandığında
        
        
          kalın bağırsak kanser riskini, oluşumunu, gelişimini ve prevalansını önemli
        
        
          ölçüde düşürmektedir. Elde edilen proje verileri ışığında kitlesel tüketim ve
        
        
          toplum sağlığı için süt işletmeleri ile görüşülerek yan etkisi olmayan ve
        
        
          kanserde koruyucu nitelikte probiyotik destekli yoğurt üretimi ve piyasaya
        
        
          sunumu hakkında girişimler yapılacaktır. Bir sonraki aşamada manda
        
        
          yoğurdunun in vitro koşullarda hücre düzeyinde ve moleküler etkileri
        
        
          bakımından incelenmesiyle etki mekanizması aydınlatılmış olacaktır.
        
        
          Kalın barsakta adenokarsinomda
        
        
          yoğun tümör hücreleri
        
        
          Yoğurt tüketen farenin kalın
        
        
          bağırsağında apoptosis (ok)