ARDEB Başarı Öyküleri - page 219

ARDEB Başarı Öyküleri
218 219
Proje ile Elde Edilen veya Beklenen Bilimsel, Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Kazanımlar
Yoğurt kefirden daha güçlü düzeyde kanseri önlemektedir. Sade yoğurt
tek başına kullanıldığında etkisi az olmasına karşın içerisine probiyotik
katıldığında etkisi güçlenmektedir. Manda sütünden hazırlanan yoğurda
probiyotik Lactobacillus rhamnosus’un da katılmasıyla elde edilen ürünün
karsinojenemaruz kalmadanönce veyaenazından kanserojenle aynı anda
düzenli tüketilmek şartıyla inek yoğurdu ve kefire göre kıyaslandığında
kalın bağırsak kanser riskini, oluşumunu, gelişimini ve prevalansını önemli
ölçüde düşürmektedir. Elde edilen proje verileri ışığında kitlesel tüketim ve
toplum sağlığı için süt işletmeleri ile görüşülerek yan etkisi olmayan ve
kanserde koruyucu nitelikte probiyotik destekli yoğurt üretimi ve piyasaya
sunumu hakkında girişimler yapılacaktır. Bir sonraki aşamada manda
yoğurdunun in vitro koşullarda hücre düzeyinde ve moleküler etkileri
bakımından incelenmesiyle etki mekanizması aydınlatılmış olacaktır.
Kalın barsakta adenokarsinomda
yoğun tümör hücreleri
Yoğurt tüketen farenin kalın
bağırsağında apoptosis (ok)
1...,209,210,211,212,213,214,215,216,217,218 220,221,222,223,224,225,226,227,228,229,...261
Powered by FlippingBook