 
          110O060
        
        
          İğde (Eleagnus angustifolia L.) Meyvesinin
        
        
          Kimyasal ve Besleyici Özellikleri ve Bisküvi
        
        
          Üretiminde Kullanımı
        
        
          1001 - Araştırma Projesi
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Doç. Dr. Yasemin ŞAHAN
        
        
          224 294 15 02
        
        
        
          Bu projede, yeni ve fonksiyonel özelliklerde doğal
        
        
          katkı maddesi olarak kullanılabilecek iğde unu
        
        
          üretilmiştir. İğde unu katkısı ile üretilen bisküviler,
        
        
          lezzetli, diyet lif, protein, mineral madde ve
        
        
          antioksidan kapasitesi yüksek olup sağlık üzerine
        
        
          olumlu etkiler oluşturabilmektedir.
        
        
          İğde Unu ve Gıda
        
        
          Sanayinde Kullanımı
        
        
          Uludağ Üniversitesi
        
        
          Doç. Dr. Yasemin ŞAHAN
        
        
          Prof. Dr. Duygu GÖÇMEN
        
        
          Dr. Asuman CANSEV
        
        
          Güler ÇELİK
        
        
          Prof. Dr. Şeref GÜÇER
        
        
          İğde (Elaeagnus angustifolia L.), ülkemizin hemen her bölgesinde kolaylıkla
        
        
          yetişmesine rağmen meyveleri sınırlı bir kullanım alanına sahiptir. Projenin amacı;
        
        
          (1) iğde meyvesinin kimyasal bileşiminin ve antioksidan kapasite, fenolik bileşen
        
        
          ve diyet lif içeriğinin belirlenerek, besleyici özelliğinin ortaya konulması ve katma
        
        
          değeri düşük bir meyve olan iğdenin kullanım olanaklarının geliştirilerek ülke
        
        
          ekonomisine katkı sağlanması ve (2) bisküvi üretiminde iğdenin katkı maddesi
        
        
          olarak kullanım olanaklarının araştırılmasıdır. Böylece herkes tarafından sevilerek
        
        
          tüketilen bir gıda maddesi olan bisküvinin, besleyici değerinin yükseltilmesi ve
        
        
          sektöre fonksiyonel özelliklere sahip yeni alternatif bir ürün kazandırılmasıdır.
        
        
          İğde meyvelerinden, taze ve kurutulmuş şekilde ve kabuklu ve kabuksuz olarak
        
        
          iğde unları elde edilmiştir. Elde edilen unların kimyasal ve besleyici özellikleri ve
        
        
          birbirleri arasında farklılıklar belirlenmiştir. İkinci aşama olarak iğde unları bisküvi
        
        
          üretiminde farklı oranlarda (%5, 10, 15, 20 ve 25) katkı olarak kullanılmış ve elde
        
        
          edilen bisküvilerin özellikleri belirlenmiştir. İğde unları, özellikle diyet lif, protein
        
        
          içeriği, antioksidan kapasite ve mineral maddelerden demir, bor ve esansiyel
        
        
          yağ asitlerinden linoleik asit açısından iyi bir kaynak olarak belirlenmiştir. İğde
        
        
          katkılı bisküvilerin enerji değerlerinin, iğde katkılı olmaya bisküvilerden daha
        
        
          düşük olduğu belirlenmiştir. Duyusal olarak iğde unu katkılı bisküvilerin hepsinin
        
        
          kabul edilebilir özelliklerde olduğu, antioksidan kapasitelerinin ve bunların
        
        
          biyoalınabilirliğinin yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, iğde unu kullanımı,
        
        
          bisküvinin besinsel ve fonksiyonel özelliklerini geliştirmiştir.
        
        
          Gıda sektörü
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Bandırma Has Un Fabrikası Ltd. Şti.
        
        
          İşbirliği Yapılan Diğer Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi