BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 2023 Yılı Başvuru Sonuçları Açıklandı!
2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 2023 yılı kurumumuza yapılan başvurular ile ilgili değerlendirme süreci tamamlanmıştır. Sürece olan ilginizden dolayı teşekkür ederiz.
2023 yılı çağrısı için 2. aşama bilimsel değerlendirmeye alınan 95 kişiden 44’ü destek almaya hak kazanmıştır. Destek oranı %46,3’tür.
Başvuru sahipleri, başvuru durumları ile ilgili sonucu, BİDEB Başvuru ve İzleme Sisteminden (ebideb.tubitak.gov.tr) kullanıcı girişi yaparak “Başvurularım” alanından görebilirler.
Başvurulara ait resmi yazılar 5 Kasım 2024 tarihinden itibaren gönderilmeye başlanacaktır.
2023 yılı başvurularına dair bilgiler aşağıdaki gibidir:
Programa başvuruda bulunan toplam 193 araştırmacıdan 171’i birinci aşama değerlendirmesine alınmış ve 99 tanesi ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmıştır. İkinci aşamada, başvuru yapan 95 araştırmacının tümü bilimsel değerlendirmeye alınmıştır. Toplamda 44 araştırmacı/proje desteklenmiştir. Programa başvuranların %22,8’i, ikinci aşama bilimsel değerlendirmeye alınan adayların %46,3’ü desteklenmiştir.
Desteklenecek araştırmacının, destek kararının bildirilmesinden itibaren en kısa süre içerisinde aşağıdaki belgeleri BİDEB’e göndermesi gerekmektedir:
Başvuru sırasında sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan “Onaylı Başvuru Belgesi”nin ıslak imzalı hali
1 adet proje önerisi (başvuru sahibi tarafından her sayfası paraflanmış olarak)
Başvuru sahibinin kamu araştırma merkezlerinde (Bakanlık ve diğer devlet kurumlarına bağlı araştırma enstitüleri ve merkezleri) çalışıyor olması halinde; ilgili kamu araştırma merkezinin bağlı olduğu kamu kuruluşunun en üst yetkilisinden alınacak onay yazısı,
Proje başlatılmadan önce etik kurul onayı, yasal/özel izin belgesi gerektirip gerektirmediği hususunun bir kez daha değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu onayların gerekliliği durumunda ilgili merciilere başvurularak temin edilecek belgelerin aslı veya aslı gibidir onaylı hali
Bilgi için:
Etik Kurul Bilgi Notu
Yasal/Özel İzin Bilgi Notu
Varsa projeniz kapsamında faydalanacağınız/destek alacağınız kişi/kurum/kuruluşlardan alınacak destek mektubu
Destek almaya hak kazanan araştırmacılar, projenin başlatılması için gerekli olan tüm belgelerini TÜBİTAK BİDEB’e gönderdikten sonra sözleşme işlemleri başlatılacaktır.
Program kapsamında burs alan doktora öğrencilerinin proje süresi sonunda henüz mezun olmamaları durumunda bursları 2211 Yurtiçi Lisansüstü Burs Programı kapsamında her iki programdan alacağı toplam bursun süresi 48 ayı geçmeyecek şekilde devam ettirilir. Bu kural, yürütülen projenin son 6 ayında projeye bursiyer olarak dahil edilenler hariç tutulacak şekilde uygulanmaktadır. Program kapsamında desteklenmekte olan araştırmacılarımıza önemle duyurulur.
10/01/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; diğer kamu kurum/kuruluşları (MEB, YÖK, KYK, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri vb.) tarafından verilen burslardan yararlananlar aynı anda bu programdan da tam burs ödemesi alabileceklerdir. Bursiyerlere yapılacak ödemeler hususunda program kapsamında desteklenmekte olan araştırmacılarımıza önemle duyurulur.
Program kapsamında burs alan doktora öğrencilerine, eğitim sürelerinin doktoraya kayıt tarihinden itibaren yüksek lisans sonrası doktora eğitimi için 12 yarıyılı, bütünleşik doktora eğitimi için ise 14 yarıyılı aşması durumunda burs ödemesi yapılmayacaktır. Bursiyerlere yapılacak ödemeler hususunda program kapsamında desteklenmekte olan araştırmacılarımıza önemle duyurulur.
2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında bilimin ve teknolojinin her alanında ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan, önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli olan projeleri gerçekleştirecek olan yurt içindeki bilim insanlarının çalışmalarının Türkiye’de sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve bu nitelikte sunulacak projelerine destek verilecektir.
Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 2023 Çağrı Duyurusu için görsele tıklayınız.
TÜBİTAK tarafından belirlenen 2022-2023 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları içerisinde yer alan “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konuları”na ulaşmak için tıklayınız.
Bu destek kapsamında bilimin ve teknolojinin her alanında ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan, önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli projeleri gerçekleştirecek olan yurt içindeki bilim bilim insanlarının çalışmalarının Türkiye’de sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve bu nitelikte sunulacak projelerine destek verilmesi hedeflenmektedir. Bu program kapsamında hibe destek olarak;
Araştırma Desteği | En çok 5 Milyon TL (Proje için yapılacak AR-GE kapsamındaki harcamaları içermektedir.) |
Projede Yer Alacak Bursiyerler* | Doktora öğrencisi (Tam/Kısmi) : 24.000/6.600 TL/ay Post-doc : 32.000 TL/ay |
Proje Teşvik İkramiyesi | Yürütücü PTİ üst limiti : 8.000 TL/ay |
Kurum Hissesi | Araştırma ve burs desteği toplamının %10'u |
sağlanır.
*Proje ekibine en az 2 en fazla 5 bursiyer eklenebilir.
Projenin yürütüleceği kurum/kuruluşun başvuru tarihinde;
KOBİ ölçeğinde firma olması durumunda program kapsamında verilecek desteğin %25'i projenin yürütüleceği kurum/kuruluş tarafından,
Büyük ölçekli firma olması durumunda program kapsamında verilecek desteğin %40'ı projenin yürütüleceği kurum/kuruluş tarafından,
Vakıf Üniversitesi olması durumunda program kapsamında verilecek desteğin %25'i projenin yürütüleceği kurum/kuruluş tarafından,
Kamu Kurumu veya Devlet Üniversitesi olması durumunda program kapsamında verilecek desteğin %100'ü TÜBİTAK tarafından karşılanır.
Destek süresi 36 aydır.
Bir yürütücü bu programa aynı anda birden fazla proje önerisi ile başvuru yapamaz.
Bu programa yapılacak başvurular TÜBİTAK destek programlarından faydalanan yürütücü/araştırmacılara uygulanan projelerde görev alma kotasına dahil edilmez.
Son başvuru tarihi itibariyle 2244 Sanayi Doktora Programı ve 2247-B Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Projeleri Güçlendirme Desteği hariç BİDEB Araştırma Burs veya Desteklerinden yararlanmakta olanlar bu programa başvuru yapamaz.
Yürütücünün tekrar bu destekten faydalanabilmesi için bir Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) projesini başarı ile tamamlaması beklenmektedir.
Başvuru öncesinde Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) kaydı mutlaka güncellenmelidir.
Daha önce programa başvuru yapmış ve aynı proje önerisi ile yeniden başvuru yapacak araştırmacılar, projelerinde yaptıkları düzenlemeleri de başvuru sırasında belirtmelidir.
Desteğe hak kazanan araştırmacılar çalışmalarını yurt içinde yürüteceklerdir.
Verilecek burs desteği ile en az 2 nitelikli araştırmacı yetiştirilmesi gerekmektedir.
Programa başvuracak araştırmacıların başvurunun ilk günü itibariyle yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir.
Başvuruların ilk günü itibariyle aşağıdaki çalışma deneyimlerinin herhangi birinin sağlanması gerekir (Çalışma deneyimi süresi, eğer birden fazlaysa ilk tamamlanan ihtisas alanı mezuniyetinden itibaren dikkate alınacaktır.).
Alınan doktora derecesi üzerinden 7 yıl geçmiş olan ve bir üniversitede en az öğretim üyesi veya kamu araştırma merkezinde ekip lideri veya bağımsız akademik araştırmalar yürüten* araştırmacılardan en az 4 yıl süre ile araştırma deneyimine sahip olanlar
Özel sektörden başvuran araştırmacılardan lisans sonrası en az 3 yılı özel sektör bünyesinde çalışmak şartıyla 6 yıl tam zamanlı araştırma deneyimi olan araştırmacılar (tamamlanmış tezli yüksek lisans eğitimi süresinin en fazla 1 yılı ya da tamamlanmış doktora eğitimi süresinin en fazla 3 yılı bu kapsamda değerlendirilir).
Yukarıdaki ön şartlar için başvuru sahibinin başvuru esnasındaki beyanı dikkate alınacak olup, özgeçmiş bölümünün dikkatle ve açıklayıcı biçimde doldurulması gerekmektedir. Aykırı beyanın tespiti halinde başvurular değerlendirmeye alınmadan iade edilir ve/veya ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Aşağıdaki 1,2,3,4 numaralı maddelerden en az 2’sinin sağlanması gerekmektedir:,
Son 5 yıl dikkate alındığında yürütücünün, en fazla atıf alan %25’lik dilimde/Q1’de bulunan dergilerde en az 5 yayınının yer alması
veya
Yürütücünün yayın sayısının** en az 10 olması koşuluyla tüm yayınlarının** en az %50’sinin en fazla atıf alan %25’lik dilimde/Q1’de bulunan dergilerde yer alması
Araştırmacının Scopus Alan Ağırlıklı Atıf Etkisi (FWCI) veya WoS Kategori Normalize Atıf Etkisi (CNCI) değerinin*** ≥1 olması
Yürütücünün tamamlanmış**** Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) projesi olması veya Ufuk 2020 kapsamında araştırma ve yenilik aksiyonu ile yenilik aksiyonu (RIA/IA) projelerinde koordinatör olarak yer almış olması
TÜBİTAK Bilim, TÜBİTAK Özel, TÜBA Akademi ödülü alınmış olması
*Doktora yapılan alan ile ilgili belgelendirilebilir nitelikte bireysel çalışma/araştırma dönemleri, kişinin araştırmacı/doktora sonrası araştırmacı olarak kendi çalışmalarını yürüttüğü dönemler, vb.
**Scopus tarafından tanımlanan uluslararası indeksli dergilerde yer alan makale ve derleme türündeki yayınlar veya WoS tarafından tanımlanan uluslararası indeksli dergilerde yer alan makale ve derleme türündeki yayınlar dikkate alınacaktır (Kaynak: Scopus-Scival CiteScore, SNIP, SJR; WoS-InCites)
***Scopus tarafından tanımlanan uluslararası indeksli dergilerde yazarın ilk yazar, son yazar, sorumlu yazar ve tek yazar olduğu makale ve derleme türü yayınları (Scopus:SciVal) veya WoS tarafından tanımlanan uluslararası indeksli dergilerde yazarın ilk yazar, son yazar ve sorumlu yazar olduğu makale ve derleme türü yayınları (WoS-Incites)
****Projeleri 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak araştırmacılar da programa başvurabileceklerdir.
2023 yılı için başvurular aşağıdaki tarihlerde alınacaktır:
Çağrı Dönemi | Çağrı Açılış Tarihi | Çağrı Kapanış Tarihi |
2023 | Eylül 2023 | Ekim 2023 |
Başvurular, çağrı duyurusunda ilan edilen tarihler içerisinde tybs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır.
Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe olması gerekmektedir. Diğer dillerde hazırlanmış belgelerin onaylı Türkçe tercümeleri yüklenmelidir. Ancak, başvuru sahipleri, gerekçelerini açıklayarak zorunlu olduğunu belirttikleri durumlarda istenen belgeleri İngilizce olarak sunabilirler.
Başvuru aşamasında belgelerin sisteme yüklenmesi yeterlidir, ayrıca BİDEB’e ulaştırılması gerekmez. Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle başvuru formunun ve eklerinin (her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde) sisteme yüklenmelidir (Yalnızca web sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmayacaktır)
Bu programda iki aşamalı bir başvuru sistemi kullanılacaktır.
Birinci Aşama İçin İstenen Belgeler:
Niyet Mektubu (1. Aşama Başvuru Formu)
İkinci Aşama İçin İstenen Belgeler:
Araştırma Öneri Formu (2. Aşama Başvuru Formu)
Başvuru öncesinde Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) kaydı mutlaka güncellenmelidir.
Her iki aşama için de adayların sisteme girdikleri bilgilerin doğru olduğunu ve program yükümlülüklerine uyacaklarını taahhüt etmeleri gerekmektedir. Başvurusunu onaylayan adaylar bunu taahhüt etmiş sayılırlar. Aykırı beyanın tespiti halinde başvurular değerlendirmeye alınmadan iade edilir ve/veya ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Destek almaya hak kazanan araştırmacıların destek kararının açıklanmasından sonra çağrı metninde belirtilen diğer istenilen belgeleri BİDEB’e ulaştırması gerekmektedir.
Başvuru geri çekme işlemi her aşamada yapılabilir. Geri çekme işlemi için başvuru yılı ve dönemini belirten ıslak imzalı bir dilekçenin BİDEB adresine gönderilmesi gerekmektedir. Dilekçenin BİDEB’e ulaşmasını takiben güncelleme işlemi yapılır.
Birinci aşama başvurularında sunulan niyet mektupları aşağıdaki kriterlere göre değerlendirmeye tabi tutulur:
Araştırma Konusunun Değeri:
Araştırmanın ülkemizin stratejik hedeflerine uyumluluğu
Ülkemize sağlayacağı katma değer
Araştırma fikrinin çığır açıcı niteliği
Başvuru sahibinin araştırma alanında ülkemizde sürdürülebilir altyapı oluşturulmasına katkısı,
Kamu, üniversite, özel sektör ve sanayi arasındaki koordinasyon ve işbirliğini geliştirmek amacıyla paydaşlarla kurulacak değerli ortaklıklar,
Yapılacak çalışmaların farklı hedef gruplarına ulaştırılmasının niteliği
Başvuru Sahibinin Akademik Yetkinliği:
Yürütücünün akademik kariyeri ve bugüne kadarki akademik kaydı (Programdan beklenen düzeyde yüksek riskli-yüksek bütçeli proje yürütme, yönetme, tamamlama ve yüksek değerli çıktı üretme potansiyeli, bilimsel altyapı, akademik verimlilik ve liderlik becerisi, ödüller, vb.)
Yürütücünün araştırma konusuna esas teşkil eden yayınlarının kalitesi (özgünlük, yenilikçilik, birkaç yazarın yer aldığı yayınlardaki katkının değerlendirilmesi, vb.) ve/veya patentleri
Yürütücünün Türkiye adresli yayınlarının kalitesi, bilimsel anlamda öncülük ettiği çalışmaların varlığı ile ülkemizde bu çalışmaların devamlılığını sağlamak üzere öncülük ettiği oluşumlar/altyapılar, altyapı kurma potansiyeli
İkinci aşama başvurularında sunulan kapsamlı proje önerileri aşağıdaki kriterlere göre değerlendirmeye tabi tutulur:
Araştırma Projesinin Niteliği
Araştırma fikrinin çığır açıcı nitelikte olma düzeyinde özgünlüğü (Odaklanılan bilimsel veya teknolojik alandaki ilerlemelere ilişkin küresel düzeydeki problemlerin ve eksikliklerin giderilmesi, tespit edilen problemlere etkin ve inovatif çözümler sunulması; ilgili bilim alan(lar)ına metodolojik/ kavramsal/ kuramsal olarak özgün katkılarda bulunması;)
Çalışma konusuna ilişkin belirlenen problemlerin çözümü ve/veya eksikliklerin giderilmesine yönelik sunulan özgün, etkili ve yenilikçi önerilerin uygunluğu
Çalışma planının uygunluğu (ileriye dönük üç yıllık dönem için Türkiye'de yapılacak araştırma programı ve takvimi)
Çalışmada kurulması planlanan ortaklıklar ve bireysel/kurumsal destekler
Çalışmadaki öngörülebilen riskler
Çalışmanın yürütüleceği kurum/kuruluşun altyapısının araştırmanın gerçekleştirilmesi açısından yeterliliği
Etki Değeri:
Yapılacak çalışmanın, araştırma alanında ülkemizde sürdürülebilir altyapı oluşturma potansiyeli,
Planlanan çalışmanın, kamu, üniversite, özel sektör ve sanayi arasındaki koordinasyon ve işbirliği potansiyeli
Üstün nitelikli araştırmacı yetiştirme potansiyeli,
Yapılacak çalışmaların farklı hedef gruplarına ulaştırılabilirliği
Çalışmadan elde edilmesi öngörülen doğrulanabilir ve ölçülebilir yüksek değerli bilimsel/akademik, ekonomik ve toplumsal çıktılar; farklı bilim alanlarında kullanılabilirlik ve yeni proje üretme potansiyeli
Başvurular iki aşamada değerlendirilir.
Ön inceleme:
Ön inceleme aşamasında programın başvuru koşulları doğrultusunda başvuru belgeleri kontrol edilmektedir. Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, son başvuru tarihine kadar sisteme girilen bilgileri onaylanmayan, faks veya elektronik posta ile yapılan başvurular bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmadan ön incelemede elenerek iade edilir.
Bilimsel değerlendirme:
Birinci aşama başvurularında sunulan niyet mektupları Kurul tarafından, belirlenen değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmeye tabi tutulur.
İkinci aşama başvurularında ise başvuru sahibinden istenen kapsamlı proje önerisi, değerlendirme kriterlerine göre danışman/panel tarafından bilimsel değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Desteklenecek araştırmacının, destek kararının bildirilmesinden itibaren en kısa süre içerisinde aşağıdaki belgeleri göndererek araştırmasına başlaması gerekir. Yürütücü proje başlama tarihini mücbir sebeplerden dolayı en fazla 6 ay süre ile erteleme talebinde bulunabilir.
TÜBİTAK tarafından gönderilen, yürütücü ve projenin yürütüleceği kurum/kuruluş yetkilileri tarafından imzalanmış olan proje destek sözleşmesinin,
Yürütücünün kamu araştırma merkezlerinde çalışıyor olması halinde ilgili kamu araştırma merkezinin bağlı olduğu kamu kuruluşunun en üst yetkilisinden alınacak onay yazısının,
Çalışmanın gerektirmesi halinde ilgili kurumlardan alınacak yasal/özel izin belgesi veya çalıştığı kurumun Etik Kurulundan, çalıştığı kurumun Etik Kurulunun bulunmaması halinde çalışma planına uygun herhangi bir Etik Kuruldan alınmış onay belgesi (hayvan deneyleri etik kurulları, klinik araştırmalar etik kurulları ve girişimsel olmayan insan deneyleri etik kurulları) (TÜBİTAK Etik Kurul Onay Belgesi Bilgi Notunu ve TÜBİTAK Yasal/Özel İzin Bilgi Notunu inceleyiniz)
Başvuru sırasında sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan “Onaylı Başvuru Belgesi” ile proje önerisi
En son öğrenime ilişkin diplomanın veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneğinin (Türkçe veya İngilizce dışında olan diplomanın onaylı Türkçe tercümesi gönderilmelidir.)
Varsa proje kapsamında faydalanılacak kişi/kurum/kuruluşlardan alınacak destek mektuplarının
TÜBİTAK’a gönderilmesi gerekir.
Proje yürütücüsü, başvuru sırasında önerilen çalışma planı doğrultusunda, raporlarını proje sözleşmesinde belirtilen tarihlerde TÜBİTAK’a iletmekle yükümlüdür. Gelişme/sonuç raporları ilgili döneme ait harcamaları da içermelidir.
Proje, sözleşmede belirtilen bitiş tarihi itibarıyla sonuçlanır. Sonuç raporunun proje sözleşmesinde belirtilen bitiş tarihini izleyen en geç iki ay içinde gönderilmesi gerekmektedir. Yürütücü kuruluşun vakıf üniversitesi olması halinde proje kapsamında yapılan harcamalara ilişkin “Yeminli Mali Müşavir” raporu istenir.
Gelişme ve sonuç raporları TÜBİTAK tarafından görevlendirilen alanında uzman danışmanlar tarafından değerlendirilir.
Sonuç raporu kabul edilen proje, sonuçlandırılmış sayılır.
Proje sözleşmesinde imzası olan kişiler projenin yürütülmesi esnasında evrensel etik kurallara uymak zorundadır.
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında yapılan yayınlarda ve sunulan tebliğlerde TÜBİTAK desteğinin beyan edilmesi zorunludur. Ancak bu yayın veya tebliğlerin TÜBİTAK tarafından ya da TÜBİTAK ile işbirliği halinde gerçekleştirildiği yönünde açıklama yapılamaz, bu şekilde anlaşılabilecek ifadeler kullanılamaz. Yayımlanmak üzere kabul edilen makalelerle, sunulan tebliğlerin birer örneğinin ilgili programı yürüten gruba gönderilmesi zorunludur.
Yukarıda belirtilen kurallara aykırı davranılması halinde, ilgililer hakkında TÜBİTAK Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği hükümleri uyarınca işlem yapılır.
Desteklenen projelerin yürütülmesi esnasında veya sonucunda ortaya çıkan Fikri Ürün üzerinde, TÜBİTAK’ın ve proje sürecinde yer alan Hak Sahiplerinin; hak, yetki ve sorumlulukları, hakların kullanılması, lisanslanması, tescili koşulları ve bunlara ilişkin diğer her türlü hususta TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik’e göre işlem yapılır. Bu yönetmeliğe aykırı olmamak kaydıyla, projenin izleme aşamasında veya sonuçlandıktan sonra ortaya çıkacak olan fikri ürünler üzerindeki fikri mülkiyet hak sahipliğinin düzenlenmesi amacıyla proje ekibi ile projenin yürütüleceği kurum/kuruluş arasında bir protokol düzenlenebilir. TÜBİTAK’ın talep etmesi halinde lisans hakkı kullanımı verilir.
TÜBİTAK’a ait marka/logolar TÜBİTAK Başkanlığı’nın yazılı izni alınmaksızın kullanılamaz.
Proje bütçesinden yapılan harcamalara ilişkin bilgilere (yurt içi/dışı seyahatlere ve ayniyata kaydedilen teçhizatlara ilişkin bilgiler) gelişme/sonuç raporlarında yer verilmelidir.
Adres, e-mail veya telefon numarası değişikliklerinin en geç iki hafta içinde TÜBİTAK’a bildirilmesi proje yürütücüsünün sorumluluğundadır.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar
BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge
TÜBİTAK Kaynaklarından Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ile Özel Bütçeli İdarelere Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Harcanması ve TÜBİTAK Tarafından Yürütülen Dış Destekli Projelerin Harcamalarının Gerçekleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller
TÜBİTAK Tarafından Özel Kuruluşlar ve Vakıf Üniversitelerine Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Transferi, Harcanması, Muhasebeleştirilmesi ve Denetimine İlişkin Esaslar
TÜBİTAK Kaynaklarından Araştırma Altyapıları İle 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun Kapsamı Dışında Kalan Kamu İdarelerine Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Mali İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar
Proje Teşvik ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmelik Uyarınca Desteklenen Projelerde Uygulanacak Fikri Haklar Esasları
TÜBİTAK Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği
İlgili mevzuatlarda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.
Hayır. 2232 kodlu program kapsamında desteği devam eden kişiler bu programa başvuramazlar.
Evet. 2232 kodlu program kapsamında araştırmalarını tamamlayıp projelerini sonuçlandıran kişiler bu programa başvuru yapabilirler.
2218-2219-2221-2232A/B-2236-2247A/D programlarından yararlanmakta olan kişiler bu programa başvuru yapamaz.
ERC başvurusu yapmış kişiler bu programa başvuru şartını sağlamamaktadır. Ancak başvuru yapılan yılın son günü itibariyle sonuçlanacak ERC projesi olan araştırmacılar bu çağrıya başvurabilirler.
Bu programa özel sektör kuruluşlarından da başvuru yapılabilir.
Programda böyle bir kısıt bulunmamaktadır. Belirtilen şartları sağlayan herkes başvuru yapabilir.
Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe olması gerekmektedir. Ancak, proje yürütücüleri, öncelikle ilgili Grubu bilgilendirip zorunlu olduğunu belirttikleri durumlarda gerekçelerini açıklayarak proje önerilerini İngilizce olarak sunabilirler.
TÜBİTAK tarafından yasaklı kişiler, yaptırımın mahiyetine göre TÜBİTAK desteklerinden yasaklı olduğu süre boyunca yararlanamaz ve programlara yeni başvuru yapamaz.
Kabul edilmiş ancak henüz basılmamış yayınlar hususunda kişilerin başvurması halinde GYK/grup tarafından alınacak kararlar uygulanır.
Hayır. Sacede indeksli dergilerde yer alan makale ve derleme türündeki yayınlar değerlendirmeye alınacaktır.
Çoklu doğumlarda kişilerin başvurması halinde GYK/grup tarafından alınacak kararlar uygulanır.
Yıl kısıtı bulunmamaktadır. Başvuru kriterleri arasında sıralanan ödül türleri için herhangi bir yılda alınan ödül bu şart için sayılmaktadır.
Programı kapsamında proje ekibinde sadece yürütücü ve bursiyerler yer alabilir. Araştırmacı veya danışman bulunamaz. Ancak, diğer kişilerden hizmet alımı yoluyla faydalanılabilir.
Program kapsamında sadece doktora öğrencileri ile doktora derecesine sahip kişiler bursiyer olarak yer alabilir. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri proje bursiyeri olarak kabul edilmez.
İngilizce hazırlanmış belgelerin Türkçe’ye çevrilmesine gerek yoktur. İngilizce dışındaki dillerde hazırlanmış olan belgeler noter onaylı/yeminli tercüme yaptırılarak sisteme yüklenmelidir.
Proje bütçesi için doldurulması gereken herhangi bir doküman bulunmamaktadır. Desteklenecek projeler için sabit bir ödenek verilmektedir. Verilen bu ödenek, proje için gerekli ve Frascati Kılavuzu’nda belirtilen Ar-Ge kapsamına giren her tür harcama için esnek bir şekilde kullanılabilecektir.
Başvuru sırasında istenen belgeler haricinde projeyi başlatmak için gerekecek diğer tüm belgeler, sözleşme öncesinde yürütücüden talep edilecektir.
Belge üzerinde olması gereken bilgiler ve hangi durumlarda bu belgelerin alınması gerektiğine dair yönlendirme şemaları için, çağrı metninde linki verilen Etik Kurul Bilgi Notu ve Yasal/Özel İzin Bilgi Notu’nu inceleyebilirsiniz.
Program iletişim adresi olan bideb2247a@tubitak.gov.tr adresine sorularınızı yöneltebilirsiniz.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı
Araştırma Burs ve Destekleri Grup Koordinatörlüğü
2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı
Adres: TÜBİTAK Başkanlık Binası
Tunus Cad. No:80
06100 Kavaklıdere-Çankaya/ANKARA
Tel: 444 66 90
e-Posta: bideb2247a@tubitak.gov.tr