Ana içeriğe atla
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU

TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

.
.
.
.
  • Türkçe
  • English

Arama formu

  • Hakkımızda
  • Politikalar
  • Ödüller
  • Uluslararası
  • Teknoloji Transfer Ofisi
  • Anasayfa

Gösterge Seti ve Ağırlıklandırma

-A +A

2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Gösterge Tanımları ve Kaynakları

Bu doküman 2020 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde yer alan 4 boyut ve 22 göstergenin başlığını, açıklamasını, tanımını ve kaynağını sağlamaktadır.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinin Boyutları

girisimci_ve_yenilikci_universite_endeksinin_boyutlari.png

1.    Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği Boyutu (%15)

1.1.     Bilimsel Yayın Sayısı (%2,5)

InCites Dergi Etki Değerinde ilk %75’lik Dilime Giren Bilimsel Yayın Sayısı | 2018

Değerlendirmelerde kalite odağının artırılması kapsamında bu göstergede önceki yıllarda toplam yayın sayısı dikkate alınırken bu yıl InCites veri tabanında üniversitelerin dergi etki değerinde ilk %75’lik dilimde yer alan (Q1, Q2 ve Q3) yayınları değerlendirmeye alınmıştır. 1000 yazar üstü yayınlar kapsam dışı tutulmuştur.

Kaynak: InCites

1.2.    Atıf Sayısı (%3,5)

InCites Dergi Etki Değerinde ilk %75’lik Dilime Giren ve 2013-2017 Yılları Arasında Yayınlanan Bilimsel Yayınlara Yapılan Atıf | 2018

Değerlendirmelerde kalite odağının artırılması kapsamında bu göstergede önceki yıllarda toplam yayınlara yapılan atıf sayısı dikkate alınırken bu yıl InCites veri tabanında üniversitelerin dergi etki değerinde ilk %75’lik dilimde yer alan (Q1, Q2 ve Q3) yayınlarının aldığı atıflar değerlendirmeye alınmıştır. 2013-2017 yılları arasında dergi etki değerinde ilk %75’lik dilimde yer alan bilimsel yayınlara 2018 yılında yapılan atıflar değerlendirilmektedir. Yayın kapsamında 1000 yazar üstü yayınlar kapsam dışı tutulmuştur.

Kaynak: InCites

1.3.    Proje Sayısı (%2)

Ar-Ge ve Yenilik Destek Programlarından Alınan Proje Sayısı | 2019

Kamu tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen projeler değerlendirmeye alınmaktadır. Tüm kamu kurumu projeleri eşit ağırlıkla değerlendirilmektedir.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

1.4.    Proje Fon Tutarı (%3)

Ar-Ge ve Yenilik Destek Programlarından Alınan Fon Tutarı | 2019

Kamu tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen projelerden elde edilen fon tutarları değerlendirmeye alınmaktadır. Tüm kamu kurumu projeleri eşit ağırlıkla değerlendirilmektedir.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

1.5.    Ödül Sayısı (%1,5)

Ulusal ve Uluslararası Bilim Ödülü Sayısı | 2017, 2018, 2019

TÜBA Akademi Ödülleri ve Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı kapsamında verilen ödüller, TÜBİTAK Bilim, Teşvik ve TWAS Teşvik ödülleri ile YÖK Üstün Başarı Ödülü değerlendirmeye alınmaktadır. Tüm ödüller eşit ağırlıkla değerlendirilmektedir.

Kaynak: TÜBA, TÜBİTAK, YÖK

1.6.    Doktora Mezun Sayısı (%2,5)

Doktora Mezun Sayısı | 2019

Üniversitelerin ilgili yılda verdiği doktora mezunu sayıları dikkate alınmaktadır.

Kaynak: YÖK

2.    Fikri Mülkiyet Havuzu Boyutu (%20)

2.1.    Ulusal Patent Belge Sayısı (%5,2)

Ulusal Patent Belge Sayısı | 2017, 2018, 2019

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, üniversite ya da öğretim üyelerinin buluş veya başvuru sahibi olduğu patent sayısı dikkate alınmaktadır.

Kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu, YÖK

2.2.    Ulusal Faydalı Model Belge Sayısı (%3)

Ulusal Faydalı Model Belge Sayısı | 2017, 2018, 2019

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, üniversite ya da öğretim üyelerinin buluş veya başvuru sahibi olduğu faydalı model sayısı değerlendirilmektedir.

Kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu, YÖK

2.3.    Uluslararası Patent Başvuru Sayısı (%5)

Açık Erişimli Veri Tabanlarında Yayınlanan Uluslararası Patent Başvuru Sayısı | 2017, 2018, 2019

TÜRKPATENT, EPO, WIPO ve diğer ülkelere yapılan, üniversite ya da öğretim üyelerinin buluş veya başvuru sahibi olduğu uluslararası patent başvuru sayısı dikkate alınmaktadır. Aynı patent ailesi içinde bulunan patent başvuruları tek bir başvuru olarak sayılmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*

*Üniversitelerden toplanan beyanların açık erişimli veri tabanları üzerinden kontrolleri gerçekleştirilir.

2.4.    Uluslararası Patent Belge Sayısı (%6,8)

Açık Erişimli Veri Tabanlarında Yayınlanan Uluslararası Patent Belge Sayısı | 2017, 2018, 2019

TÜRKPATENT, EPO, WIPO ve diğer ülkelere yapılan, üniversite ya da öğretim üyelerinin buluş veya başvuru sahibi olduğu uluslararası patent belge sayısı dikkate alınmaktadır. Aynı patent ailesi içinde bulunan patent belgeler tek bir belge olarak sayılmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*

*Üniversitelerden toplanan beyanların açık erişimli veri tabanları üzerinden kontrolleri gerçekleştirilir.

3.    İşbirliği ve Etkileşim Boyutu (%25)

3.1.    Sanayi İşbirlikli Proje Sayısı (%5)

Üniversite-Sanayi İşbirliği ile Yapılan Ar-Ge ve Yenilik Projeleri Sayısı | 2019

Kamu tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen ve sanayi işbirliği içeren (ortaklık, hizmet alımı vb.) projeler değerlendirilmektedir. Tüm kamu kurumu projeleri eşit ağırlıkla değerlendirmeye alınmaktadır. Sanayi kontratlı projeler kapsam dışında tutulmuştur.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

3.2.    Sanayi İşbirlikli Proje Fon Tutarı (%6)

Üniversite-Sanayi İşbirliği ile Yapılan Ar-Ge ve Yenilik Projelerinden Alınan Fon Tutarı | 2019

Kamu tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen ve sanayi işbirliği içeren (ortaklık, hizmet alımı vb.) projelerden elde edilen fon tutarı değerlendirilmektedir. Tüm kamu kurumu projeleri eşit ağırlıkla değerlendirmeye alınmaktadır. Sanayi kontratlı projeler kapsam dışında tutulmuştur.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

3.3.    Uluslararası İşbirlikli Proje Sayısı (%5)

Uluslararası İşbirliği ile Yapılan Ar-Ge ve Yenilik Projeleri Sayısı | 2019

Kamu kurumları tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen ve uluslararası işbirliği içeren projeler ile HORIZON 2020 kapsamında desteklenen projeler değerlendirilmektedir. Tüm projeler eşit ağırlıkla değerlendirmeye alınmaktadır.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

3.4.    Uluslararası İşbirlikli Proje Fon Tutarı (%6)

Uluslararası İşbirliği ile Yapılan Ar-Ge ve Yenilik Projelerinden Alınan Fon Tutarı | 2019

Kamu kurumları tarafından Ar-Ge ve Yenilik Programları kapsamında desteklenen ve uluslararası işbirliği içeren projeler ile HORIZON 2020 kapsamında desteklenen projelerden elde edilen fon tutarı değerlendirilmektedir. Tüm projeler eşit ağırlıkla değerlendirmeye alınmaktadır.

Kaynak: Kamu Kurumları Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

3.5.    Dolaşım Sayısı (%1,44)

Dolaşımdaki Öğretim Üyesi / Öğrenci Sayısı | 2019

Dolaşım programları kapsamında veri yılında en az 30 gün dolaşımda olan öğretim üyesi / öğrenci sayısı dikkate alınmaktadır.

Kaynak: TÜBİTAK, Ulusal Ajans, YÖK

3.6.    TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı Öğrenci Sayısı * (%1,56)

TÜBİTAK 2244 - Sanayi Doktora Programına Kayıtlı Öğrenci Sayısı | 2019

Üniversitelerin TÜBİTAK 2244 - Sanayi Doktora Programı kapsamında desteklenen kayıtlı öğrenci sayıları değerlendirmeye alınmaktadır.

Kaynak: TÜBİTAK

*Sanayi Doktora Programına Kayıtlı Öğrenci Sayısı göstergesi, ilgili programın 2018 yılında açılması ve program kapsamında desteklenen projelerde ilgili yılda doktora öğrenci kaydı bulunmaması nedeniyle 2019 yılı endeks çalışmasının gösterge setine dâhil edilmemiştir.

4.    Ekonomik Katkı ve Ticarileşme Boyutu (%40)

4.1.     Akademisyen Firma Sayısı (%6)

Akademisyenlerin Sahip ya da Ortak Olduğu Teknopark / TEKMER / Kuluçka Merkezindeki Faal Firma Sayısı | 2019

Öğretim üyelerinin sahip ya da ortak olduğu, Teknoparklarda / TEKMERlerde / Kuluçka Merkezlerinde bulunan veya TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) ile kurulan firmalar içerisinden ilgili yılda net satış geliri 200.000 TL’nin üzerinde olan firmalar kapsanmaktadır. Net satış geliri bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*, Teknoparklar*, KOSGEB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı

*Üniversiteler ve teknoparklardan toplanan beyanlar için Ticaret Sicil Gazetesi aracılılığıyla ortaklık/sahiplik kontrolü, YÖK aracılığı ile üniversite ilişki kontrolü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile net satış geliri kontrolü gerçekleştirilir.

4.2.    Öğrenci/Mezun Firma Sayısı (%8)

Üniversite Öğrencilerinin ya da Son Beş Yıl İçinde Mezun Olan Kişilerin Sahip ya da Ortak Olduğu Teknopark/ TEKMER / Kuluçka Merkezindeki Faal Firma Sayısı | 2019

Üniversite öğrencilerinin ya da son 5 yıl içerisinde mezun olmuş kişilerin sahip ya da ortak olduğu, Teknoparklarda / TEKMER’lerde / Kuluçka Merkezlerinde bulunan veya TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) ile kurulan firmalar içerisinden ilgili yılda net satış geliri 200.000 TL’nin üzerinde olan firmalar kapsanmaktadır. Net satış geliri bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*, Teknoparklar*, KOSGEB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı

*Üniversiteler ve teknoparklardan toplanan beyanlar için Ticaret Sicil Gazetesi aracılılığıyla ortaklık/sahiplik kontrolü, YÖK aracılığı ile üniversite ilişki kontrolü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile net satış geliri kontrolü gerçekleştirilir.

4.3.    Akademisyen Firmalarının Net Satış Geliri (%8)

Akademisyen Firmalarının Net Satış Geliri | 2019

Öğretim üyelerinin sahip ya da ortak olduğu, Teknoparklarda / TEKMER’lerde / Kuluçka Merkezlerinde bulunan veya TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) ile kurulan firmalar içerisinden net satış geliri 200.000 TL’nin üzerinde olan firmaların yılsonu net satış gelirleri değerlendirmeye alınmaktadır. Net satış geliri bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*, Teknoparklar*, KOSGEB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı

*Üniversiteler ve teknoparklardan toplanan beyanlar için Ticaret Sicil Gazetesi aracılılığıyla ortaklık/sahiplik kontrolü, YÖK aracılığı ile üniversite ilişki kontrolü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile net satış geliri kontrolü gerçekleştirilir.

4.4.    Öğrenci/Mezun Firmalarının Net Satış Geliri (%11)

Üniversite Öğrencilerinin ya da Son Beş Yıl İçinde Mezun Olan Kişilerin Firmalarının Net Satış Geliri | 2019

Üniversite öğrencilerinin ya da son 5 yıl içerisinde mezun olmuş kişilerin sahip ya da ortak olduğu, Teknoparklarda / TEKMER’lerde / Kuluçka Merkezlerinde bulunan veya TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) ile kurulan firmalar içerisinden net satış geliri 200.000 TL’nin üzerinde olan firmaların yılsonu net satış gelirleri değerlendirmeye alınmaktadır. Net satış geliri bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Kaynak: Üniversiteler*, Teknoparklar*, KOSGEB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı

*Üniversiteler ve teknoparklardan toplanan beyanlar için Ticaret Sicil Gazetesi aracılılığıyla ortaklık/sahiplik kontrolü, YÖK aracılığı ile üniversite ilişki kontrolü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile net satış geliri kontrolü gerçekleştirilir.

4.5.    Lisanslanan Patent ve Faydalı Model Sayısı (%4)

Lisanslanan Patent ve Faydalı Model Sayısı | 2017, 2018, 2019

Lisanslama işlemi Türkpatent siciline kaydettirilmiş üniversite ya da öğretim üyelerinin buluş veya başvuru sahibi olduğu patent, faydalı model ve tasarım sayısı değerlendirilmeye alınmaktadır.

Kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu

4.6.     BiGG Firma Sayısı (%3)

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) ile kurulan firma sayısı | 2019

Üniversitelerin TÜBİTAK 1512 - Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BiGG) kapsamında desteklenen proje sayısı değerlendirmeye alınmaktadır.

Kaynak: TÜBİTAK

Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi

2020 Yılı Sonuç Raporu
Gösterge Seti ve Ağırlıklar
Metodoloji
Araştırma Alanları
Yetkinlik Grafik ve Tablolarının Yorumlanması

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi

2020 Yılı Sonucu
Önceki Yıllara Ait Sıralamalar
Gösterge Seti ve Ağırlıklandırma
Metodoloji

Raporlar

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 4. Kurultayı Raporu

TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları

Vizyon 2023

Vizyon 2023

BTY İstatistikleri

BTY İstatistikleri
Milyon Kişi Başına Düşen Bilimsel Yayın Sayısı

BTY Kılavuzları

BTY Kılavuzları

Arşiv

BTY Politikaları Arşivi

İletişim

İletişim

TÜBİTAK

  • Başkanlık Birimleri
  • Merkez ve Enstitüler
  • Hızlı Erişim
Teknofest 2020 Gaziantep

İLETİŞİM

  • TÜBİMER
  • E-TÜBİTAK
  • TÜBİTAK Çağrı Merkezi
  • Arabuluculuk Komisyonu
  • 444 6690

ARŞİV

  • Haber Arşivi
  • Fotoğraf Galerisi
  • Video Galerisi
  • Projeler Veritabanı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşudur.

TÜBİTAK Başkanlık
Tunus Caddesi No:80
06680 Kavaklıdere Ankara
0312 468 5300

0312 298 1000

Haber ve Duyuruları almak için,
    TÜBİTAK
  • SİTE HARİTASI
  • RSS
© 2021 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. Her hakkı saklıdır.
Web sitesi hakkındaki görüşlerinizi belirtmek için tıklayın.

  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Yönetim Kurulu
    • Üst Yönetim
    • Mevzuat
    • Organizasyon Şeması
    • Strateji Belgeleri, Mali Tablolar
    • Sayılarla TÜBİTAK
    • Hizmet Envanterleri
    • İhaleler
    • Tanıtım Materyalleri
  • Politikalar
    • BTY İstatistikleri
    • BTY Kılavuzları
  • BTYK
    • Toplantılar
  • Ödüller
    • Formlar ve Esaslar
    • 2019 Yılında Ödül Alanlar
    • Geçmiş Yıllarda Ödül Alanlar
  • Uluslararası
    • Çok Taraflı Programlar
    • İkili Proje Destekleri
    • EUREKA
    • Çerçeve Programları
    • Uluslararası Fırsatlar
    • Uluslararası Üyelikler
  • Teknoloji Transfer Ofisi
    • Hakkımızda
    • Mevzuat
    • Patentler
    • İlanlar
    • Sözlük

  • Akademik
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Konuk Araştırmacı Programları
    • Hakem ve Panelistler
    • Uygulamalar ve Yönergeler
  • Sanayi
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Ortaklı Programlar
    • Sanayi Teşvikleri
    • Hakem ve Panelistler
  • Kamu
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Hakem ve Panelistler
  • Bilimsel Etkinlik
    • Etkinlik Düzenleme
    • Etkinliklere Katılım
    • Hakem ve Panelistler
    • Uluslararası Destekler
  • Bilim ve Toplum
    • Ulusal Programlar
    • Uluslararası Programlar
    • Hakem ve Panelistler

  • Lisans/Önlisans
    • Burs Programları
    • Mentorluk Desteği Programı
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
  • Lisansüstü
    • Eğitim Burs Programları
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar
  • Doktora Sonrası
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar
  • Yabancılara Yönelik
    • Araştırma Burs Programları
    • Panelist ve Dış Danışmanlar
    • Uluslararası Burslar

  • Merkez - Enstitüler
    • MAM
    • Çevre ve Temiz Üretim E.
    • Enerji Enstitüsü
    • Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji E.
    • Gıda Enstitüsü
    • Kimyasal Teknoloji Enstitüsü
    • Kutup Araştırmaları Enstitüsü
    • Malzeme Enstitüsü
    • Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü
  • Merkez - Enstitüler
    • BİLGEM
    • Bilişim Teknolojileri E.
    • İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü
    • Siber Güvenlik E.
    • Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma E.
    • Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü
  • Ar-Ge Birimleri
    • Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE)
    • Uzay Teknolojileri Araştırma E. (UZAY)
    • Ulusal Metroloji E. (UME)
    • Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE)
    • Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE)
    • Türkiye Sanayi Sevk ve İdare E. (TÜSSİDE)
    • TEKSEB ve TEKNOPARK
  • Ar-Ge Kolaylık Birimleri
    • Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi M. (ULAKBİM)
    • Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL)
    • TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)
  • Ürün&Projeler
    • MAM Ürünler
    • RASAT
    • BALİSTİKA
    • Akıllı Kimlik Kartı
    • Hassas Güdüm Kiti
    • Üç Boyutlu Mayın Dedektörü
    • Füze Gözü
    • BÜTÜNLEŞİK Projesi
    • Teknoloji Transferleri
    • Teknoloji Transferine Konu Olan Ürünler