2209-B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı

+
-
0

duyuru

2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024 yılı 1. dönem çağrısı 15 Kasım 2024 olan son başvuru tarihi, 19 Kasım 2024 günü saat 17.30'a kadar uzatılmıştır. Başvurular bu tarihe kadar TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (tybs.tubitak.gov.tr) üzerinden yapılabilecektir.

 

 

duyuru

2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı başvurularında proje ortağı olarak eklenebilecek öğrenci sayısı  güncellenmiştir.  “Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir” ifadesi, “Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 4 proje ortağı yer alabilir.”  olarak revize edilmiştir.


Başvurusunu tamamlayıp proje ortağı sayısını artırmak isteyen proje yürütücüleri, TYBS hesaplarına girerek danışman onaylarını kaldırdıktan sonra gerekli güncellemeleri yapıp tekrar danışman onayına gönderebilirler.

 

Projenin gerçekleştirileceği özel sektör kuruluşunun, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezi belgesi almış Ar-Ge birimlerine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoparklar bünyesinde yerleşik sermaye şirketleri veya 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları olması gerekmektedir.

OSB Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları haricinde kapsama giren diğer kuruluşları sorgulayabilmek için tıklayınız.

2209-B programı 2024 yılı 1. dönem Çağrı Duyurusuna ulaşmak için aşağıdaki görsele tıklayınız.
 

 

2209-B Programı sonuç raporu yükleme son tarihi 2022 yılı 2. dönem için 20.10.2024'e (1 ay) kadar, 2023 yılı 1.dönem için ise 29.12.2024'e (3 ay) kadar  uzatılmıştır.

 

 

Destek Kapsamı
  • Önlisans/Lisans öğrencilerinin hazırladıkları, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen ve/veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün/yöntem/süreç iyileştirme ve/veya geliştirmeye yönelik araştırma konusuna sahip lisans projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, kırtasiye giderleri, seyahat, hizmet alımı vb. giderler için destek sağlanır. Kongre/konferans katılım, yayın ve patent, konaklama veya gündelik (yeme-içme) masraflar 2209 proje desteği bütçesine dahil edilemez.

  • Projede akademik danışman ve sanayi danışmanı aynı kişi olamaz.

Önemli Hususlar

Başvurular internet üzerinden https://tybs.tubitak.gov.tr adresine yapılır. Başvuru sahibinin sistem üzerinden başvurusuna dair son onayı sonrası, proje başvuru bilgileri ve ekleri salt okunur şekilde, akademik danışmanın sistemden çekilen e-posta adresine “danışman onayına” gönderilir. Akademik danışman bu aşamada başvuru sahibinin sisteme girdiği bilgilerin doğru olduğunu, danışmanlığı kabul ettiğini, başvuru yapılan projenin değerlendirileceği bilimsel ve teknolojik alanın doğru olduğunu, bölüm olanaklarının yeterli olduğunu ve programın yükümlülüklerine uyacaklarını yine sistem üzerinden taahhüt eder.

  • Akademik danışmanın bu aşamada projeyi sistem üzerinden onaylaması halinde, başvuru başarılı bir şekilde tamamlanır.

  • Akademik danışmanın bu aşamada projeyi sistem üzerinden onaylamayıp öğrenciye geri göndermesi halinde sistem öğrencinin düzenleme yapıp, tekrar akademik danışmana onaya göndermesine imkan verir. Başvuru sahibi ve akademik danışmanın onayı olmadan başvuru tamamlanamaz.

  • Bu süreçlerin takibi proje yürütücüsünün sorumluluğundadır.

Son başvuru tarihine kadar başvuru sahibi ve akademik danışman tarafından onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmaz. BİDEB'e posta ile gönderilen belgeler işleme alınmayacak ve imha edilecektir.

Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları

Araştırma projeleri en çok 12 aylık süre ile desteklenir.  Destek alanlar destek kararının TÜBİTAK web sayfasında ilan edilmesini takip eden en çok bir yıl içinde projesini tamamlamak zorundadır.

Maksimum destek tutarı 12.000 TL'dir.

Online başvuruda girişi yapılacak IBAN numarası mutlaka proje yürütücüsü öğrenciye ait olmalıdır.

Öğrenci ve danışmanlara harcırah ya da yevmiye ödemesi yapılmamaktadır.

Konaklama harcamaları destek kapsamına dahil edilemez.

Kimler Başvurabilir
  1. Başvuru sahibinin ön lisans veya lisans öğrenimi* görüyor olması,

  2. Projenin akademik** ve sanayi danışmanları rehberliğinde yapılıyor olması,

  3. Aynı dönemde birden fazla başvuruda ve/veya önceki dönemlerde desteği devam eden bir 2209-A ya da 2209-B projesinde yer alınmamış olunması,

  4. Daha önce aynı proje için TÜBİTAK’tan destek alınmamış olması,

gerekmektedir.

* Açıköğretim ve hazırlık sınıfı öğrencileri başvuru yapamazlar.
** Akademik danışmanın güncel YÖK kaydının olması zorunludur.

Programa, öğrenciler bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri Proje Yürütücüsü olarak TÜBİTAK’a karşı sorumludur. Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 4 proje ortağı yer alabilir.

Başvuru Formları
Destek Kazanılması Halinde Gönderilecek Belge
Başvuru Tarihleri
Başvuru DönemiAçılış TarihiKapanış TarihiSonuç Açıklama

2023/2

29/09/2023

14/11/2023

22/03/2024

2024/1

01/10/2024

15/11/2024

Mart 2025

e-Başvuru
  • Başvurular https://tybs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır. Elektronik başvuru sistemine yüklenen dosyaların açıldığının ve doğruluğunun başvuru sahibi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Son başvuru günü mesai bitiminde (17.30) sistem başvuruya kapatılır. Çevrimiçi başvuru haricinde, BİDEB’e e-posta/posta ile veya başvuruların kapanmasından sonra gönderilen belgeler değerlendirmeye alınmaz ve imha edilir.

     

Değerlendirme Yöntemi

Başvurular iki aşamada değerlendirilmektedir.

Ön İnceleme

Ön inceleme aşamasında başvuru belgeleri kontrol edilmektedir. Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, belgeleri eksik olan veya istenen formatta olmayan başvurular bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmadan iade edilir.

Bilimsel Değerlendirme

Ön incelemeden geçen başvurular, danışma kurulu üyeleri ya da alanında uzman kişiler tarafından, aşağıdaki kriterler esas alınarak yapılmaktadır.

  • Projenin amacı,

  • Yenilikçi yönü ve teknolojik değeri,

  • Yöntem,

  • İş paketleri, başarı ölçütleri ve risk yönetimi,

  • Proje önerisinin sanayi odaklı çıktıları ve yaygın etkisi.

Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir, yalnızca web sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmayacaktır.

Değerlendirme taban puanları sosyal ve beşeri bilimler, temel bilimler, teknik bilimler, sağlık bilimleri ve tarımsal bilimler alanındaki projeler için ayrı belirlenebilir.

Değerlendirme sonuçları GYK tarafından görüşülerek Başkanlığa sunulur. Desteklenecek başvurular ve destek miktarları Başkanlık onayı ile kesinleşir.

Sonuçlandırma ve Yükümlülükler

Bu Program kapsamındaki sonuçlandırma işlemleri ve yükümlülükler aşağıda sayılmıştır:

Sonuçlandırma

  • Proje kapsamında yapılan harcamalar fatura ile belgelendirilmelidir ve demirbaş malzeme alınması durumunda üniversite demirbaşına kaydı yapılmalıdır. Faturalar yürütücü öğrenci ya da proje ortakları adına kesilmelidir. Üzerinde yürütücü bilgileri bulunmayan fiş niteliğindeki beyanlar kabul edilmeyecektir (yalnızca akaryakıt harcamalarında fiş beyanı kabul edilecektir). Belgelendirilmeyen destek tutarı program web sitesinde belirtilen TÜBİTAK hesaplarına yatırılmalıdır.

  • Destek sahipleri, desteklenme sonuçlarının açıklanmasını takip eden 12 ay içerisinde, harcama belgeleri, varsa demirbaş kayıt fişi ve iade dekontu eklenen sonuç raporlarını (yürütücü öğrenci ve danışmanının imzaları ile birlikte) e-BİDEB sistemine yüklemelidir. İzleme sistemine yüklenen raporların posta yoluyla BİDEB’e ulaştırılmasına gerek yoktur. Sonuç raporları BİDEB’in görevlendirdiği izleyiciler tarafından değerlendirilir.

  • Sonuç raporunun destek bitiş tarihini izleyen bir ay içinde e-BİDEB sistemine yüklenmemesi durumunda gerekçeli dilekçe ile ek süre istenebilir. Gerekçenin GYK tarafından uygun bulunması halinde raporun tamamlanması için ek süre verilebilir.

  • İzleyici hakem tarafından uygun bulunmayan sonuç raporlarının iki ay içinde düzeltilmesi talep edilir. Sonuç raporlarını iki aylık süre içerisinde BİDEB’e sunmayan veya revize raporu kabul edilmeyen destek sahibinin desteği, kusur durumuna göre yürürlükten kaldırılır veya iptal edilir.

  • Proje Sonuç Raporu TÜBİTAK sistemine yüklendikten sonra, sistem tarafından üretilen Sonuç Raporu Formu proje yürütücüsü, akademik danışman ve sanayi danışmanı tarafından imzalanarak en geç 20 gün içerisinde BİDEB’e ulaştırılır.

Yükümlülükler

  • Desteklenen yürütücü (ve varsa proje ortakları) ve akademik danışmanı, araştırmanın başvuru ve yürütülmesi sırasında evrensel nitelikli bilimsel araştırma ve bilimsel yayın kurallarına uymak zorundadır. Yukarıda belirtilen kurallara aykırı davranılması halinde ilgililer hakkında AYEK yönetmeliği hükümleri uyarınca işlem yapılabilir.

  • Değerlendirme sonuçlarının açıklandığının TÜBİTAK web sayfasında duyurulmasını takip eden en çok 12 ay içinde sonuç raporu sisteme yüklenmelidir.

Yönetmelik ve Esaslar
  1. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar

  2. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik

  3. BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge

İlgili mevzuatlarda ve çağrı duyurusunda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.

Banka Hesapları

TÜBİTAK BANKA HESABI BİLGİSİ (TL)

Hesap adı: TÜBİTAK STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

Banka Adı ve Şube: VAKIFBANK ATATÜRK BULVARI ŞUBESİ

IBAN No: TR49 0001 5001 5800 7290 1092 35

İletişim

TÜBİTAK-BİDEB 2209/B
Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı

Adres: TÜBİTAK Başkanlık Binası
Tunus Caddesi No:80 Kavaklıdere
ÇANKAYA/ANKARA PK:06100

Tel: 444 66 90
e-Posta: bideb2209b@tubitak.gov.tr

Genel Bilgi

Destek Kapsamı
paragraph-id--1981
Önemli Hususlar
paragraph-id--1982
Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları
paragraph-id--1983

Başvuru

Kimler Başvurabilir
paragraph-id--1984
Başvuru Formları
paragraph-id--1985
Başvuru Tarihleri
paragraph-id--1988
e-Başvuru
paragraph-id--1989

Değerlendirme

Değerlendirme Yöntemi
paragraph-id--1990

İzleme

Sonuçlandırma ve Yükümlülükler
paragraph-id--1991

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--1992

Yardım

Banka Hesapları
paragraph-id--1993
İletişim
paragraph-id--1994