BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Burs Programı

+
-
0

DUYURU: TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “BİÇABA Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Burs Programı” kapsamında yapılan başvuruların destek sonuçları açıklandı.

Başvuru sahipleri, başvuru durumları ile ilgili sonucu BİDEB Başvuru ve İzleme Sisteminden (e-Bideb) kullanıcı girişi yaparak öğrenebilirler.

Program kapsamında Proje Yürütücüsü Bilgi Girişleri 24 Şubat 2023 tarihinde kapanmıştır. 

Bu kapsamda 1-10 Mart 2023 tarihleri arasında 2694 proje kapsamında 1926 Lisans öğrencisi, 2239 Tezli Yüksek Lisans Öğrencisi, 1969 Doktora Öğrencisi ve 1525 Doktora Sonrası Araştırmacı olmak üzere 7659 bursiyer adayı alınacaktır.

Başvuru alınacak proje havuzu BİÇABA web sitesi üzerinden yayınlanmıştır. 

Bursiyer aday başvuruları 1-10 Mart 2023 tarihleri arasında BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden yapılmalıdır.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin etkilediği Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde, afetten doğrudan etkilenen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıların TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen veya TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde yer almalarını sağlamak amacıyla 2247-C Programı kapsamında BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Burs Programı çağrısını  açıyoruz. 

Çağrı kapsamında proje süresi içerisinde olmak koşulu ile öğrenci ve doktora sonrası araştırmacılara verilecek destek süreleri aşağıdaki gibidir. 

  • Lisans öğrencilerine en fazla 6 ay
  • Yüksek lisans (tezli) öğrencilerine en fazla 12 ay
  • Doktora öğrencilerine en fazla 24 ay
  • Doktora sonrası araştırmacılara en fazla 12 ay

Bu doğrultuda program başvuruları aşağıdaki 3 aşamada tamamlanacaktır.

  1. Proje Yürütücüsü Bilgi Girişi, 
  2. Öğrenci-Doktora Sonrası Araştırmacı Başvuruları
  3. Proje Yürütücüsü Değerlendirmesi

BİÇABA Programı Proje Yürütücüsü Bilgi Girişi başvuruları 13-24 Şubat tarihlerinde alınacaktır. 

BİÇABA programının ilk aşama başvuruları olan Proje Yürütücüsü Bilgi Girişi 13-24 Şubat 2023 tarihleri arasından alınmaya başlanacaktır. Bu kapsamda TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen veya TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde (ARDEB, TEYDEB, BİDEB) görev alan proje yürütücüleri https://ebideb.tubitak.gov.tr  üzerinden   " 2247-C Programı BİÇABA Çağrısı -Proje Yürütücüsü Bilgi Girişi” programına girerek yürürlükte olan projelerine lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi ve/veya doktora sonrası araştırmacı talebi yapabilecektir.

Çağrının Amacı ve Kapsamı

Bu programın amacı, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin etkilediği Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde, afetten doğrudan etkilenen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıların, araştırma ve geliştirme faaliyetleri içerisinde bulunmalarını teşvik etmek ve desteklemektir. Bu çağrı kapsamında TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen veya TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde yer alacak lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılara destek verilecektir. 

Program kapsamında  desteklenen lisans öğrencilerimizin bu çalışmalarının üniversitelerinde zorunlu staj olarak değerlendirme durumu üniversitelerine bağlıdır.

Burs Miktarı

BURSLARIN ÖDENME ŞEKLİ

  1. Burs ödemeleri bursiyerin projeye dahil olduğu tarihte başlar ve ait oldukları ayı takip eden ayın ilk 10 günü içerisinde bursiyerlerin banka hesaplarına ödenir.
  2. Proje devam ederken bursiyerlerin öğrenimini tamamlamış olması burs ödemesine engel olmaz.
Bursiyer TürüBurs Miktarı (Ay)
Lisans Öğrencisi4.800 TL
Yüksek Lisans Öğrencisi 16.500 TL
Doktora Öğrencisi24.000 TL
Doktora Sonrası Araştırmacı32.000 TL
Başvuru Koşulları
  1. T.C. vatandaşı veya 5901 sayılı kanunda geçen Mavi Kart sahibi olmak.
  2. Herhangi bir kurum/kuruluşta tam veya kısmi zamanlı çalışmıyor olmak.
  3. Aşağıdaki koşullardan en az birini sağlıyor olmak.
    • Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki üniversitelerde lisans, tezli yüksek lisans veya doktora derecesi veren bir programda kayıtlı öğrenci olmak ya da bu illerde ikamet eden doktora derecesini almış araştırmacı olmak,
    • Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri dışındaki üniversitelerde öğrenimlerine devam eden ancak depremden doğrudan etkilenen lisans öğrencisi, yüksek lisans öğrencisi, doktora öğrencisi ya da doktora sonrası araştırmacı olmak.
  4. OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olmak.
  5. Özel öğrenci statüsünde olanlar ve pasif öğrenciler (kaydı dondurulmuş vb.) bu çağrı kapsamında bursiyer olamaz.
Başvuru Belgeleri
  1. Projede görev alma amacını belirten öğrenci/doktora sonrası araştırmacı tarafından hazırlanmış ve imzalanmış Niyet Mektubu.
  2. Depremin doğrudan etkilediği 11 ilde ikamet eden doktora sonrası araştırmacılar için e-devletten alınmış ikamet belgesi.
Başvuru Tarihleri

Başvuru Aşaması

Açılış Tarihi

Kapanış Tarihi

Proje Yürütücüsü Bilgi Girişi

13 Şubat 2023

24 Şubat 2023

Öğrenci-Doktora Sonrası Araştırmacı Başvuruları

1 Mart 2023

10 Mart 2023

Proje Yürütücüsü Değerlendirmesi

15 Mart 2023

20 Mart 2023

Değerlendirme Yöntemi ve Kriteri
  1. Başvuruların bitmesinin akabinde değerlendirme süreci başlatılır. Başvuruların değerlendirilmesi proje yürütücüsü tarafından talep edilen nitelikler ve başvuruda sunulan belgeler/formlar dikkate alınarak yapılır. 
  2. Değerlendirme sonuçları GYK tarafından görüşülerek Başkanlık Makamına sunulur. Desteklenecek başvurular Başkanlık onayı ile kesinleşir.
İzleme ve Sonuçlandırma
  1. Destek süresi 6 ay ve daha kısa olarak belirlenen bursiyerlerden gelişme raporu talep edilmez, Destek süresi 6 ay üzeri olarak belirlenen  bursiyerler ise 6. ayın sonunda gelişme raporunu ebideb sistemine yüklemelidir. 
  2. Gelişme raporu, 6. ayı izleyen en geç 10 gün içinde TÜBİTAK BİDEB’e gönderilmelidir. Gelişme raporunun gecikmesi halinde burs ödemesi yapılmaz ve bursiyere 1 aylık ek süre verilebilir. Verilen süre içerisinde gelişme raporunu sunan ve gelişme raporu izleyici tarafından kabul edilen bursiyerlerin burs ödemeleri kaldığı yerden devam eder.
  3. Bu çağrı duyurusu kapsamında tüm bursiyeler sonuç raporu sunmakla yükümlüdür. Bu kapsamda sonuç raporu bursiyer tarafından burs bitiş tarihini izleyen 1 ay içerisinde ebideb sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

Sonuç raporları BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemine (ebideb.tubitak.gov.tr) yüklenmelidir. Raporların posta ya da email ile gönderilmesine gerek yoktur.

Genel Hükümler
  • İlgili mevzuatlarda ve bu çağrı duyurusunda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.
  • Kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerlerle ilgili 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen yükümlülükler,  projenin yürütüleceği kurum/kuruluş tarafından yerine getirilir.
İlgili Mevzuat
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar
  • BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge

İlgili mevzuatlarda ve çağrı duyurusunda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.

İletişim

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı

BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Burs Programı
 
Tel: 444 66 90
e-posta:bicaba@tubitak.gov.tr

Genel Bilgi

Çağrının Amacı ve Kapsamı
paragraph-id--2013
Burs Miktarı
paragraph-id--2014

Başvuru

Başvuru Koşulları
paragraph-id--2015
Başvuru Belgeleri
paragraph-id--2016
Başvuru Tarihleri
paragraph-id--2017

Değerlendirme

Değerlendirme Yöntemi ve Kriteri
paragraph-id--2018

İzleme

İzleme ve Sonuçlandırma
paragraph-id--2019
Genel Hükümler
paragraph-id--2021

Mevzuat

İlgili Mevzuat
paragraph-id--2022

Yardım

İletişim
paragraph-id--2023