Program kapsamında, sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik gelişime öncülük edecek insan kaynağının niteliğinin artırılması amacıyla Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı T.C. vatandaşı öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onaylı ortak doktora protokolleri kapsamında yapacakları doktora eğitimleri için destek verilir.
Çağrı duyurusuna aşağıdaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Program kapsamında, sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik gelişime öncülük edecek insan kaynağının niteliğinin artırılması amacıyla Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı T.C. vatandaşı öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onaylı ortak doktora protokolleri kapsamında yapacakları doktora eğitimleri için destek verilir.
Bu program kapsamında doktora öğrencilerine burs ve yol desteği verilir. Burs ödemeleri bursiyerin yurt dışındaki eğitimi süresince üçer aylık dönemler halinde peşin ödenebilir. Bursun parçalı kullanılması durumunda burs ödemesi hesaplarında bir ay 30 gün kabul edilerek burs tutarı hesaplanır. Bursiyerlerin yurt dışına gidiş-dönüş biletleri TÜBİTAK’ın ilgili birimi tarafından temin edilir.
Aylık burs miktarı tüm ülkeler için 1900 ABD doları olarak belirlenmiştir.
T.C. Vatandaşı olması.
Türkiye’deki üniversitelerde bir doktora programına kayıtlı olması.
Türkiye’deki üniversite ile gideceği üniversite arasında imzalanmış YÖK onaylı Ortak Doktora Protokolü bulunması.
Türkiye’deki üniversitenin Ortak Doktora Protokolü imzaladığı üniversitenin, başvuru tarihinden itibaren son üç yılın herhangi bir yılında THE (Times Higher Education), QS (Quacquarelli Symonds) veya Shanghai ARWU (Academic Ranking of World Universities) Dünya Üniversite Sıralaması çalışması kapsamında ilk 1000 üniversite arasında yer alması
Aşağıdaki yabancı dil koşullarından birini sağlaması;
5.1. Başvuru yılı itibarıyla son 5 yıl içerisinde YDS, e-YDS, YÖKDİL,e-YÖKDİL, TIPDİL sınavlarından birinden en az 60 puan veya son 2 yıl içerisinde ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden muadil puan almış olmak,
5.2. Türkiye’deki bir lisans/lisansüstü programdan (Öğrenim görülen programın %100 yabancı dilde eğitim vermesi gerekir) diploma almış olmak.TÜBİTAK’ta veya bağlı birimlerinde çalışmakta olanlar bu programa başvuru yapamaz.
Program yıl boyu başvuruya açıktır.
Başvurular, bursiyer adayı tarafından TÜBİTAK BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi (https://e-bideb.tubitak.gov.tr) adresine çevrimiçi olarak yapılır. Eksik belgeyle, faks veya diğer yollarla yapılan başvurular kabul edilmez. Adayların eğitim, sınav vb. bilgileri çevrimiçi sistemler üzerinden görüntülenecektir. Ancak bilgileri çevrimiçi sistemler üzerinden görüntülenemeyen adayların eğitim, sınav vb. belgelerini başvuru sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
Ön incelemeyi geçen başvurular bilimsel değerlendirmeye alınır. Bilimsel değerlendirme, mülakat, panelist, danışman veya Danışma Kurulu değerlendirme yöntemlerinden biri ile yapılabilir. Adayın burs başvurusu yaptığı alana ilişkin bilgi düzeyi ve akademik çalışmaları esas alınarak değerlendirilir.
- Bursiyer yurt dışı eğitimi sırasında her dönem için öğrenci belgesini, her dönem için ağırlıklı not ortalamalarını gösteren belge (transkript) ve her dönem için akademik danışmanlarının onaylayacağı ilerleme raporu süresi içinde düzenli olarak BİDEB’e ulaştırmak zorundadır.
- Burs süresinin bitiminden itibaren en geç 1 ay içinde çalışmalarını kapsayan danışmanlarının onaylayacağı sonuç raporunu BİDEB’e ulaştırmak zorundadır.
- Program kapsamında yapılan bilimsel etkinliklerde ve yayınlarda TÜBİTAK desteğinin belirtilmesi ve varsa yayın örneğinin BİDEB’e gönderilmesi gerekir.
- Bursiyer doktora diplomalarının, tez savunma tutanağının ve tez özetinin bir kopyasını BİDEB’e vermek, tezinde TÜBİTAK desteğini belirtmek zorundadır.
- Doktora eğitimini tamamlamak için bursiyere tanınan azami süre 6 yıldır.
- Bursiyer kendisine tahsis edilen bursu, TÜBİTAK’ın bilgisi dışında veya TÜBİTAK tarafından kabul edilmeyen başka bir yerde kullanamaz.
- Bursiyer, eğitimini verilen destek süresinden önce tamamlarsa peşin ödenen bursun bu süreye isabet eden kısmını TÜBİTAK hesabına iade eder.
- Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmeyen, doktora öğrenimini azami bitirme süresi içerisinde tamamlayamayan bursiyerlere yapılan tüm ödemeler geri alınır.
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik,
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar,
- BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı
2213-B Yurt Dışı Müşterek Doktora Burs Programı
Tel: 444 66 90
e-posta:bideb2213@tubitak.gov.tr