Program kapsamında, lise veya lisans eğitimlerine devam eden başarılı öğrencilere yurt dışında düzenlenen staj ve yaz/kış okulu gibi kısa süreli bilimsel eğitim etkinliklerine katılım için destek verilmektedir.
Yurt dışındaki bilimsel eğitim etkinliklerine katılmak isteyen öğrencilere yol, gündelik ve etkinlik katılım ücreti desteği sağlanır.
Yurt dışında düzenlenen bilimsel eğitim etkinliklerine katılacak kişilere verilecek destek miktarı BİDEB Grup Yürütme Kurulu (GYK) tarafından belirlenir. Destek süresi 2 ayı aşmamak koşuluyla, eğitim süresi ile sınırlıdır. Destek tutarı, Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışı Gündeliklerine İlişkin Karar” eki cetvelin “Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar”a ilişkin VII. sütundaki A.B.D. (A.B.D. Doları) satırına karşılık gelen değerin 2/3’ü üzerinden hesaplanan günlük 62 A.B.D. dolarıdır. Aylık destek miktarı 1 ay 30 gün kabul edilerek etkinlik süresi üzerinden, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından belirlenen destek üst limitlerini aşmamak üzere desteklenecek başvuruların belirlendiği Grup Yürütme Kurulu (GYK) toplantısından bir önceki gün TCMB Döviz Satış Kuru dikkate alınarak Türk Lirası cinsinden hesaplanır. Destek, kişinin kendi adına açılmış banka hesabına etkinliğin başlamasından önce Türk Lirası cinsinden ödenir.
4.1. Başvuru Koşulları
4.1.1. TÜBİTAK Fen Lisesi’nde lise eğitimine veya yurt içindeki üniversitelerde lisans öğrenimine devam ediyor olması,
4.1.2. Bu programdan üniversite eğitimi sırasında daha önce yararlanmamış olması,
4.1.3. Başvurduğu tarih itibarıyla lisans genel ağırlıklı not ortalamasının 2,50/4,00 veya 65/100 puanın üzerinde olması,
4.1.4. Eğitimin düzenleneceği dilde aşağıdaki yabancı dil koşullarından birinin sağlanması gerekir:
• Başvuru yılı itibarıyla son 5 yıl içerisinde YDS, e-YDS, YÖKDİL, e-YÖKDİL, TIPDİL sınavlarından birinden en az 60 puan veya son 2 yıl içerisinde ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden muadil puan almış olmak,
• Yurt dışında katılacağı bilimsel etkinliğin eğitim dilinde Türkiye’deki bir lisans programında (Öğrenim görülen programın %100 yabancı dilde eğitim vermesi gerekir) öğrenci olmak.
4.1.5. 4.1.5.1, 4.1.5.2, 4.1.5.3, 4.1.5.4 veya 4.1.5.5 maddelerinden birini sağlaması:
4.1.5.1 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) TYT puanı sıralamasına göre ilk 25.000’e girmiş olması ve aşağıdaki koşullardan birini sağlaması:
• Başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az altı ay süreyle ARDEB/BİDEB/TEYDEB bursiyeri olması,
• 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı veya 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı’ndan birini başarı ile tamamlamış olması,
• 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Programının final aşamasında derece alması,
• 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması veya 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması final aşamasında birincilik, ikincilik veya üçüncülük derecesi alması.
4.1.5.2 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatları (ortaokul düzeyi hariç) ikinci aşama sınavı sonucunda altın, gümüş veya bronz madalya alması,
4.1.5.3 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatları (ortaokul düzeyi hariç) ikinci aşama sınavı sonucunda başarılı olarak TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş veya bronz madalya alması,
4.1.5.4 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması sonucunda başarılı olarak TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Proje Yarışmalarında ülkemiz adına yarışarak birincilik, ikincilik, üçüncülük, dördüncülük veya özel ödül derecesi alması,
4.1.5.5 “2249-Bilim ve Teknoloji Okulları Programı” kapsamında TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencisi olması.
4.1.6. Başvurunun ilk günü itibarıyla son 3 yılın herhangi bir yılında aşağıdaki sıralamalardan birini sağlayan bir kurum/kuruluştan eğitimine katkı sağlayacak bir alanda yaz/kış okulu veya staj programına kabul edildiğini belgelendirmek,
4.1.6.1 THE (Times Higher Education) veya QS (Quacquarelli Symonds) Dünya Üniversite Sıralaması çalışması kapsamında alan bazında yapılan sıralamalarda ilk 250 üniversite,
4.1.6.2 Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yayınlanmış dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 2500 şirket,
4.1.6.3 Scimago kurumlar sıralamasında sağlık - yükseköğretim - kamu - özel alt alanlarında ilk 250 kurum,
4.1.6.4 En fazla yatırım alan başarılı start-up ve unicorn şirket
• CBInsights tarafından yayınlanan ve girişim seviyesinden 1 milyar ABD doları ve üzeri değerlemeye ulaşan “Unicorn” şirketler listesi
• Crunchbase ve CBInsights veritabanlarına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma
4.1.7. Özel öğrenci statüsünde olanlar, pasif öğrenciler ve yabancı dil hazırlık aşamasında olanlar bu programa başvuru yapamaz.
- Program 365 gün başvuruya açıktır.
- Başvuru değerlendirmeleri programın işleyişine göre periyodik olarak yapılacaktır.
Başvuruların yıl içinde eğitim etkinliğinin düzenleneceği tarihten önce başvuru sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılması esastır.
Başvuru belgeleri programın başvuru koşulları doğrultusunda kontrol edilir. Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, belgeleri tam olmayan başvurular inceleme sonucunda iade edilir. İncelemeyi geçen başvurular GYK tarafından değerlendirilir. Desteklenmesi uygun bulunan başvurular Başkanlığa sunulur. Desteklenecek başvurular ve destek miktarları Başkanlık onayı ile kesinleşir.
İzleme ve Sonuçlandırma
5.1. Destek tutarı, yurt dışı eğitim etkinliğine katılacak kişilere en erken eğitim başlangıç tarihinden bir ay önce ödenir. Destek ödemesinin yapılabilmesi için desteğe hak kazanan başvuru sahibinin imzalı taahhütnameyi bideb2224d@tubitak.gov.tr adresine iletmesi gerekir.
5.2. Yurt dışı için gerekli pasaport, vize, seyahat, sigorta işlemleri ile Milli Eğitim Bakanlığı ve varsa bağlı oldukları kuruluşlarla ilgili işlemlerin başvuru sahibinin kendisi veya velisi/vasisi tarafından yapılması gerekmektedir.
5.3. Uçak bileti desteği talep edilmesi halinde TÜBİTAK tarafından sağlanacaktır. Destek kararının açıklandığı tarihten önce kendi imkânları ile yurt dışına çıkmış kişilere geriye dönük ödeme yapılmaz.
5.4. Etkinlik sonrasında; etkinlik değerlendirme raporu ile e-devlet internet sayfasından temin edilen yurda giriş-çıkış belgesinin bideb2224d@tubitak.gov.tr adresine gönderilmesi ve ilgili belgelerin uygun bulunmasından sonra kişinin destek süreci sonuçlandırılır.
5.5. Yurt içinde veya yurt dışındaki başka bir kuruluştan bilimsel eğitim etkinliğine katılmak için maddi destek alınıyorsa başvuru esnasında, daha sonra destek alınmaya başlanması halinde destek alındığı tarihte BİDEB’e yazılı olarak bilgi verilmelidir. Bu durumda kişilere verilecek aylık destek miktarı GYK’da yeniden değerlendirilir.
5.6. Eğitim etkinliğinin verilen destek süresinden önce tamamlanması veya bırakılması halinde, peşin ödenen desteğin bu süreye isabet eden kısmı TÜBİTAK hesabına iade edilir.
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik,
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar,
- BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge.
TÜBİTAK - Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB)
2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı
Adres: Tunus Caddesi No:80, 06100 Kavaklıdere Ankara
Tel: 444 66 90
E-posta: bideb2224d@tubitak.gov.tr
2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı çağrı duyurusu metninde 7. Çağrı Takvimi bölümü “7.1. Program 365 gün başvuruya açıktır.” maddesi gereğince programa başvuru şartlarının tamamını sağlayan adaylar istedikleri zaman başvuru yapabilirler. Başvuruların yıl içinde eğitim etkinliğinin düzenleneceği tarihinden önce başvuru sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılması esastır. Bu bağlamda, yurt dışında düzenlenen staj ve yaz/kış okulu gibi etkinliklere katılmak isteyen isteyen adayın başvuru yapacağı tarihi belirtilen bu açıklamaları dikkate alarak seçmesi önemlidir.
Programı çağrı duyurusu metninde “4.1.1. TÜBİTAK Fen Lisesi’nde lise eğitimine veya yurt içindeki üniversitelerde lisans öğrenimine devam ediyor olması, maddesinde belirtildiği üzere program kapsamında, lise veya lisans eğitimlerine devam eden öğrencilere burs verilmektedir.
Programın başvuruları çevrimiçi olarak tybs.tubitak.gov.tr adresinden alınmaktadır.
Bilimsel değerlendirmeler programın işleyişine göre periyodik olarak yapılmakla birlikte değerlendirme süreci olabildiğince hızlı yürütülmektedir.
Yurt dışında düzenlenen bilimsel eğitim etkinliklerine katılacak kişilere verilecek destek miktarı BİDEB Grup Yürütme Kurulu (GYK) tarafından belirlenir. Destek süresi 2 ayı aşmamak koşuluyla, eğitim süresi ile sınırlıdır. Destek tutarı, Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışı Gündeliklerine İlişkin Karar” eki cetvelin “Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar”a ilişkin VII. sütundaki A.B.D. (A.B.D. Doları) satırına karşılık gelen değerin 2/3’ü üzerinden hesaplanan günlük 62 A.B.D. dolarıdır. Aylık destek miktarı 1 ay 30 gün kabul edilerek etkinlik süresi üzerinden, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından belirlenen destek üst limitlerini aşmamak üzere desteklenecek başvuruların belirlendiği Grup Yürütme Kurulu (GYK) toplantısından bir önceki gün TCMB Döviz Satış Kuru dikkate alınarak Türk Lirası cinsinden hesaplanır. Destek, kişinin kendi adına açılmış banka hesabına etkinliğin başlamasından önce Türk Lirası cinsinden ödenir.
Programı çağrı duyurusu metninde “Etkinlik sonrasında; etkinlik değerlendirme raporu ile e-devlet internet sayfasından temin edilen yurda giriş-çıkış belgesinin bideb2224d@tubitak.gov.tr adresine gönderilmesi ve ilgili belgelerin uygun bulunmasından sonra kişinin destek süreci sonuçlandırılır.” maddesi gereğince 2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı kapsamında destek hakkı kazanılan etkinlik sonrası değerlendirme raporunu ve e-devlet sitesinden temin edebilen yurda giriş-çıkış belgesini etkinliğin bitiminden sonra en geç 30 gün içinde bideb2224d@tubitak.gov.tr adresine gönderilmelidir.