2501 - ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ile İkili İşbirliği Programı

+
-
0
Genel bilgi

TÜBİTAK ile ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation-NSF) arasındaki işbirliği çerçevesinde Türk ve ABD'li bilim insanları arasında ortak projeler desteklenmektir. Bu kapsamda "2501 - Araştırma Projeleri- NSF ile İkili İşbirliği Destek Programı" ve "2501 - Ar-Ge ve Yenilik Projeleri - NSF ile İkili İşbirliği Destek Programı" başlıkları altında iki adet çağrı başvuruya açıktır.

TÜBİTAK-NSF işbirliği projelerinde Türk tarafına TÜBİTAK tarafından yurtdışı seyahat desteği ve araştırma desteği verilmektedir. 

TÜBİTAK'a yapılacak proje başvurularının elektronik başvuru sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

  • TÜBİTAK için ilgili başvuru programı sürekli çağrıya açık olan 2501 çağrısı iken ABD'li proje grubunun NSF'in başvuruya açık herhangi bir araştırma destek programı çağrısına başvuruda bulunması veya NSF'in herhangi bir destek programından fon alıyor olması gerekmektedir. Başvurularınızda lütfen NSF’in konulara göre değişen çağrı tarihlerini dikkate alınız. NSF çağrıları sayfası için tıklayınız
Başvuru Tarihleri

"2501 Araştırma" ve "2501 Ar-Ge ve Yenilik" çağrıları için başvuru sistemi sürekli açık olup başvuru toplama tarihlerine kadar gerçekleştirilen başvurular söz konusu tarihlerden sonra değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirme süreçleri ilgili tematik alana göre 4-6 ay arasında gerçekleşmektedir.

Başvuru toplama tarihleri şu şekildedir:

  1. Başvuru Toplama Tarihi: 31 Ocak
  2. Başvuru Toplama Tarihi: 31 Mayıs
  3. Başvuru Toplama Tarihi: 30 Eylül

ABD tarafı için farklı tarihlerde açılan farklı programlar söz konusu olduğundan NSF programlarının çağrı tarihlerine dikkat edilmesi önem arz etmektedir. 

Ortak Proje Önerme ve Destekleme Koşulları
  • Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri bir ABD araştırma kuruluşunda çalışan araştırmacı(lar) ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir.
     
  • Türkiye'deki proje ortaklarının proje başvurularını elektronik başvuru sistemi üzerinden incelenmek üzere TÜBİTAK'a, ABD’li proje ortaklarının ise NSF’den temin edecekleri proje öneri formunu doldurarak NSF’ye teslim etmeleri gerekmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.
     
  • Projeler bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır. Bu nedenle, proje kapsamında karşılıklı talep edilen araştırmacı değişimi süre ve sayısının ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.
     
  • Projeler kapsamında yapılacak bilim insanı değişimlerinde, “Gönderen Taraf”, uluslararası seyahat, konaklama ve yeme-içme masraflarını üstlenmektedir. Buna göre, Türkiye'den giden bilim insanlarının konaklama masrafları ve ayrıca yeme içme masraflarını karşılamak üzere verilecek olan günelikler 6245 sayılı Harcırah Kanununu ve Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar kapsamında hesaplanmaktadır. 
  • Proje bütçesi;
    • Araştırma bütçesinin yanı sıra uluslararası seyahat masraflarını da kapsamaktadır:
      • Uluslararası Araştırma projeleri destek üst limiti (Proje bütçesine bursiyer ücretleri dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariçtir) 3.000.000 TL’dir.
      • Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir.
      • Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.
      • Proje kapsamında PTİ ve Kurum Hissesi ödenmektedir. 
  • Projede görev alma limitleri: Uluslararası projelerde görev alabilmeye ilişkin herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Araştırmacılar istedikleri kadar uluslararası işbirliği projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev alabilirler. Uluslararası işbirliği programları, TÜBİTAK Ulusal proje kotalarına dahil değildir. 
     
  • Proje süresi: Proje süresi en fazla 36 aydır.

Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri bir ABD araştırma kuruluşunda çalışan araştırmacı(lar) ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir.

ABD’deki proje ortakları NSF'ten halihazırda devam eden proje destekleri olan veya NSF'in herhangi bir araştırma destek proıgramına yeni başvuracak araştırmacılar olabilirler. 

Türk tarafı için program sürekli olarak başvuruya açıkken ABD tarafı için başvurulacak programa göre son başvuru tarihleri değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte proje süreleri ve bütçeleri de ABD tarafı için başvurulacak programa göre değişiklik göstermektedir. Türk tarafı için sürekli açık olan 2501 NSF ile İkili İşbirliği Programı bütçe üst limiti 3.000.000 TL, süre üst limiti ise 36 aydır. 

NSF’in ilgili internet adresleri aşağıda verilmektedir:

Alanlara göre açılan çağrılar:

http://www.nsf.gov/funding/browse_all_funding.jsp

Proje hazırlama Kılavuzu:

Ulusal Başvuru Kuralları

"2501 - Araştırma Projeleri" ve "2501 - Ar-Ge ve Yenilik Projeleri" çağrılarının yapısına göre yukarıdaki belgelerde yer alan kurallar kullanılmaktadır. İlgili belgelerde başvuru süreciyle ilgili aşağıdaki bilgilere ulaşılabilmektedir:

  • Kimler Başvurabilir
  • Destek Oranı Nedir
  • Desteklenen Gider Kalemleri
  • Proje Ekibi (Yürütücü, Araştırmacı, Danışman, Bursiyer, Yardımcı Personel)
  • Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz
  • Başvuru ve Değerlendirme Süreçleri
  • Ulusal Başvuruda Proje Başvuru Sistemine Yüklenmesi Gereken Belgeler
  • Fikri ve Sinai Mülkiyet Hakları
  • Diğer Önemli Hususlar
İletişim

Murat TILTAK

TÜBİTAK
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü

Adres: TÜBİTAK Başkanlık
Tunus Caddesi No:80
06100 Kavaklıdere / Ankara
TÜRKİYE
Tel: (+90 312) 298 18 22
Faks: (+90 312) 427 74 83
E-posta: murat.tiltak@tubitak.gov.tr

 

NSF’deki irtibat noktasının iletişim bilgileri şu şekildedir:

Nahla Hilmi
Office of International Science & Engineering (OISE)
Office of the Director (OD)

National Science Foundation (NSF)
2415 Eisenhower Avenue, Alexandria, Virginia, 22314, USA
(703) 292-7818 | nhilmi@nsf.gov

Genel Bilgi

Genel bilgi
paragraph-id--3332

Başvuru

Başvuru Tarihleri
paragraph-id--3337
Ortak Proje Önerme ve Destekleme Koşulları
paragraph-id--3338
Ulusal Başvuru Kuralları
paragraph-id--3340

İletişim

İletişim
paragraph-id--3336