
TÜBİTAK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasındaki “Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasında imzalandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile ilgili Bakanlıklar ve TÜBİTAK’tan üst düzey yetkililer katıldı.
Törende konuşan Bakan Yıldırım, ülkenin bilgi ve iletişim altyapısına ait ilk kapsamlı çalışmalardan birisi olan Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı (TUENA) çalışmasının, Bakanlık ile TÜBİTAK arasında imzalanan bir sözleşme kapsamında TÜBİTAK’a yaptırıldığını anımsattı. Bakan Yıldırım, 2023 bilgi toplumu hedefleri, elektronik haberleşme ve geniş bandın ülke geneline yaygınlaştırılması, siber güvenlik gibi konularda çalışmaların daha ileri noktaya götürülmesinin zorunlu hale geldiğini belirterek, siber güvenlik konusunda ilgili sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla, uzmanların çalıştığını ifade etti.
Protokolün kapsamı hakkında da bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti: “Elektronik haberleşme altyapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim, bilişimle ilgili Ar-Ge Projeleri protokol konusunu teşkil etmektedir. Bu maddelere ilişkin olarak her biri için ayrı ayrı sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmelerin tarafları Bakanlık adına Haberleşme Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına ise TÜBİTAK olacak"
Protokole göre, Bakanlığın muhtelif ülkelerin izledikleri stratejilerin ve politikaların taramasının yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Başarılı uygulamalar belirlenerek, özellikle geniş bant altyapısı bağlamında detaylı bir şekilde raporda yer alacak. Somut ulusal modellerden yola çıkılarak alternatif uygulama örnekleri ortaya konulacak. Ülkemizin geniş bant ekosistemini geliştirecek politika önerileri, düzenlemeleri ve uygulama detayları bir bütünlük içinde ortaya konulacak. Geniş kitleleri ve ilgili kurum kuruluşlarla paydaşları konuya dahil etmek ve bilgilendirmek amacıyla portal oluşturulacak" diye konuştu.
Bakan Yıldırım, ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması ve ilgili diğer siber güvenlik yönetim başlıklarıyla ilgili önerilerin ortaya çıkarılacağını belirterek, Siber Tehdit Tespit ve Önleme Sistemi geliştirilmesinin sağlanacağını bildirdi. Gelişmiş Siber Casusluk Tehdit (APT) Analizinin yapılacağını kaydeden Yıldırım, Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi oluşturulacağını, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bil...