NEURON Cofund2 Projesi 2025 Ortak Uluslararası Çağrısı Açıldı

+
-
0
14 Oca 2025
Kurumsal
Uluslararası
Çok Taraflı Programlar
NEURON
ERA-NET NEURON Projesi 2025 Ortak Uluslararası Çağrısı (JTC 2025), 07 Ocak 2025 tarihinde başvuruya açılmıştır.

Çağrının amacı, disiplinler arası uygulamaları kullanarak, ağrıdan etkilenen insanların yaşamlarını iyileştirme potansiyeli taşıyacak “Ağrı Sinirbilimi” hakkındaki bilgileri geliştirmeye yönelik kritik translasyonel ve klinik soruları ele alacak çok uluslu, işbirlikçi araştırma projelerini desteklemektir.

Kronik ağrı, farklı beyin bölgelerindeki yapısal ve fonksiyonel değişikliklerle ilişkilidir ve değişen nörotransmiter seviyeleriyle bağlantılıdır. Bu tür değişikliklere duygusal, bilişsel ve davranışsal bozulma da eşlik edebilir. Kronik ağrıdan etkilenen kişilerde depresyon ve anksiyete gibi zihinsel bozuklukların görülme riski artar ve bunun tersi de geçerlidir. Bu komorbiditelerin ortaya çıkması etkili ağrı yönetimini ve tedaviyi engellemektedir. Bu nedenle, ağrı araştırmaları alanında önemli ilerlemeler ancak klinik nöroloji ve psikiyatri, psikoloji, bilişsel sinirbilim, nörobiyoloji, fizyoloji, genetik veya farmakoloji gibi farklı disiplinler arasındaki koordineli işbirliği ile sağlanabilir.

Araştırma önerileri aşağıdaki alanlardan en az birini kapsamalıdır:

a) Nörobilimsel yönleriyle kronik ağrının patogenezine, etiyolojisine, engellenmesine, ilerlemesine ve tedavisine ilişkin temel araştırmalar.

b) Kronik ağrı sendromunun önlenmesine, teşhisine, hasta sınıflandırmasına, tedavisine ve rehabilitasyon prosedürlerine yönelik yeni stratejiler geliştirmek amacıyla yapılan klinik araştırmalar.

Aşağıdaki araştırma alanları bu çağrının kapsamı dışındadır:

• AB Ortak Programı – Nörodejeneratif Hastalık Araştırması (JPND) tarafından ele alınan nörodejeneratif bozuklukların ağrı ilişkili konularına dair araştırmalar.

Sadece uluslararası projeler finanse edilecektir. Bir öneri sunacak her konsorsiyumun, İngilizce çağrı metninde belirtilen kuruluşlar tarafından finanse edilen en az üç farklı ülkeden araştırma grubundan oluşmasıgerekmektedir. Bir konsorsiyumda araştırma gruplarının sayısı beşlesınırlıdır. En fazla iki araştırma grubu aynı ülkeden olabilir. ERA-NETNEURON fonlama düzeninde bugüne kadar daha az destek alan ülkelerden (Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Tayvan ve Türkiye) ortaklar dahil olmak üzerekonsorsiyumlarda ortak sayısı altıya artırılabilir. Kendi fon kaynaklarını sağlamak ve konsorsiyuma ilave katkısını göstermek koşulları ile fonlama yapmayan ülkelerden araştırmacılar da yukarıda bahsedilen araştırma grubu sayılarını geçmeyecek şekilde projelerde yer alabilirler.

ERA-NET NEURON Ortak Çağrı Sekreteryası tarafından iki aşamalı uluslararası değerlendirme yapılacaktır. İlk aşamada gelen ön önerilerden (pre-proposal) uluslararası dış danışman değerlendirmesi sonucunda başarılı olan adaylardan ikinci aşamada tam öneriler (full proposals) istenecektir. Ön öneriler için başvurular 07 Ocak 2025 tarihinde açılmış olup son başvuru tarihi 06 Mart 2025 (14:00:00 CET)’dir. Ön öneriler ve tam öneriler partnerler tarafından ortak hazırlanabilir ancak başvurular sadece koordinatörler tarafından uluslararası ERA-NET NEURON elektronik başvuru sistemi kullanılarak yapılmalıdır. Ayrıca, Türkiye’den başvuru yapan araştırmacıların ulusal başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin, 13 Mart 2025 (23:59 TSİ) tarihine kadar https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ bağlantısından “Çoklu İşbirliği Destek Programları (1.Aşama)” bölümünden “NEURON JTC2025 1. Aşama” seçerek başvurularını elektronik imzalı olarak yapmaları gerekmektedir.

JTC 2025 çağrısında; Türkiye’de çalışan araştırmacılar, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.

Başvuru öncesinde aşağıda paylaşılan ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.

Çağrı ve uluslararası başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.neuron-eranet.eu/joint-calls/bio-medical/2025-pain/ ağ sayfasından ve uluslararası ağ araçlarına ise https://www.neuron-eranet.eu/resource-hub/networking-tools/ ağ sayfasından erişebilirsiniz.

İlgili Kişiler:

Uluslararası Başvuru Koşulları ve NEURON hakkında bilgi için:

Dr. Recep Emrah ÇEVİK

TÜBİTAK, Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu (SBAG)

Tel: 0 312 298 1214

e-posta: emrah.cevik@tubitak.gov.tr

 

Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:

Dr. Dilber AYHAN

TÜBİTAK, Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)

Tel: 0312 298 1310

e-posta: dilber.ayhan@tubitak.gov.tr