Ufuk Avrupa MSCA-COFUND Çağrısına Sunulan CoCirculation3 Projesi Avrupa Komisyonu’ndan Alınabilecek En Yüksek Bütçe İle Desteklendi!

+
-
0
19 Ara 2024
Kurumsal
Uluslararası
Çok Taraflı Programlar
MSCA
CoCirculation3 Projesi 100 Doktora Sonrası Araştırmacıyı Ülkemize Getirme Hedefi İle Yakında Başlıyor!

Ufuk Avrupa Marie S. Curie Alanı altında yer alan MSCA-COFUND-2023 yılı çağrısı sonuçları açıklandı. Alınan sonuçlara göre Türkiye’den TÜBİTAK’ın Co-Funded Brain Circulation 3  (CoCirculation3) adıyla “Postdoctoral Fellowships – Doktora Sonrası Burslar” paneline yapmış olduğu başvuru bu çağrıdan alınabilecek en yüksek bütçeli proje olarak Avrupa Komisyonu tarafından desteklendi. 

Yüksek rekabet yaşanan bu seneki çağrıda Avrupa Komisyonu 12 Doktora ve 15 Doktora Sonrası olmak üzere toplam 27 projeyi destekleme kararı aldı. Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Fransa, İrlanda, Finlandiya, Danimarka, Çekya, Almanya, Macaristan, Hollanda, Polonya, Slovenya ve İsveç’ten projelerin desteklendiği bu çağrıda, TÜBİTAK Avrupa Komisyonu’ndan 9,5 milyon avroluk bütçe almış oldu. Bu bütçe ile TÜBİTAK, 100 doktora sonrası araştırmacıyı yurtdışından ülkemize getirmeyi ve fonlamayı hedefliyor.

Bu hedef ile araştırmacılara daha önce desteklenen CoCirculation ve CoCirculation2 projelerinin de sunduğu rakamın üzerinde maaş ve araştırma desteğinin sunulması planlanıyor. 2011 yılında başlayan ve Avrupa Komisyonu ile işbirliği içerisinde sürdürülen CoCirculation yolculuğu, 2017 yılında CoCirculation2 projesi ile ve şimdi de (2023) CoCirculation3 projesi ile devam ediyor. 

Ülkemiz adına gururla karşıladığımız bu sonuç neticesinde, AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından yazılan ve sunulan CoCirculation ve Cocirculation2 projeleri gibi, CoCirculation3 projesinin de TÜBİTAK BİDEB 2236 Programı olarak uygulamaya konulacağını sizlere duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. 

Projenin Hedefleri:

Avrupa Komisyonu ile TÜBİTAK arasında imzalanan Hibe Antlaşması’na göre 1 Haziran 2025 tarihinde uygulanmaya başlanacak CoCirculation3 Projesi 3 ayrı çağrıya çıkarak yüksek nitelikli 100 doktora sonrası araştırmacıyı yurt dışından ülkemize getirme hedefinde olacaktır. 

Araştırma konularında bir kısıtlamaya gitmeden her alandan araştırmacının açılacak çağrılara başvurmasının mümkün olacağı bu doktora sonrası burs programı kapsamında, araştırma konularının tüm dünyada oldukça önemli görülen “Yeşil Mutabakat” ile ilişkilendirilmesi gerekecektir.

CoCirculation3 projesi kapsamında, doktora derecesine sahip araştırmacıların araştırma projelerini, kendi seçecekleri Türkiye’de yerleşik bir akademi veya sanayi kuruluşunda 24 ay boyunca bir danışman (süpervizör) eşliğinde yürütmeleri beklenecektir. Fonlanacak araştırmacıların milliyetleri fark etmeksizin, başvuru yapacakları çağrıların tarihleri baz alınarak, son 3 yıldır 12 aydan fazla Türkiye’de bulunmadıklarını göstermeleri, başvuru için bir önkoşul olacaktır. 

Çağrı açılış ve kapanış tarihleri belirlenmiş olup, yurtdışından gelmesi muhtemel araştırmacılar ile şimdiden paylaşılabilir:

1. Çağrı: 1 Eylül 2025’te açılıp, 28 Kasım 2025’te kapanacaktır.  (33 araştırmacı fonlanacaktır.)

2. Çağrı: 3 Ağustos 2026’da açılıp, 30 Ekim 2026’da kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)

3. Çağrı: 1 Temmuz 2027’de açılıp, 30 Eylül 2027’de kapanacaktır. (34 araştırmacı fonlanacaktır.)

Projemiz kapsamında Türkiye’ye yerleşik tüm Akademi ve Sanayi kuruluşlarının bir ya da daha fazla araştırmacıya ev sahipliği yapmaları, onlara araştırma ortamı sunmaları mümkün olacaktır. BİDEB 2236 Programının açacağı yukarıda takvimi verilen 3 çağrı döneminde sunulacak proje önerilerinden ilk sene 33 araştırmacı (2025 yılında), ikinci sene 33 araştırmacı (2026 yılında) ve üçüncü sene 34 araştırmacı (2027 yılında) desteklenecektir. Araştırmacıların kendilerine uygun bir ev sahibi kuruluş bularak, çağrılar duyurulduğunda TÜBİTAK tarafından paylaşılan proje önerisi formatına uygun bir başvuru ile TÜBİTAK BİDEB 2236 programına başvuru yapmaları beklenecektir. (Bu sürede ev sahibi kuruluşlar da kendilerine uygun araştırmacı arayışına başlayabilirler, örneğin EURAXESS ağı üzerinden araştırmacı ilanı verebilirler.)

Projenin Fark Katan Özellikleri:

CoCirculation3 projesini önceki senelerde uygulanan CoCirculation ve CoCirculation2 projelerinden ayıran en önemli özellikler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Desteklenecek araştırmacıların hepsi 24 ay süresince fonlanacaklardır.

  • Araştırmacıların tüm araştırma alanlarından başvuru yapmaları mümkündür (sunulacak proje önerilerinin “Yeşil Mutabakat” ile ilişkilendirilmesi de beklenecektir). 

  • Araştırmacılar başvurularını “Standart” ya da “Toplum ve Girişimcilik (Society & Enterprise)” paneline sunmaları beklenecektir. Böylece sanayi kuruluşlarına gelmek üzere başvuru yapan araştırmacılar ayrı bir panelde değerlendirilme şansı bulacaktır. 

  • CoCirculation3 projesi sanayi kuruluşları ile yüksek işbirliği sağlama hedefinde olacaktır. Bursları süresince yeni bir iş kurma planı yapan bursiyerler için “Girişimcilik Ödeneği - Entrepreneurship Allowance” adıyla (isteğe bağlı) bir ödenek sunulacak ve dileyenler bu ödenek ile işletme kurulumu ile ilgili eğitimler alabileceklerdir.

  • Önceki yılların COFUND bursiyerleri ile eğitmen-eğitilen havuzu kurulacak, bu sayede oluşacak bir mezunlar ağı ile kariyer gelişimi konusunda bursiyerlere destek sağlanacaktır.

  • CoCirculation3 projesine destek mektubu veren kuruluşlar dâhil olmak üzere, araştırmacıların farklı kuruluşlarda kısa süreli görevlendirilmelerinin (istenirse) önü açık olacak, böylece akademi-sanayi işbirliğinin artırılması sağlanacaktır. 

  • Araştırmacılar 24 aylık projelerinin bitiminde, “Non-Academic Placement – Akademik Olmayan Kuruluşlara Yerleştirme” adıyla dilerlerse, akademik olmayan kuruluşlarda 1 yıla kadar istihdam edilerek, burs süreleri (TÜBİTAK BİDEB tarafından ulusal fonlar ölçeğinde) uzatılacaktır. Bu sayede CoCirculation3 projesi yurtdışından gelen araştırmacıların proje bitiminde (24 ay sonunda) Türkiye’de kalmaları için fırsatlar sunabilecektir.

CoCirculation3 projesine ait diğer tüm detaylar yakında açılacak web sitesi üzerinden paylaşılacak, web sitesini açılışı hem Ufuk Avrupa web sitesi hem de TÜBİTAK web sitesi üzerinden duyurulacaktır.

Ufuk Avrupa Ulusal Websitesi’ne ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Teşekkürlerimiz:

Son olarak ancak en önemlisi, Türkiye’ye gelecek araştırmacıların çok nitelikli kuruluşlarla başvurular yapacağını göstermemiz açısından bizlere proje önerimizi güçlendirmek adına destek mektubu veren aşağıdaki 54 kuruluşumuza (27 akademik, 27 sanayi kuruluşu) bu vesile ile tekrar teşekkür ederiz. Listede yer alan kuruluşlarımız gibi, bu projeden henüz haberdar olmuş Türkiye’deki diğer kuruluşlarımız da eşit şartlarda CoCirculation3 çağrılarına önümüzdeki yurtdışından gelecek araştırmacılar ile başvuru yapabilir ve bu programdan faydalanabilirler. 

Yurt dışından Türkiye’ye gelecek araştırmacılarımız, Türkiye’den hangi kuruluş ile proje önerisi yazacağına karar veremiyorsa, aşağıdaki kuruluşlarımız ile irtibata geçerek birlikte başvuru yapmayı değerlendirebilirler. Bu liste dışından bir kuruluş ile başvuru yapmanın da mümkün olduğunu tekrar belirtmek isteriz.

CoCirculation3 Projesine Destek Mektubu Sunan Kuruluşlarımız*

1. ACIBADEM MEHMET ALI AYDINLAR UNIVERSITESI

2. ARCELIK A.S. 

3. BAHCESEHIR UNIVERSITESI 

4. BASTAS CEMENT / ÇİMENTO

5. BETEK BOYA VE KIMYA SANAYI A.S 

6. BILKENT UNIVERSITESI 

7. BITNET BILIŞIM HIZMETLERI LTD ŞTI

8. BOGAZICI UNIVERSITESI 

9. BRISA BRIDGESTONE SABANCI LASTIK SANAYI VE TICARET A.Ş

10.BTS GROUP 

11. DOKUZ EYLUL UNIVERSITESI 

12. ECZACIBASI YAPI GERECLERI SANAYI VE TICARET A.Ş. 

13. EGE UNIVERSITESI

14. EMODA YAZILIM VE DANISMANLIK SANAYI TICARET LTD ŞTİ

15. ERCIYES UNIVERSITESI 

16. ERICSSON ARASTIRMA GELISTIRME VE BILISIM HIZMETLERI ANONIM SIRKETI

17. FARPLAS OTOMOTIV A.Ş 

18. FORD OTOMOTIV SANAYI A.Ş.

19. GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 

20 .HACETTEPE UNIVERSITESI 

21. ICTERRA BİLGİ VE ILETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SANAYİ V TİCARET A.Ş. 

22. ISTANBUL UNIVERSITESI - CERRAHPAŞA 

23. ISTANBUL MEDIPOL UNIVERSITESI 

24. ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI 

25. IZMIR BIYOTIP VE GENOM MERKEZI 

26. IZMIR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ 

27. KADIR HAS UNIVERSITESI 

28. KOC UNIVERSITESİ

29. KONYA CIMENTO SANAYI A.Ş.

30. KORDSA TEKNIK TEKSTIL A.Ş.

31. LIMAK CIMENTO SANAYI VE TICARET A.Ş.

32. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 

33. OZYEGIN UNIVERSITESI 

34. PARABOL YAZILIM ELEKTRONIK DANISMANLIK EGITIM SAN VE TIC LTD STI 

35. ROKETSAN ROKET SANAYII VE TICARET A.Ş.

36. SABANCI UNIVERSITESI 

37. SELCUK UNIVERSITESI 

38. SRDC YAZILIM ARASTIRMA VE GELISTIRME VE DANISMANLIK TICARET A.Ş.

39. TAV BILISIM HIZMETLERI A.Ş.

40. TED UNIVERSITESI 

41. TEKNOPAR ENDUSTRIYEL OTOMASYON SANAYI VE TICARET A.Ş.

42. TIGA BILGI TEKNOLOJILERI A.Ş.

43. TOBB EKONOMI VE TEKNOLOJI UNIVERSITESI 

44. TOFAS TURK OTOMOBIL FABRIKASI A.Ş.

45. UZAY TECH BILISIM ARASTIRMA MUHENDISLIK HIZMETLERI SANAYI VE TICARET A.Ş.

46. VIVEKA TEKNOLOJI YATIRIM VE DANISMANLIK A.Ş.

47. YASAR UNIVERSITESI 

48. YEDITEPE UNIVERSITESİ

49. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

50. ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM A.Ş.

51. DURMAZLAR MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş

52. ISTANBUL UNIVERSITESI  

53. YESILOVA HOLDING A.Ş.

54. HAVELSAN HAVA ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET A.Ş.

*Bu liste dışından bir kuruluş ile de başvuru yapmanın mümkün olduğunu tekrar belirtmek isteriz. Lütfen TÜBİTAK BİDEB 2236 çağrılarını takip ediniz. Çağrı takvimi şu şekilde ilerleyecektir:

1. Çağrı: 1 Eylül 2025’te açılıp, 28 Kasım 2025’te kapanacaktır.  (33 araştırmacı fonlanacaktır.)

2. Çağrı: 3 Ağustos 2026’da açılıp, 30 Ekim 2026’da kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)

3. Çağrı: 1 Temmuz 2027’de açılıp, 30 Eylül 2027’de kapanacaktır. (34 araştırmacı fonlanacaktır.)