TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (TÜBİTAK ULAKBİM) tarafından geliştirilen Ulusal Toplu Katalog Sistemi ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yayımlanan Bilgi Toplumu Stratejisi (2006-2010) Eylem Planı kapsamındaki kurumların bünyesinde bulunan veriler tümleştirilecek ve bilgiye ulaşmak kolaylaşacak.
TÜBİTAK ULAKBİM’in geliştirdiği ve http://www.toplukatalog.gov.tr/ erişim adresinde hizmet vermeye başlayan Ulusal Toplu Katalog Sistemi sayesinde kütüphaneler arası işbirliği ile kayıt paylaşımı, ödünç alma/verme (ILL) gibi hizmetler gelişecek. Çalışma kapsamında ayrıca, Ulusal Entegre e-Kütüphane Sistemi, hızlı prototipleme yöntemiyle hayata geçirilecek.
Projenin hayata geçirilmesinin ardından ve kurulan altyapının sağlayacağı fırsatlar ile Türk kütüphanecilik sektöründe, ulusal anlamda yeni uygulamaların ve katma değerli hizmetlerin önü açılacak. Gereksiz kaynak kullanımının önüne geçilerek ülke kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak.
Özellikle matbaanın bulunmasıyla başlayan ve II. Dünya Savaşı sonrası büyük bir patlamaya dönüşen bilimsel yayınlardaki artışın beraberinde getirdiği, üretilen bilgiye erişme zorluğunu aşmak için birlikte çalışmaya başlayan kütüphaneler yeni işbirliği olanakları geliştirdi. Her yayını bünyesinde bulundurmak yerine yakınında bulunan başka bir kütüphaneden getirme (kütüphaneler arası ödünç verme) yoluna giden kütüphaneler, bu amaçla kütüphaneler bünyelerinde bulunan materyallerin toplu listelerini oluşturarak yayınladı.
Tüm dünyada çevrimiçi birçok uluslararası, ulusal ve bölgesel toplu katalogun oluşturulması yönündeki çalışmalarda ülkemizde de benzer adımlar atıldı ancak araştırmacıların işini kolaylaştırmak için aradıkları bilginin varlığını ve nerelerde olduğunu sağlamak amacıyla birçok kaynağın bir çatı altında toplandığı ulusal toplu katalog hizmeti ülkemizde tam olarak verilemiyor. Türkiye’nin herhangi bir konu hakkındaki toplam bilgi birikimini (kitap, dergi, tez, saydam, veri tabanı, harita, CD-ROM, arşiv dokümanı vb) tek bir noktadan yapacağınız sorgulama ile elde edebileceğiniz ortam, ne yurtiçindeki ne de yurtdışındaki kullanıcılar/araştırmacılar için sağlanabilmiş değil.