Uluslararası Proje Pazarı İstanbul'da Düzenlendi

+
-
0
28 May 2012
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
TÜBİTAK tarafından, biyoteknoloji, nanoteknoloji, üretim teknolojileri ve uzay teknolojileri alanlarına yönelik "TurKey Enabling Technologies 2012" isimli uluslararası bir proje pazarı düzenlendi.

TÜBİTAK tarafından, biyoteknoloji, nanoteknoloji, üretim teknolojileri ve uzay teknolojileri alanlarına yönelik "TurKey Enabling Technologies 2012" isimli uluslararası bir proje pazarı düzenlendi.

İstanbul Ceylan Intercontinental Otel’de 25 Mayıs’ta gerçekleştirilen etkinlik, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik öncesinde aday ülkeleri Avrupa yapısal fonlarına hazırlamak ve uyum sürecini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında TÜBİTAK tarafından yürütülen TurkeyinFP7 projesi kapsamında yapıldı. Türkiye- AB müzakerelerinin Bilim ve Teknoloji Faslı’ndaki ilk ve tek IPA projesi olan TurkeyinFP7, Türkiye araştırma alanı paydaşlarının Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nda proje geliştirme kapasitesinin güçlendirilmesini hedefliyor.

Açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, bilim ve teknolojideki ilerlemenin ekonomik kalkınma kadar bireylerin refah ve mutluluğunu sağlamada da önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, ileri teknoloji ve yüksek katma değere dayalı bir ekonominin şart olduğunu kaydeden Kavranoğlu, “Ülkemizin hem Türk hem de yabancı araştırmacılar, özel sektör kuruluşları ve araştırma enstitüleri için bir cazibe merkezi olabilmesi için Hükümet olarak mali destek sağlıyoruz. Lojistik, altyapı, mevzuata dair kolaylaştırıcı düzenlemeler geliştiriyoruz. Etkinlikle, Türk ve Avrupalı araştırmacılar arasında kurulacak bilimsel ve teknolojik işbirliklerini çok önemsiyoruz. İşbirlikleri kaliteli araştırmacı yetiştirilmesi, yeni pazarlara açılım, bilgi birikimlerinin paylaşılmasına katkısı kadar ülkelerin önyargılarının yıkılması ve daha huzurlu, barış dolu uluslararası işbirlikleri kurulmasına da katkı sağlayacak.” dedi.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yunus Çengel ise, 450’ye yakın araştırmacının katıldığı etkinlikte 800’ün üzerinde ikili görüşmenin yapılacağını belirtti. Etkinliğin Türk araştırmacıların Avrupalı ortaklarıyla kuracağı işbirlikleri için önemine işaret eden Çengel, bilimsel ve teknolojik işbirliklerinin toplumların ortak sorunlarına çözüm bulmayı hedeflediğini belirtti. Etkinliğin kilit teknolojiler olarak nitelendirilen nanoteknoloji, biyoteknoloji, üretim teknolojileri ve uzay teknolojilerine odaklandığını ifade eden Çengel, amaçlarının Türk araştırmacıların bu alanlarda en yüksek sayıda ortaklık kurmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik stratejileri kapsamında Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından alınan kararlara değinen Prof. Dr. Çengel, bu alanlardaki ulusal ilerlemenin uluslararası işbirlikleriyle desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Türkiye’nin hızlı dönüşümünü memnuniyetle izliyoruz”
Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Direktörü Robert-Jan Smits programda yaptığı sunumda Türkiye’nin ekonomik ve araştırma-geliştirme alanlarındaki hızlı dönüşümünü büyük bir memnuniyetle izlediklerini vurguladı. AB üye ülkeleri arasında Ar-Ge ve yeniliğe yatırım yapan ülkelerin ekonomik krizden daha az etkilendiklerini ve ekonomilerinin daha hızlı düzeldiğini vurgulayan Smits, bilim ve teknolojinin ekonomi ve kalkınmaya doğrudan etkisine işaret etti.

2014-2020 yıllarını kapsayacak Horizon 2020 programının şekillendirilmesinde Türkiye’den akti...