Avrupa’da Yaşam Bilimleri alanında öncü bilim insanlarının bir araya gelerek 1964 yılında oluşturdukları Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO-European Molecular Biology Organization), 24 ülkenin katılımıyla 1969 yılında gerçekleştirdiği Avrupa Moleküler Biyoloji Birliği (EMBC- European Molecular Biology Conference) aracılığıyla Burslar, Araştırma Destekleri, Genç Bilim İnsanları, Kurs, Çalıştay ve Konferanslar, Bilimde Kadın, Bilim ve Toplum, Bilimsel Yayınlar, Topluluğa Yönelik Konferanslar, Dünya Etkinlikleri alanlarında etkinliklerini sürdürmektedir.
Yılda yaklaşık 30 Milyon Avro bütçeli EMBC, dünya ölçeğinde saygın bilimsel etkinlik düzeyi, verimliliği ve Avrupa dışı ülkelerce de gördüğü büyük ilgi açısından Avrupa Bilim Destek programları arasında örnek bir model olarak gösterilmektedir.
Moleküler Biyoloji yöntemlerini kullanarak temel bilim ve tıp konularında çalışan araştırmacılarımızın EMBO/EMBC’nin destek programlarından yararlanmaları, Yaşam Bilimleri alanında ülkemizdeki bilimsel altyapıyı güçlendireceği gibi bu alanlardaki uluslararası rekabet gücüne de önemli katkıda bulunacaktır.
EMBC üye ülkeleri tarafından finanse edilen EMBO tarafından yürütülen, yaşam bilimleri alanında çalışan araştırmacı ve öğrencilerin faydalanabileceği birçok destek ve burs programı bulunmaktadır. EMBO tarafından ayrıca kurs ve çalıştay düzenleme destekleri, etkinliklere katılım desteği gibi fırsatlar sunulmakta, araştırmacıların uluslararası hareketliliği desteklenmektedir. EMBO programlarında araştırma, burs ve etkinlik destekleri çoğunlukla EMBC üye ülkelerinde gerçekleştirilecek faaliyetler için sağlanmakla birlikte programların birçoğuna dünyanın herhangi bir yerinden araştırmacılar başvurabilmektedir.
1. EMBO Yerleşim Desteği Programı (Installation Grants):
Programa katılan üye ülkeler, Türkiye, Polonya, Hırvatistan, Estonya, Çekya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Karadağ ve Lüksemburg’tur. Programla öncelikli olarak amaçlanan programa katılan üye ülkelerde yaşam bilimlerini güçlendirmek üzere araştırmacıların ülkelerine dönerek kendi laboratuarlarını kurmalarını sağlamaktır. Diğer bir amaç ise araştırmacıların bu ülkelerden birine giderek yaşam bilimleri alanı yaratmalarını teşvik etmektir. Destek miktarı 3 ila 5 yıl süreyle 50.000€/yıl olup, Yerleşim Desteği Programı kapsamında Türkiye’den ve Türkiye’ye yönelik yapılacak başvurular desteklenmekte, bu desteği kazanan araştırmacılar EMBO'nun Genç Araştırmacı ödülüne ait tüm ayrıcalıkları da elde etmektedirler.
Başvuru için araştırmacılarda aranan koşullar:
- Mükemmel bir yayın düzeyi
- Son başvuru tarihi itibarıyla en az iki yılını ev sahibi ülke (başvuruda bulundukları ülke) dışında çalışarak geçirmiş olmak
- Ev sahibi (başvuruda bulunulan) ülkede çalışılıyor ise, en fazla 2 yıldır bu ülkede bulunuyor olmak
Programa Son Başvuru: Her yıl 15 Nisan
Ayrıntılı bilgi için:
http://www.embo.org/funding-awards/installation-grants
2. Genç Araştırmacı Programı (Young Investigator Programme):
Kariyerinin erken döneminde Genç Araştırmacılara verilen 4 yıl süreli ödüldür. Başvuru için gerekli şartlar; en az 2 yıl doktora sonrası deneyim, çok iyi bir araştırma geçmişi, Moleküler Biyoloji alanında geniş bir yelpazede çalışma, bağımsız laboratuvar kurduktan sonra en az bir son isim olduğu makale yayınlamaktır.
Sunulan desteklerden bazıları;
Genç araştırmacıların bilimsel, teknik ve yöntemlerle ilgili düzenledikleri toplantılara destek,
EMBO üyelik çalıştayına davet edilerek EMBO üyeleri ile tanışma ve işbirliği geliştirme olanağı,
EMBO yayın organında davetli olarak yayın gerçekleştirme,
Genç araştırmacının EMBO tarafından uluslararası düzeyde tanıtımı (broşür ve kitapçıklarla),
Programa Son Başvuru: Her yıl 1 Nisan
Ayrıntılı bilgi için:
Aralarında 92 Nobel Ödülü sahibi araştırmacının yer aldığı 2000’den fazla EMBO üyesi bir bilim akademisi niteliğinde olan EMBO Toplulugu’nu oluşturmaktadır. Ömür boyu onur ödülü olarak da adlandırılan EMBO üyeliği için yeni adaylar mevcut üyelerin önerisi ve oylaması ile belirlenmektedir.
Alanlarında öncü bilim insanlarından oluşan EMBO Topluluğu üyeleri Yaşam Bilimleri alanında Avrupa Bilim Politikasının şekillenmesinde aktif rol almaktadırlar. EMBO karar mekanizmalarına ve değerlendirme süreçlerini etkileyen Konsey ve Komite üyeleri tamamen Topluluk üyesi bilim insanları arasından seçilmektedir.
EMBO üyeliği hakkında detaylı bilgi için http://www.embo.org/members adresini ziyaret edebilirsiniz.
1. Bilimsel Değişim Bursları:
1 haftadan 3 aya varan sürelerde verilmekte olan bilimsel değişim bursları, uzmanlık ve teknoloji aktarımı amaçlı, işbirliğini başlatmaya veya güçlendirmeye yöneliktir. Yaş veya kariyer aşamalarına özgü sınırlardan bağımsız olan bu burslarda geriye dönerek bağlı bulunduğu laboratuvarın gelişimine katkı göz önüne alınmaktadır. Yılda ortalama 350-400 başvuru olup 200-250 burs verilmektedir. EMBO Bilimsel Değişim Bursları, bakmakla yükümlü olunan herhangi bir kişinin değil, bursiyerin seyahat masraflarına ve geçimine katkıda bulunur. Burs miktarı, ziyaret edilen ülkeye bağlıdır. Araştırma desteği; kurslar, konferans seyahatleri veya genel giderler için ek finansman sağlamamaktadır. EMBO vize masraflarını karşılamamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/fellowships-grants-and-career-support/scientific-exchange-grants/
2. Uzun Dönemli Burslar (Postdoctoral Fellowships):
Bir yıldan iki yıla kadar süreyle doktora ve doktora sonrası araştırmacıların yurt dışındaki bir laboratuvarda yürütecekleri çalışmalar desteklenir. Destek kapsamında ülkelere göre değişen oranlarda maaş ödemesi, tek seferlik seyahat desteği ve varsa çocuk bakım giderleri sağlanır.
Katılımı artırmaya yönelik girişimler kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı EMBC üye ülkelerinde araştırma yapmak üzere yapılan başvurular için 5 burs kotası ayrılmıştır. Ayrıca başvuru sahiplerine mentörlük kapsamında bir EMBO üyesi veya Genç Araştırmacı ile mülakat ayrıcalığı sağlanır.
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/fellowships-grants-and-career-support/postdoctoral-fellowships/
Ülkemizin de üyesi olduğu Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO), yaşam bilimlerindeki en son gelişmeler konusundaki etkileşimi ve işbirliklerini teşvik etmek amacıyla Bilimsel Etkinlik Destekleri vermektedir.
EMBO Destekleri ile Bilimsel Etkinlikler için organizasyon desteğinin yanı sıra ulusal ve uluslararası etkinliklere konuşmacı da davet edilebilmektedir.
EMBO Kurslar ve Çalıştaylar destekleri kapsamda sağlanan söz konusu destekler şunlardır:
1. Çalıştaylar:
Güncel bilimsel bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlayan toplantılar desteklenir. Fon desteğine ek olarak EMBO çalıştayın duyurulması ile internet sitesi ve başvuru sistemi kurulması için araştırmacıya destek sağlar.
Katılımcı Sayısı: 80 - 450
Destek Miktarı: En fazla 41.500 Avro
Son Başvuru tarihi: 1 Mart, 1 Ağustos
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/funding-for-conferences-and-training/workshops/
2. Kurslar:
Yeni ve gelişmekte olan tekniklerin tanıtımı ve bu konularda laboratuvarlar arasında bilgi ve yöntem transferinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenen kurslar desteklenir. Kurslar laboratuvarda çalışan araştırmacılar ve teknisyenler için düzenlenebilir. Fon desteğine ek olarak EMBO kurs için internet sitesi ve başvuru sistemi kurulması için araştırmacıya destek sağlar.
Katılımcı Sayısı: En fazla 25 kişi
Destek Miktarı: En fazla 41.500 Avro
Son Başvuru tarihi: 1 Mart, 1 Ağustos
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/funding-for-conferences-and-training/practical-courses/
3. Küresel Kurslar
Avrupa’nın ötesinde bilimsel bilgi değişimini mümkün kılan kurslar desteklenir. Kurslar, özellikle doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılara yönelik olarak poster sunumu ve tartışma oturumlarını da içeren 3 ile 10 gün arasında süreyle düzenlenmelidir. EMBC asosiye ülkelerinde, EMBO ile işbirliği anlaşması imzalayan ülkelerde veya EMBO ile “The Company of Biologists” eş fonuna uygun ülkelerde kurslar düzenlenebilmektedir. Fon desteğine ek olarak EMBO kursun duyurulması ile internet sitesi ve başvuru sistemi kurulması için araştırmacıya destek sağlar.
Katılımcı sayısı: En fazla 120
Destek Miktarı: En fazla45.000 Avro
Son Başvuru Tarihi: 1 Mart ve 1 Ağustos
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/funding-for-conferences-and-training/global-lecture-courses/
4. EMBO | FEBS Kursları
EMBO ve FEBS (Federation of European Biochemical Societies) biyokimya, moleküler biyoloji ve diğer ilgili alanlardaki güncel konularda düzenlenecek olan, öğrencilerin ve doktora sonrası araştırmacıların alanında önde gelen uzmanlar ile bir araya gelebileceği kurslar desteklenir.
Katılımcı sayısı: En fazla120
Destek Miktarı: En fazla30.000 Avro
Son Başvuru Tarihi: 1 Mart
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/funding-for-conferences-and-training/embo-febs-lecture-courses/
5. Konuşmacı Desteği (EMBO Member Keynote Lectures & Young Investigator Lectures)
EMBO üyelerinin ve büyük ölçekli uluslararası etkinliklere konuşmacı olarak davet edilmesi ve EMBO Genç Araştırmacı Topluluğu (YIP) üyelerinin ulusal ya da uluslararası bilimsel etkinliklere konuşmacı olarak davet edilmesi durumunda doğabilecek masraflar karşılanır. Destek kapsamında konuşmacının seyahat, konaklama ve gündelik masrafları karşılanır.
EMBO Üyesi Destek Miktarı: Avrupa için en fazla 1000 Avro, Uluslararası en fazla 2000 Avro
YIP Destek Miktarı: Avrupa için en fazla 800 Avro, Uluslararası en fazla 1200 Avro
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/lecture-travel-and-childcare-grants/
EMBO tarafından ayrıca bilim politikaları hakkında yapılan etkinliklere davet edilebilecek konuşmacı desteği (Policy Lectures), Bilimde Kadın konusunda konuşmacı desteği (Women in Science Lectures), EMBO etkinliklerine konuşmacı olarak katılanların başvurabileceği seyahat desteği ve yine EMBO etkinliklerine davet edilen konuşmacılarının çocukları için bakım desteği fırsatları sunulur.
Ayrıntılı bilgi için:
https://www.embo.org/funding/lecture-travel-and-childcare-grants/
Ayrıntılı bilgi için:
http://embo.org/news
Ayrıntılar için:
http://embo.org/events
TÜBİTAK
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü
Adres: TÜBİTAK Başkanlık
Tunus Caddesi No:80
06100 Kavaklıdere / Ankara
TÜRKİYE
Tel: (+90 312) 298 17 50
Faks: (+90 312) 427 74 83
E-posta: uidb@tubitak.gov.tr