100 Yıl Önce Yakılan Egemenlik ve Bağımsızlık Ateşini Bilim ve Teknolojiyle İlelebet Yaşatacağız

-A +A

Milletimizin egemenlik ve bağımsızlık mücadelesi sonucu kazanılan Kurtuluş Savaşımızın ardından kurulan Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevinci içindeyiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına ise yepyeni bir şevkle, dinamizmle ve yepyeni bir heyecanla başlıyoruz.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) olarak, 60 yıldır Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır” diyerek milletimize çizdiği “muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak” hedefi doğrultusunda bilimin ve teknolojinin öncülüğünde, Türkiye’nin dört bir yanında her yaş grubundan insanımıza temas ediyor, binlerce öğrencimizi, araştırmacımızı, girişimcimizi destekliyoruz. Ülkemizin ihtiyaçları ve küresel rekabetine yönelik merkez ve enstitülerimizde geliştirmiş olduğumuz yerli ve milli teknolojilerimiz ile ülkemiz için her alanda çalışıyoruz.

Bölgesel ve küresel olarak sayısız güçlük ve sorunla karşı karşıya olduğumuz şu dönemde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılını “Türkiye Yüzyılı” yapma vizyonumuz kapsamında, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda, bilim ve teknolojiyle gelişen, üreten ve büyüyen Tam Bağımsız Türkiye’yi inşa edeceğimize inanıyoruz.

 “Türkiye Yüzyılı”nda bilim ve teknoloji adımlarıyla her alanda adından söz ettirmeye devam edecek olan ülkemizde bilim ve teknolojinin amiral gemisi TÜBİTAK olarak, yenilikçi yüksek teknolojileri geliştirerek ve aynı zamanda teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten, geliştiren ve ilklere imza atan gençliği destekleyerek geleceğe umutla bakıyoruz.

Bu duygularla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.

Prof. Dr. Hasan MANDAL

TÜBİTAK Başkanı

 

29.10.2023