11 Kasım 2019 Pazartesi Günü Merkür Güneş’in Önünden Geçecek

-A +A

11 Kasım 2019 Pazartesi günü, Merkür gezegeninin Güneş diski önünden geçişi olayı (transit olayı) gerçekleşecektir. Daha önce 9 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen bu ilginç gök olayı Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan tamamen gözlenebilecek, ülkemizden ise öğleden sonra başlayıp ancak gün batımına kadar kısmen gözlenebilecek. Bu gök olayı, hava koşulları uygun olduğu sürece, TUG BİTOM binamızda bulunan teleskoba bağlı özel bir Güneş filtresine takılı kameramız ile youtube kanalımızdan https://www.youtube.com/c/TÜBİTAKUlusalGözlemevi canlı olarak izletilecektir. Ayrıca canlı gözlem yayını Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonundan halka, öğrencilere ve basına açık olarak izletiletilebilecektir ve bu esnada uzmanlarımızca katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır. Merkür gezegeni transit olayı Türkiye'den yerel saat ile yaklaşık 15.30'da izlenmeye başlayacak, Güneş ufka inerek, doğal nedenlerden dolayı görülemez duruma gelene kadar izlenebilecektir (Gözlem etkinliği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ne (TUG) ait sosyal medya üzerinden yayınlanacağından bireysel gözlem yaptırılması mümkün olamayacaktır).

Geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş diskinin 1/194’ü gibi çok küçük bir orana sahip olacağından (1 TL madeni paranın 500 m. uzaklıktan görünüşü) tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile farkedilemeyecektir.

Önemli Sağlık Uyarısı! 

Geçişi gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılmalıdır. Aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb. optik bir alet ile güneşe doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görecektir.

Merkür Geçişleri Nasıl Gerçekleşir?

Güneş diskinin önünden bir iç gezegenin geçişi (transit) bir çeşit tutulma gibi düşünülebilir. Ancak iç gezegenlerden Merkür ve Venüs’ün gökyüzündeki açısal çapları Güneş’i Ay gibi tamamen örtmeye yetmediğinden Güneş’in Dünya’ya ulaşan ışığında Güneş tutulmasındaki gibi ışık azalması farkedilmez. Güneş’in önünden Merkür veya Venüs gibi iç gezegen geçişlerinin gözlenmesi tarihte uzun yıllar Dünya ve Güneş arasındaki uzaklığın tespit edilmesinde ve bu gezegenlerin atmosferlerinin olup olmadıklarının araştırılmasında kullanılmıştır.

Merkür, ortalama bir yüzyılda 13 kez Güneş’in önünden geçer. 11 Kasım 2019 geçişinde Merkür gezegeni bize 101 Milyon km uzaklıkta olacaktır. 2000-2050 yılları arasındaki Merkür geçişleri ise aşağıdaki tabloda verilmiştir.

07 Mayıs 2003

08 Kasım 2006

09 Mayıs 2016

11 Kasım 2019

13 Kasım 2032

07 Kasım 2039

07 Mayıs 2049

NOT: Merkür geçişi etkinliğinin gerçekleşeceği Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu, Üniversite kampüsü içerisinde bulunmaktadır. Antalya şehir içinden, toplu taşıma araçlarıyla Üniversite kampüs girişlerine ulaşım sağlanabilir. Kampüs içerisinde ise ücretsiz ring araçları ile Atatürk Konferans Salonuna ulaşım mümkündür. Adres için tıklayınız. 

08.11.2019