TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD işbirliğiyle düzenlenen Teknoloji Ödülleri, bu yıl 11. kez sahiplerini buldu. İstanbul’da düzenlenen törende toplam yedi projeye ödül verildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından organize edilen Teknoloji Ödülleri’nde final heyecanı yaşandı. Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasını sağlamak ve yenilikçi ürünleri teşvik etmek amacıyla yapılan yarışmaya, 198 proje başvurdu. Bu yıl, yarışma tarihindeki en yüksek sayıya ulaşıldı. Değerlendirmeye alınan 150 başvurudan 29’u finale kaldı.
Finale kalan projeler arasından en başarılı seçilenler, ödüllerini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın katıldığı törenle aldı.
Prof. Altunbaşak: Bilgi Ekonomisi Paradigmasına Geçmeliyiz
İstanbul’da gerçekleştirilen törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağın her yıl yüzde 16 arttığını söyledi. Altunbaşak, Türkiye'nin büyük ekonomiler arasında Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların büyüme hızında Çin'den sonra ikinci sırada geldiğini kaydetti.
İmalat sanayinin doğuya kaymasıyla Türkiye'ye bir canlılık ve verimlilik ekonomisinin geldiğini anımsatan Altunbaşak, "Ama artık verimlilik ekonomisinin suyunu sıktık. Bundan daha fazla gidemez, mümkün değil. Sineğin kanadından yağ çıkarmaya uğraşıyoruz. Yani bunun sonu geldi. Bundan sonra bizim yeni bir çığır açmamız gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'nin yeni paradigmalara geçmesi gerektiğini vurgulayan Altunbaşak, Türkiye'nin bilgi ekonomisi paradigmasına geçmesi gerektiğini dile getirdi. Bu paradigmaya geçilmesi için önce insan kaynağının yetişmesi gerektiğine işaret eden Altunbaşak, bilgi ekonomisinin insan kaynağının çok farklı olduğunu belirtti.
Apple'ın kurucusu Steve Jobs, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve Oracle'ın kurucusu Larry Ellison'un kurduğu firmaların yaklaşık 1 trilyon doları bulan market değerinin Türkiye'nin bütçesinden daha fazla olduğunu anımsatan Altunbaşak, şunları kaydetti: "Şimdi bu 3 kişiye bakıyorsunuz, bunlar dünyanın en zeki insanları değiller. Daha da ötesine götürüyorum, bunlar üniversite mezunu bile değil. Bill Gates sonuçta Harvard'a girmiş birisi, yani belli bir zeka seviyesine sahip ama orada önemli olan başka bir faktör daha var; önemli olan bir takım yeteneklere sahipler. Girişimcilik yeteneği, projecilik yeteneği, sonuna kadar gitme yeteneği, bir şeye başlayıp 10 dakika sonra bırakma değil, onu sonuna ulaştırmak için ne gerekiyorsa oraya kadar gitme yeteneği, kendini iyi ifade etme yeteneği, yaratıcı düşünme yeteneği, kalıplar dışında düşünebilme yeteneği ve toplumun ihtiyaçlarını iyi analiz edebilme yeteneği."
Türkiye'de de sistemin yavaş yavaş bilgiden bu yetenekleri kazandırmaya doğru evrilmesi gerektiğini belirten Altunbaşak, "Bu alanda TÜBİTAK'ın bir takım çalışmaları var, bildiğim kadarıyla TÜSİAD'ın da çalışmaları var. Gerçekten bilgi toplumuna geçeceksek, işte bu çeşit bir insan yetiştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
11. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’nde ödül alanlar şu şekilde;
Teknoloji Büyük Ödülü – Aselsan Elektronik San. A.Ş. / Avcı Kaska Entegre Kumanda Sistemi
Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü – Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Raylı Toplu Taşıma Sistemi Tasarımı ve İmalatı
Büyük Ölçekli Firma Süreç Kategorisi Ödülü – Greenway Güneş Sistemleri Enerji Üretim Sanayi Tic. A.Ş. / Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemi
Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü - Arkel Elektrik Tic. LTD. ŞTİ/ ARCODE Bütünleşik Asansör Kontrol Sistemi
Küçük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü – Elmed Elektronik ve Medikal Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Fleksible Üreteroskopi İle Böbrek Taşı Kırma Robotu
Mikro Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü – Novitas Yapı Tekn. Müh. ARGE Bilişim Yazılım Taah. ve Tic. Ltd. Şti. / Jeodezik Afet Evi Tasarımı ( Jeodezik Kubbe ve Serbest Formlu Yapı Sistemleri)
Mikro Ölçekli Firma Süreç Kategorisi Ödülü – Akış Isı ve Yanma Teknolojileri Tic. / Endüstriyel Seri Üretimlerde Uygulanan Nitrürleme Sürecinin İyileştirilmesi